Volkskrant Avond: Mies Bouwman (88) - oermoeder van de Nederlandse televisie - overleden

Goedenavond. Mies Bouwman, de onbetwiste koningin van de Nederlandse televisie, is vandaag overleden. Van één van de eerste omroepsters ooit tot presentatrice van diverse shows en spelprogramma's als de talkshow Mies en scène. Lees ook het interview dat de Volkskrant vorig jaar met haar had. Verder in de Volkskrant Avond: een opiniestuk van onze restaurantrecensent, hij pleit voor accijns op vlees. Zodat niet de gemeenschap, maar de vleeseter betaalt voor de compensatie van de milieuschade.

null Beeld Oof Verschuren
Beeld Oof Verschuren

Vandaag belangrijk

Bij velen geliefde Mies Bouwman wilde altijd meer - en schuwde de controverse niet
Tv-coryfee Mies Bouwman (88), die maandag overleed, werd de onbetwiste koningin van de Nederlandse televisie genoemd. Van één van de eerste omroepsters ooit tot presentatrice van diverse shows en spelprogramma's als Eén van de acht, Telebingo, In de Hoofdrol en de talkshow Mies en scène. Bouwman kreeg soms felle kritiek te verwerken, maar ze kwam altijd terug. In 1993 zette ze een punt achter haar televisiewerk.

EU voert druk op: hoge militairen Myanmar op zwarte lijst en andere sancties om geweld tegen Rohingya
De Europese Unie wil overgaan tot sancties tegen Myanmar wegens het militaire geweld tegen de Rohingya, de moslimminderheid in het Aziatische land. Hiermee komt een einde aan de pogingen om met zachte diplomatieke druk de strijdkrachten en regering van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi tot inkeer te brengen. Myanmar, nog niet zo lang geleden gekoesterd als hoopvol voorbeeld van vreedzame democratisering, belandt op de strafbank.

Poetin last maar een gevechtspauze in van vijf uur per dag in Syrische Oost-Goutha
De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag een dagelijkse gevechtspauze van vijf uur in het Syrische Oost-Goutha afgekondigd. Daarmee komt Rusland slechts ten dele tegemoet aan het akkoord binnen de VN-Veiligheidsraad, afgelopen weekeinde, over een dertig dagen durende wapenstilstand in het hele land. Die zou 'zonder uitstel' van kracht moeten worden, maar in delen van het land ging de strijd door.

Politie verstuurt Amber Alert vanwege ontvoerde baby in Eersel: 'De veiligheid van het kind is in gevaar'
De politie heeft een Amber Alert verstuurd vanwege de ontvoering van een baby in de Brabantse plaats Eersel. De zes maanden oude Hannah was bij een verzorger ondergebracht en is 'met geweld' meegenomen door haar biologische ouders. De baby was door jeugdzorg ontrokken aan het ouderlijk gezag. De reden daarvoor is niet bekend.

In een tijdsbestek van een week zijn ongeveer 500 personen omgekomen in Oost-Goutha. Beeld afp
In een tijdsbestek van een week zijn ongeveer 500 personen omgekomen in Oost-Goutha.Beeld afp

Video van de dag

Een postzegel mogen ontwerpen is voor grafisch ontwerpers een reusachtige eer. Jaap Biemans (artdirector van het Volkskrant Magazine en drijvende kracht achter coverjunkie) weet hoe het voelt. 'Ik weet niet of iedereen een bucketlist heeft. Ik wel, en dit stond erop.'

Vandaag op televisie

Zet snel uw televisie aan voor de start van het vijfde en laatste seizoen van Koken met Van Boven (NPO 2, 20.25 uur). Yvette van Boven gaat op reis naar Frankrijk. En vergeet College Tour (NPO 2, 21.00 uur) niet, met Michael Wolff, schrijver van de veelbesproken Trump-biografie Fire & Fury. Op Twitter schreef Wolff na afloop van de opname: 'Ik doe nooit meer televisie.' Bekijk hier de rest van onze tv-tips.

Morgen in de krant

Mies Bouwman (88) - oermoeder van de Nederlandse televisie - overleden
Mies Bouwman is vandaag op 88-jarige leeftijd overleden. Dat heeft een woordvoerder van de familie bevestigd. De Volkskrant sprak de legendarische tv-presentatrice vorig jaar.

Democratie in Oost-Ghouta ook na 'staakt-het-vuren' ver te zoeken: hier geldt de sharia
Maandagmorgen, anderhalve dag nadat de VN-veiligheidsraad instemde met een staakt-het-vuren in Syrië, zetten rebellen in Oost-Ghouta een filmpje op Twitter. De camera toont strijders die juichend door een boomgaard rennen: 'Allah is groot.' Beelden van lijken in loopgraven. De 'monsters van Assad' zijn dood: deze 'vooropgezette val' is geslaagd. Het gevechtsbestand waaraan ook rebellen zich volgens de VN-resolutie moeten houden? Daarover zwijgen deze strijders. (+)

'Plus'-teken achter aan artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €2,50/week.

Verzamelaar Dirk Edel heeft wel 1.300 Biggles-boeken en 900 tijdschriften
De fans van Biggles, jongensboekenheld sinds de jaren veertig, zijn hondstrouw. Zoals verzamelaar Dirk Edel (68), die ook een blad over hem maakt. Wat is de kracht van deze onverschrokken vliegenier? (+)

Het meisje met de parel zal haar geheimen moeten prijsgeven. Het beroemde schilderij ondergaat een full body scan
Haar blik is bijna net zo ondoorgrondelijk als de Mona Lisa, maar Meisje met de parel zal de komende dagen toch veel van haar geheimen moeten prijsgeven. (+)

De grote Biggles verzameling van Dirk Edel. Beeld Annabel Miedema
De grote Biggles verzameling van Dirk Edel.Beeld Annabel Miedema

Mac van Dinther wil dat de vleeseter betaalt en niet de gemeenschap
Ter compensatie van de milieuschade pleit Mac van Dinther voor een accijns op vlees, zodat de gebruiker betaalt.

Sylvia is gezellig op wintersport met de familie: 'Je doet die fucking helm op!'
DENK AAN PRINS FRISO! JA DAT WAS HEEL WAT ANDERS EN NEE, JE GAAT NIET VAN DE PISTE AF! O JA, ZEGT PAPA DAT? DAN ZAL IK WEL EENS EVEN MET PAPA... (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden