Volkskrant Avond: Moderne bron van ergernis: de laadpaal | Dit is de nieuwste rechtse kwelgeest van Merkel

Goedenavond. Na de windmolens op het platteland maakt de groene revolutie nu ook stedelingen een tikje nerveus. Reden: de opkomst van laadpalen voor elektrische voertuigen. Verder in deze nieuwsbrief: we nemen een kijkje bij wintercircus Arlette Hanson, het enige circus in Nederland dat speciaal voor blinden en slechtzienden bedoeld is. En wie is 'Groenen-vreter' Alexander Dobrindt (46), de nieuwe rechtse kwelgeest van Merkel in haar poging een coalitie te vormen?

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Vandaag belangrijk

Het gaat goed met de Nederlandse economie, moet het kabinet dan niet juist nu gaan bezuinigen?

2018 belooft hoe dan ook economische zonneschijn, maar het nieuwe kabinet doet er nog een schepje bovenop. Gevaarlijk, waarschuwen economen. Plus: hoe denken de felste voorstanders van extra overheidsuitgaven in crisistijd hierover?

Harde politie-inzet werpt vruchten af: Iraanse Revolutionaire Garde stelt dat onrust in Iran voorbij is

Volgens de Iraanse Revolutionaire Garde is het voorbij met de onrust die Iran meer dan een week in zijn greep heeft gehouden. Het 'revolutionaire volk' heeft, samen met de veiligheidstroepen en de politie, een einde gemaakt aan de demonstraties in tientallen steden, aldus een verklaring zondag op de website van het conservatieve elitekorps, een van de machtigste organen in de islamitische republiek.

Gevangenissen zoeken hulp van techbedrijven in de strijd tegen smokkel via drones

Het Britse ministerie van Justitie stelt 8 miljoen euro ter beschikking aan techbedrijven die met de beste oplossing komen om smokkel via drones naar gevangenen tegen te gaan. Dat meldde The Times zaterdag.

France Gall, icoon van het Franse lied, overleden (1947-2018)

Ze was nog een tiener en ze zong die dag bepaald niet zuiver. Maar Poupée de cire, poupée de son, op 20 maart 1965 op het Eurosongfestival in Napels gezongen, bleek zo makkelijk in het gehoor te liggen dat ze haar stoffige competitie wegblies en won, met een van de bekende 'oorwurmen' van het Franse chanson - hoewel ze uitwam voor Luxemburg. In de coulissen in Napels de schrijver van het lied: Serge Gainsbourg, in het tienerdeel van haar carriere verantwoordelijk voor het grootste deel van haar hits.

De Franse zangeres France Gall in 1966 in Cannes. Beeld afp
De Franse zangeres France Gall in 1966 in Cannes.Beeld afp

Video van de dag

Het valt niet mee, in één keer goed sorry zeggen. Van Boef, Camiel Eurlings en Kevin Spacey leerden we eigenlijk vooral hoe het niét moet. Daarom, gratis en voor niks, vier tips. Daarmee voorkom je een hoop gedoe. Tip 1: betreur niet de ophef, maar betreur wat je hebt gedaan.

Vanavond op televisie

Centrale vraag in deze week van goede voornemens: wordt het geen tijd onze vetkussens en dikke buiken te omarmen? Bekijk de herhaling van de VPRO-thema-'avond' over dik zijn van een aantal jaar terug (NPO 3, 21.30 uur). En als u nu snel zapt, kunt u er vast nog inkomen: de hilarische en energiek gefilmde Scorsese-film The Wolf of Wall Street, een satire over de beursexcessen van voor de financiële crisis (RTL 4, 20.00 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Leuk voor het milieu, zo'n laadpaal, maar je zal er maar een voor de deur hebben

Na de windmolens op het platteland maakt de groene revolutie nu ook stedelingen een tikje nerveus. Reden: de in opkomst zijnde laadpalen voor elektrische voertuigen. (+)

Dit is 'Groenen-vreter' Alexander Dobrindt (46), de nieuwe rechtse kwelgeest van Merkel

In Duitsland begon zondag de tweede poging tot coalitievorming. Na het mislukte Jamaica-experiment gaat het nu weer 'gewoon' tussen de CDU/CSU en de SPD. Angela Merkel gelooft dat het kan lukken. Net als Martin Schulz beloofde ze dat ze 'zo snel mogelijk' zullen onderhandelen. Echt overtuigd leken ze geen van beide. En dan heeft Merkel ook nog een nieuwe kwelgeest bij op rechts: 'Groenen-vreter' Alexander Dobrindt. (+)

In diverse gemeenten zijn recentelijk bezwaarschriften ingediend tegen laadpalen. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
In diverse gemeenten zijn recentelijk bezwaarschriften ingediend tegen laadpalen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Dit is internationaal 'by far' de meest gespeelde Nederlandse toneelauteur

Hoewel de naam Lot Vekemans niet iedereen iets zegt, is zij internationaal de meest gespeelde Nederlandse toneelauteur. Vooral Gif (2009) is een wereldhit. De Volkskrant vroeg haar hoe dat toch komt. (+)

Dit circus voor slechtzienden draait om voelen en horen: 'Ik zie echt een voorstelling dankzij dit'

Het circus is voor iedereen, is de filosofie van Wintercircus Arlette Hanson in Heerenveen. Ook slechtzienden. Als enige circus in Nederland bieden ze daarom een voorstelling in een grote theaterzaal aan voor visueel gehandicapten. (+)

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €3,50/week.

Gastcolumn: 'Vrouwen hebben in de westerse wereld veel meer macht dan mannen'

Eigenlijk komt de hele #MeToo discussie mij mijn neus uit, schrijft gastcolumnist Annelien Jonkman. 'Maar ik zou ons toch willen aanmoedigen hem niet te laten doodbloeden, maar hem om te draaien en daarmee aan te grijpen om machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen in ons land voorgoed gelijk te trekken.' (+)

Aaf bestelde een 'selfieccino': haar eigen hoofd in cappuccino geprint

'Foto's van avocadogerelateerde gerechten en dennenbomen in melkschuim: het kan niet meer.' Tijd voor iets nieuws, vond Aaf Brandt Corstius. Dus toog ze met het gezin naar Café Amada in Rotterdam, waar je een selfieccino kunt bestellen. 'Een goed gelijkend portret van jezelf op je koffie. Wie wil dat nou niet?' (+)

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden