Volkskrant AvondMaandag 3 februari

Volkskrant Avond: Minister Hirsch Ballin bemoeide zich intensief met eerste Wilders-proces | De weduwnaar van Ella Vogelaar over zijn grote liefde: ‘Demonen kun je niet echt afschudden’

Redactie
PVV-leider Geert Wilders in de rechtbank van Schiphol gedurende het tweede proces.  Beeld ANP
PVV-leider Geert Wilders in de rechtbank van Schiphol gedurende het tweede proces.Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

Minister Hirsch Ballin bemoeide zich intensief met eerste proces tegen Wilders

Toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin van Justitie heeft zich in 2008 zeer actief bemoeid met de afweging van het Openbaar Ministerie om PVV-leider Geert Wilders niet te laten vervolgen. Toen het OM geen strafbare feiten zag in Wilders’ uitspraken in diverse media over de islam, liet de minister tot drie keer toe een onafhankelijk expert aanrukken om die beslissing te heroverwegen.

Openingssalvo’s voorspellen grimmige onderhandelingen tussen Londen en Brussel

De verbale openingssalvo’s maandag in Londen en Brussel over een nieuw handelsakkoord voorspellen 11 grimmige onderhandelingsmaanden. De Britse premier Johnson zei geen EU-regels en -standaarden meer te accepteren, EU-onderhandelaar Barnier waarschuwde in dat geval voor een minimale handelsovereenkomst of een no deal met ernstige economische gevolgen.

Boris Johnson/ Beeld EPA
Boris Johnson/Beeld EPA

Mauritshuis kiest directeur met gevoel voor slavernijgeschiedenis

Het Mauritshuis in Den Haag, met in de collectie wereldberoemd werk van Vermeer en Rembrandt, heeft Martine Gosselink aangesteld als nieuwe directeur.

Baudet biedt excuses voor Marokkanen-tweet aan, maar alleen aan de NS

Onder aanhoudende druk van vriend en vijand heeft Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet maandag zijn bericht genuanceerd over het ‘treinincident’ van afgelopen vrijdag: waar hij eerst nog meende dat twee ‘dierbare vriendinnen’ in de trein waren lastiggevallen door ‘vier Marokkanen’ erkent Baudet nu dat de mannen kaartcontroleurs van de NS waren. De ‘dierbare vriendinnen’ zijn inmiddels gedegradeerd tot ‘goede bekenden’.

Opinie

Baudets NS-incident toont een onversneden racistische agenda

In Thierry Baudets bericht over Marokkanen ging heel wat meer mis dan een feitelijke onjuistheid.

Vanavond op televisie

In de nieuwe serie Niet zonder ons (NPO 1, 21.30 uur) van Omroep Max volgt Martine van Os zes mensen met een hersenaandoening die het maximale uit het leven willen halen. In Kruispunt (NPO 2, 22.50 uur) vertellen Jochien, Terry en Beau vanavond hoe het is om op te groeien als kind van een gedetineerde. Hier vindt u onze complete tv-selectie.

Aanraders van de redactie

Hoe een zeer zwakke vmbo-school excellent werd

Het Melanchthon Kralingen kreeg slechte beoordelingen van de Onderwijsinspectie en moest al bijna zijn deuren sluiten. Hoe wist de vmbo-school deze situatie volledig om te draaien?

De docent science van het Melanchthon Kralingen instrueert zijn leerlingen. Beeld Marcel van den Bergh
De docent science van het Melanchthon Kralingen instrueert zijn leerlingen.Beeld Marcel van den Bergh

In Wuhan-quarantaine: de buurman moet maar even elders zijn kopje suiker lenen

Vijftien Nederlanders zijn maandagochtend ­teruggekeerd uit het Chinese Wuhan. Geëvacueerd in verband met het coronavirus. De komende 14 dagen verblijven ze in quarantaine. Welke beperkingen zijn er nog meer?

Henk Wolthof pakt overlastgevende asielzoekers aan: ‘Je kunt binnen vijf minuten buiten staan’

Nog voor de zomer zullen alle asielzoekerscentra zwarte lijsten bijhouden van overlastgevende asielzoekers. Henk Wolthof is een van de drie ‘ketenmariniers’ die deze (heel kleine) groep moeten aanpakken. ‘Ze verpesten het draagvlak voor de andere asielzoekers.’

In deze Drentse fabriek maken ze meubels van plastic uit de Amsterdamse grachten

Zelfs met plastic zooi uit de Amsterdamse grachten kun je mooie spullen maken. Sociaal ondernemer Marius Smit creëerde met de Drentse meubelfabriek Vepa een collectie meubelen van gerecycled plastic. Plastic als grondstof – het is een van de voorbeelden die aandacht krijgen in de Week van de Circulaire Economie.

Onno Bosma over het verlies van zijn vrouw, Ella Vogelaar: ‘Demonen kun je niet echt afschudden, hooguit dresseren’

Voormalig minister Ella Vogelaar droeg het geheim van haar depressie haar hele leven met zich mee. Haar man Onno Bosma (80) vertelt over zijn grote liefde en de leegte die volgde na haar zelfdoding.

 Onno Bosma bij het Waterliniemuseum Fort bij Vechten. Beeld Anouk van Kalmthout
Onno Bosma bij het Waterliniemuseum Fort bij Vechten.Beeld Anouk van Kalmthout

Heeft-ie die rekening gewoon glashard door drieën gedeeld!

Sylvia Witteman liep over de markt en ving een gesprek op. Iets over uit eten gaan en het verdelen van de rekening. Een pijnlijk onderwerp, bleek wel weer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden