Nieuwsbrief Volkskrant Avond

Volkskrant Avond: Minister Dekker wil rechtsbijstand grondig herzien | Het Pioppidieet: gevaarlijk of effectief?

Goedenavond. Het kabinet moet meer duidelijkheid geven over de mogelijke rol van Iran bij liquidaties in Nederland. Die oproep doen de nabestaanden van Ahmad Mola Nissi, een Iraanse vluchteling die een jaar geleden in een Haagse woonwijk in koelen bloede werd neergeschoten. Verder in uw avondnieuwsbrief: De Man bevindt zich in een existentiële crisis. Dus zijn er boeken over man zijn in verwarrende tijden. 

Mark Rutte in Brussel. Beeld Bloomberg via Getty Images

Vandaag belangrijk

Rutte naar Brussel? Dat gaat zomaar niet
Bij een tussentijds vertrek van minister-president Rutte naar een topfunctie binnen de EU kunnen verkiezingen in Nederland niet uitblijven. De regeringspartijen CDA en D66 zien het niet als een denkbare optie dat Rutte het Torentje zonder tussenkomst van de kiezers doorgeeft aan een partijgenoot die dan gewoon kan doorregeren.

‘Geef openheid over rol Iran bij liquidaties’
Het kabinet moet meer duidelijkheid geven over de mogelijke rol van Iran bij liquidaties in Nederland. Ook moet helder worden of Nederland inderdaad twee Iraanse diplomaten heeft uitgezet wegens betrokkenheid bij de moorden, zoals een Iraanse krant eerder meldde.

Minister Dekker wil ‘een halt toeroepen aan de juridisering van de samenleving’
Hoe minder mensen naar de rechter stappen, hoe beter minister Dekker van Rechtsbescherming het vindt. Vrijdag presenteerde hij daartoe een fundamentele herziening van de rechtsbijstand, met als motto ‘minder procedures, meer oplossingen’. Critici vrezen voor ‘de toegankelijkheid van het recht’.  

Minister Kaag: Colombiaanse invoerbelasting op Nederlandse friet moet van tafel
Nederland is vrijdag tijdens een EU-beraad in het geweer gekomen tegen Colombia. Het Zuid-Amerikaanse land kondigde onlangs een invoerbelasting aan op bevroren frites uit Nederland, België en Duitsland. Het frietconflict uitgelegd in zes vragen. 

Frietbedrijf Aviko is het tweede grootste aardappelverwerkende bedrijf in Europa en het vierde wereldwijd. Beeld Hollandse Hoogte / John van Hamond

Video van de dag

V-vlog: tattoo’s en keramiek, een gouden combinatie
Wat gebeurt er als je een stel tattoo artists loslaat op een servies? V-vlogger Lisa, trotse tattoodraagster en sinds kort begonnen aan een cursus pottenbakken, toog naar culturele hoofdstad Leeuwarden en zag hoe tattookunstenaars keramiek van kunstige illustraties voorzien. ‘Lekker krassen.’

Vanavond op tv

Na het zien van Paul Verhoevens Elle (NPO 3, 22.10 uur) is wraak aan herdefinitie toe. Aanrader dus, net als de laatste aflevering van De kijk van Koolhoven, dat daarvoor, om 21.20 uur, op dezelfde zender wordt uitgezonden. De documentaire Ozone Hole blikt terug op de periode dat de wereld de handen ineens sloeg om het gat in de ozonlaag aan te pakken (NPO 2, 23.40 uur). Hier vindt u al onze tv-tips.

Morgen in de krant

Mijn chatbot en ik: kun je bevriend raken met een computer?
Maak kennis met Mitsuku, een achttienjarige met paars haar. Ze is de meest geavanceerde chatbot ter wereld en doet een poging tot vriendschap met techredacteur Niels Waarlo. Lukt dat?

Niels Waarlo met zijn chatbot. Beeld Annabel Oosteweeghel

Tweede Nederlandse kerncentrale? De argumenten voor & tegen op een rij
Sinds vorige week staat kernenergie plots weer op de agenda. Nadat Arjen Lubach in zijn weekendprogramma een lans brak voor kernenergie, pleitte ook Klaas Dijkhoff (VVD) voor meer kerncentrales in Nederland. De belangrijkste argumenten op een rij.

Make-over voor de moderne man
De ‘giftige man’ beheerst het nieuws en dat kan gemakkelijk tot een existentiële crisis leiden. Dus zijn er boeken over man zijn in verwarrende tijden.

‘De man heeft met alle #MeToo-schandalen, dictators en wannabe-dictators een pr-probleem.’ Beeld Leonie Bos

‘Het zijn allemaal zakkenvullers’ – zes onderbuikgevoelens over zorgverzekeraars, en wat daarvan klopt
Een dezer dagen ontvangt u uw nieuwe zorgpremie. U zult zien, alwéér duurder dan het jaar ervoor. Het zou zomaar kunnen dat u hierdoor frustratie ervaart; over de zorg, het stelsel, de zorgverzekeraars en de ongerijmdheden daartussen. Daarom, ter nuancering en/of bevestiging: zes bekende onderbuikgevoelens over uw zorgpremie en wat daarvan klopt.

Beeld Merel Corduwener

Het Pioppidieet: 21 dagen, geen pasta, rijst en brood, wel boter, kaas en eieren: ­hoe erg (effectief) is dat?
Het Voedingscentrum waarschuwt voor het razend populaire Pioppidieet, vernoemd naar een Italiaans gehucht. 21 dagen, geen pasta, rijst en brood, wel boter, kaas en eieren: hoe erg (effectief) is dat?

De betrouwbare mannetjes zijn voor een talkshowpardon dat wel werkt
Tv-persoonlijkheden bemoeien zich met de Haagse politiek: het talkshowpardon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden