Volkskrant Avond: Migratie, de euro en Rusland: Italië gaat botsen met de EU | Een dag op pad met de ontdekker van Neymar

Margrethe Vestager is de ster van de Europese Commissie en de schrik van Silicon Valley. Apple, Google en Facebook: allemaal gingen ze op de knieën voor de eurocommissaris voor Concurrentiebeleid. We spraken Vestager. Verder in de avondnieuwsbrief: wat staat de EU te wachten met de komst van een populistische regering in Italië? En we gingen een dag op pad met de ontdekker van Neymar.

Neymar met zijn jeugdcoach Betinho. Beeld Familiealbum Betinho
Neymar met zijn jeugdcoach Betinho.Beeld Familiealbum Betinho

Vandaag belangrijk

Giuseppe Conte is ingezworen als premier. Wat staat de EU te wachten?
Italië heeft de Europese primeur. Wat de PVV in Nederland en Front National in Frankrijk niet lukte en de FPÖ in Oostenrijk maar half, gebeurde vrijdagmiddag in Rome: de installatie van een volledig populistische en eurosceptische regering. Zal de nieuwe Italiaanse premier Conte de Hongaarse huislastpak van EU Orbán doen verbleken?

Gelekt rapport: Defensie aansprakelijk voor zieken door chroom-6
Het ministerie van Defensie wist dat werken met de stof chroom-6 gezondheidsklachten kan veroorzaken, maar stelde werknemers en bedrijfsartsen niet op de hoogte. Daarbij nam Defensie geen maatregelen om de werknemers afdoende te beschermen.

Het Defensieterrein in Eygelshoven, waar medewerkers werden blootgesteld aan chroom-6. Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant
Het Defensieterrein in Eygelshoven, waar medewerkers werden blootgesteld aan chroom-6.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Leidse astronoom ontvangt ‘Nobelprijs voor sterrenkunde’ voor haar speurwerk naar leven in het heelal
Voor haar speurwerk naar de moleculen van het leven in het heelal krijgt de Leidse hoogleraar moleculaire astrofysica Ewine van Dishoeck dit jaar de Kavli-prijs voor Astrofysica. De prijs, ook wel de Nobelprijs voor de sterrenkunde genoemd, bedraagt een miljoen dollar en gaat vergezeld van een gouden medaille, die in september door de Noorse koning in Oslo wordt uitgereikt.

Paul de Leeuw vertrekt bij BNNVara; wordt jurylid Holland's Got Talent
Paul de Leeuw stopt na de zomer als programmamaker en presentator bij BNNVara. Hij maakte sinds 1990 tv-programma’s voor de Vara, later BNNVara. Hij gaat sowieso de plaats van Gordon innemen in de jury van Holland’s Got Talent, maar volgens RTL4 is van een overstap geen sprake.

Video van de dag

Is poep ineens kunst zodra het in een museum te zien is? Daar moest V-vlogger Lisa Koetsenruijter meer van weten, en dus toog ze naar het Boijmans in Rotterdam om daar een kek tietenpakje aan te trekken en naar een stel reusachtige geboetseerde drollen te kijken.

Vanavond op televisie

Wat deed de tonnenman ook alweer? En de letterzetter? Andere ­tijden brengt een ode aan de vakbekwame mensen van vroeger (NPO 2, 21.05 uur). Liever een film? Kijkt u dan naar Timbuktu. Een prachtige mozaïekfilm van de hand van Abderrahmane Sissako. Zonder te oordelen toont hij een gemeenschap waar een fundamentalistisch regime is neergestreken. Hij schetst de gevolgen daarvan voor individuen, ongeacht aan wiens kant ze staan. Een aanrader (NPO 2, 23.35 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Margrethe Vestager, de schrik van grote bedrijven: ‘We zitten midden in een nieuwe industriële revolutie’
Eurocommissaris Margrethe Vestager – die van de megaboetes – strijdt tegen onfrisse deals van grote bedrijven. ‘Het doel is niet straffen, maar de markt verbeteren.’

Dit is de nieuwe Spaanse premier: een doorbijter die steeds een volgende machtsstrijd wist te winnen
Van de ene op de andere dag heeft Spanje een nieuwe premier: Pedro Sánchez (46), een sociaal-democraat en een politiek doorbijter. Zijn stunt bracht hem aan de macht.

Het verhaal van Van Gaal op het WK 2014 krijgt kleur door details (****)
Hugo Logtenberg reconstrueert in De hand van Van Gaal het WK 2014 dat zoveel mensen, de sportpers voorop, op het verkeerde been zette. Het vermeend kwaliteitsarme Oranje zou geen schijn van kans maken. Een monumentje in boekvorm was dus wel op zijn plaats, meent Volkskrant-redacteur Paul Onkenhout.

Janneke (70) en Elco (70) Brinkman – kunstschilder en politicus. Portretten door Iris van Dongen. Ze hangen in de hal. Beeld Adriaan van der Ploeg
Janneke (70) en Elco (70) Brinkman – kunstschilder en politicus. Portretten door Iris van Dongen. Ze hangen in de hal.Beeld Adriaan van der Ploeg

Hoe laat de huidige elite zich portretteren?
Dit weekend is de laatste kans om de tentoonstelling High Society in het Rijksmuseum te zien. Hoe laat de huidige elite zich eigenlijk portretteren?

Betinho, ontdekker van Neymar: ‘In Brazilië is pingelen de poëzie van ons voetbal’
Voetbal in Brazilië is dansen, is poëzie, is een weg uit de armoe. Nergens betekent het zoveel als in Brazilië. Trek maar eens een dag op met Betinho, ontdekker van sterspeler Neymar.

De man van Eva Hoeke was in een vrolijke bui: ‘Ik vroeg of hij soms een affaire had’
Haar man is volgens Eva Hoeke een heel leuke man, maar zijn humor wordt nooit jolig uitgeserveerd en zeker niet in zulke dikke plakken: ‘Hij slingerde zijn tas in de hoek, wreef in zijn handen en riep, nog voor we hem konden begroeten: ‘Jongens, waar staan hier de wilgen?’’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden