Nieuwsbrief Volkskrant avond

Volkskrant Avond: Minister Blok zegt uitspraken over Suriname en xenofobie te betreuren | Kinderen in Twente niet gelijk de cel in voor licht vergrijp

Goedenavond. Politiemensen in Twente brengen niet langer alle minderjarigen na een aanhouding voor een licht vergrijp naar de cel, maar beoordelen eerst of insluiten wel nodig is. Verder in uw avondnieuwsbrief: glimlachend legt Europees Commissaris Margrethe Vestager Google een boete op van 4.342.865.000 euro.

EU Commissaris Margrethe Vestager tijdens de persconferentie in Brussels op 18 juli 2018. Beeld AFP

Vandaag belangrijk

Politie Twente zet minderjarige na klein vergrijp niet meer vast
Politiemensen in Twente brengen niet langer alle minderjarigen na een aanhouding voor een licht vergrijp naar de cel, maar beoordelen eerst of insluiten wel nodig is. Met deze nieuwe aanpak, die deze maand op proef is ingegaan, wil het politiedistrict Twente voorkomen dat minderjarigen die bijvoorbeeld een blikje frisdrank of een pak koekjes hebben gestolen, in de cel belanden. 

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

Minister Blok in het nauw door uitspraken over Suriname en xenofobie
Minister Stef Blok is flink in het nauw gedreven door uitspraken over het mislukken van de staat Suriname, het mislukken van de multiculturele samenleving in het algemeen en xenofobie. Zowel de VVD als D66 nemen afstand van zijn uitspraken. De PVV, Sp en PvdA eisen opheldering.

Doorbraak: drones kunnen voor het eerst geheel zelfstandig in formatie vliegen
Het is een van de fenomenen waar een mens met verwondering naar kan kijken: een zwerm spreeuwen die schijnbaar door een onzichtbare hand geregisseerd door het luchtruim zwiert. Een van de wonderen der natuur? Niet meer, want ook drones kunnen nu geheel zelfstandig in formatie vliegen.

Thaise voetballers vertellen voor het eerst hun verhaal: ‘Ik zal een modelburger worden’
Sommige van de Thaise voetballers waren bang dat hun ouders boos zouden zijn omdat ze verdwaald waren geraakt in het grottencomplex bij Chiang Rai. Eenmaal gered, snakte een van hen naar een bordje rijst met varkensvlees. En allemaal waren ze verdrietig over de marineduiker die omkwam bij hun redding. ‘Je hebt je leven voor ons gegeven’, zei een van hen woensdag ontdaan.

Video van de dag

In de cel waarin Nelson Mandela gevangen zat op Robbeneiland ontwaart Hans Aarsman twee boeken met een rennende detective op de rug. Delen Aarsman en Mandela dezelfde liefde voor gedegen speurwerk?

Vanavond op tv

In The Workers Cup zien we de duizenden bouwvakkers die zich in Qatar kapot werken aan de stadions voor het WK voetbal van 2022 (NPO 2, 22.45 uur). Teun van de Keuken is klaar met de energiedrankjes en daar vertelt hij vanavond over bij Jinek (NPO 1, 23.00 uur). Meer tv-tips vindt u hier.  

Morgen in de krant

Glimlachend velt Europees Commissaris Margrethe Vestager het vonnis: Google krijgt een boete van 4.342.865.000 euro
Europees Commissaris Margrethe Vestager (Concurrentiebeleid) velt het vonnis woensdag binnen 10 seconden na het begin van haar langverwachte persconferentie: Google krijgt een boete van 4,34 miljard euro, de hoogste boete ooit door Brussel uitgedeeld aan een bedrijf wegens misbruik van zijn dominante marktpositie. Ze glimlacht er vriendelijk bij. En ze blijft glimlachen in de 21 minuten die volgen en waarin de Deense Commissaris met mathematische precisie uitlegt hoe de Amerikaanse techgigant potentiële concurrenten de nek omdraait.

De cel in? In Twente komt een kind er met een standje van af
De politie in Twente doet een proef met ‘kindvriendelijke’ aanpak van 12- tot 18-jarigen die een licht vergrijp hebben gepleegd. ‘Meestal weten we zeker: die zien we niet meer terug.’

Colin Morgan (links) en Rupert Everett in The Happy Prince.

Rupert Everett is gebóren om Oscar Wilde te spelen – al vond hij de schrijver op de toneelschool nog ‘saai en stoffig’
Een rol die een acteur op het lijf is geschreven, ja, ja, dat praatje kennen we. Maar bij Rupert Everett (59) als Oscar Wilde is het echt zo. Hij ís de Ierse schrijver, in zijn eigen film The Happy Prince.

'Ook nu ik de film meermaals gezien heb, voel ik nog woede over wat gebeurd is'
Regisseur Joakim Demmer maakte de documentaire Dead Donkeys Fear No Hyenas, een film over de snelle verandering van het Ethiopische platteland. Donderdag 19 juli vertonen we die in de buitenbioscoop van Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Voorafgaand is er een talkshow met onder meer Volkskrantredacteur Carlijne Vos. Toegang is gratis.

Jeff Bezos. Beeld AP

De rijkste man ooit, maar waar gaat Jeff Bezos zijn miljarden aan uitgeven?
Met een vermogen van 152 miljard dollar is Amazon-baas Jeff Bezos sinds deze week de grootste rijkaard in de moderne geschiedenis. Nu wacht de volgende uitdaging: hoe al dat geld uit te geven?

Geen twijfel mogelijk, die twee pubers in het zwembad waren verliefd
Zelf is Sylvia Witteman de leeftijd van wangedrag, waar en hoe dan ook, inmiddels ruimschoots te boven, maar het zwembad stroomt dagelijks vol met pubers die op dat gebied pas nét zijn begonnen. Niks ernstigs, hoor. Gewoon; lachen, schreeuwen, op elkaar klimmen, worstelen. Dobberend in een veilig hoekje keek ze toe hoe een schoolklas in alle kleuren van het menselijk spectrum tekeer ging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden