NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Migratieakkoord is vooral wensdenken van EU-leiders | Kijk en luister: Yentl en de Boer traden op in onze kantoortuin

Goedenavond. Hoe Amerika steeds verder in tweeën splijt, wordt goed zichtbaar bij restaurant The Red Hen in het kleine plaatsje Lexington. Afgelopen week werd Trump-woordvoerder Sarah Huckabee Sanders uit het restaurant gezet vanwege haar opvattingen. Onze correspondent is ter plaatse en beschrijft hoe er een klein burgeroorlogje ontstond. Verder in de Volkskrant Avond: in het EU-migratieakkoord staat vooral heel veel niet en cabaretduo Yentl en de Boer trad op op de redactie.

Redactie
Overlevenden van de scheepsramp voor de kust van Libië. Zeker honderden mensen kwamen om nadat een boot zonk. Beeld AFP
Overlevenden van de scheepsramp voor de kust van Libië. Zeker honderden mensen kwamen om nadat een boot zonk.Beeld AFP

Vandaag belangrijk

Kort na sluiten wankel migratieakkoord overlijden zeker 100 mensen voor Libische kust

Nog geen etmaal nadat Europese leiders in Brussel een wankel akkoord bereikten om de migratiecrisis te bedwingen, is voor de kust van Libië opnieuw een bootje met migranten omgeslagen. Zeker honderd mensen zijn vermoedelijk verdronken, zestien migranten werden gered door de Libische kustwacht.

Schutter Annapolis: hoe een bericht op Facebook leidde tot een vendetta en een bloedbad

Een jarenlange vendetta van een boze lezer is vijf medewerkers van een krant in het Amerikaanse Annapolis fataal geworden. Jarrod W. Ramos (38) gebruikte zeven jaar lang alle middelen om zijn gram te halen na een artikel over zijn rechtszaak. ‘Ik maak lijken van corrupte carrières’, aldus Ramos op Twitter.

Kabinet zet eerste stappen op weg naar vliegtaks. ‘Draagvlak is nu echt anders dan in 2008’

Het kabinet heeft vrijdag eerste stappen gezet naar een nieuwe vliegtaks in 2021. Er is nog steeds hoop dat er een uniforme Europese vliegbelasting komt, maar het kabinet wil voorbereid zijn om desnoods eenzijdig zo’n maatregel door te voeren. Volgens vicepremier Hugo de Jonge is daar voldoende maatschappelijk draagvlak voor.

Wouter Bos vertrekt bij VUmc en wordt topman bij investeringsbank gericht op duurzame economie

Wouter Bos vertrekt eind september als bestuursvoorzitter van het VU Medisch Centrum (VUmc). Het kabinet heeft hem vrijdag benoemd (per 1 oktober) tot bestuursvoorzitter van Invest-NL, een nieuwe investeringsbank waarin de staat deelneemt. Het bedrijf gaat investeringen stimuleren ‘op maatschappelijke terreinen waar Nederland nu nog kansen laat liggen’.

Video van de dag

Yentl en de Boer, het muzikale absurdistische cabaretduo, was te gast bij de Volkskrant. In 2013 wonnen ze de jury- en publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival en voor het lied Ik heb een man gekend ontvingen ze de Annie M.G. Schmidtprijs 2014 voor het beste theaterlied van het seizoen.

Vanavond op tv

Kijk vanavond naar Boyhood (NPO 3, 22.10 uur), het arthousesucces dat door de Volkskrantlezers werd uitgeroepen tot de beste film van 2015. Regisseur Richard Linklater werkte gedurende 12 jaar aan het meesterwerk waarin je de hoofdrolspelers gedurende de film echt ouder ziet worden. Bij Jinek (NPO 1, 22.55 uur) schuift vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans aan om te praten over het vandaag gesloten migratieakkoord. Onze overige tv-tips vindt u hier.

Ellar Coltrane en Ethan Hawke in Boyhood. Beeld
Ellar Coltrane en Ethan Hawke in Boyhood.

Morgen in de krant

Hoe in The Red Hen in Lexington een nieuw Amerikaans burgeroorlogje begon

De spanningen in Amerika lopen op, nadat Trump-woordvoerder Sarah Huckabee Sanders uit een restaurant in het plaatsje Lexington is gezet. De Democraten zijn intolerant, maken Trump-aanhangers met demonstraties, bommeldingen en dreigementen duidelijk. ‘Dit is wat Amerika is geworden. Schande!’

Er is een migratieakkoord in Europa, maar wat opvalt is dat daar heel veel niet in staat

Het wensdenken van de Europese regeringsleiders heeft donderdagnacht geleid tot een akkoord over migratie. De kern: Europa sluit zijn grenzen voor illegale economische ­vluchtelingen. En er komen in Europa ‘gecontroleerde opvangcentra’. Waar, voor wie en onder welk recht ze vallen – het is onduidelijk.

Groepsfase WK is een optelsom van grote en kleine verrassingen

Duitsland ligt eruit, Harry Kane staat al op vijf treffers en slechts een duel eindigde in 0-0. Als het zo is dat de eerste ronde de toon zet, dan wordt Rusland 2018 een goed toernooi. De teams die de hoofdrol willen spelen, moeten vanaf nu opstaan.

Simone Weimans Beeld Eva Roefs
Simone WeimansBeeld Eva Roefs

Simone Weimans: ‘Op tv geldt nog steeds: ben je een lekker wijf?’

Tv-vrouw Simone Weimans weet eindelijk: je hoeft geen gepolijste blondine te zijn om het Journaal te presenteren. ‘Eva Jinek zit nog wel in die mal van blond haar, maatje 36.’

Klinisch neuropsycholoog Henk Eilander leerde: ‘Ontneem ouders nooit de hoop’

Een meisje van 2 jaar oud met ernstig hersenletsel dat nauwelijks reageerde. ‘We wisten niet wat met haar aan moesten.’ Dus toog Eilander – op aandringen van haar ouders – met de patiënt naar Spanje, om twee Amerikaanse therapeuten te bezoeken. ‘Ze adviseerden om het meisje elke dag een paar minuten ondersteboven te hangen.’

Niks duurt eeuwig, ook een column niet, bedacht Thomas Erdbrink – dus gaat hij wat anders doen

Onze man in Teheran bericht nog één keer op deze plek over zijn land, waar hij drie jaar lang het wel en wee van de Iraniërs – ‘misschien wel de aardigste en minst begrepen mensen op aarde’ – heeft beschreven. ‘Over de angst van mijn tandarts voor oorlog, de zwembadmanie van mijn schoonvader, de arrestaties van mijn schoonzusje Negin.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden