Volkskrant AvondVrijdag 2 oktober

Volkskrant Avond: Met een besmette president koerst Amerika nog wiebeliger af op de verkiezingen | Arme mensen gaan zes jaar eerder dood – waarom doen we niet meer aan preventie?

President Trump is positief getest op covid-19 en heeft milde symptomen. Een woordvoerder van het Witte Huis zegt dat Trump gewoon meedoet met de verkiezingen op 3 november. Beeld REUTERS
President Trump is positief getest op covid-19 en heeft milde symptomen. Een woordvoerder van het Witte Huis zegt dat Trump gewoon meedoet met de verkiezingen op 3 november.Beeld REUTERS

Nieuws

Met een besmette president koerst Amerika nog wiebeliger af op de verkiezingen
Met de besmetting van Donald Trump heeft het coronavirus de Verenigde Staten in het politieke hart geraakt. Hij doet mee aan de verkiezingen, bezweert zijn woordvoerder, maar een zieke president, een maand voor de verkiezingen, brengt nieuwe onzekerheid in het land dat al wiebelig was door de polarisatie.

Zet mondkapje niet steeds op en af, adviseert kabinet
Ook in de buitenlucht adviseert het kabinet soms een mondkapje op te doen. Als plekken deels overdekt en buiten zijn, is dat beter omdat het kapje zo min mogelijk op en af moet worden gedaan.

Ton Koopman krijgt beroerte tijdens concert en blijft doorspelen
Dirigent Ton Koopman stond op het podium met het Amsterdam Baroque Orchestra en het Nationaal Vrouwen Jeugdkoor, toen hij onwel werd. Hij sloeg zich erdoorheen, en maakte het concert af. Achteraf bleek dat hij een lichte beroerte had gehad.

Onafhankelijk onderzoek naar Nederlandse luchtaanval op IS-bommenfabriek Hawija
Er komt een onafhankelijke commissie die onderzoek gaat doen naar de vraag waarom er burgerslachtoffers vielen bij de Nederlandse luchtaanval op een IS-bommenfabriek in Hawija in juni 2015. Ook gaat Defensie de getroffen gemeenschap in Hawija helpen, bijvoorbeeld op het gebied van nutsvoorzieningen en woningbouw.

Live: Duitsland ziet bijna heel Nederland als risicogebied | RIVM meldt flinke stijging besmettingen: ruim 3.800
Het aantal coronabesmettingen blijft toenemen. Met onder meer een dringend advies om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes hoopt het kabinet een nieuwe lockdown te voorkomen. Volg het laatste nieuws in dit liveblog.

Wie arm is en laagopgeleid is ongezonder en sterft vaak eerder dan een hogeropgeleide, rijkere leeftijdgenoot. Beeld Rein Janssen
Wie arm is en laagopgeleid is ongezonder en sterft vaak eerder dan een hogeropgeleide, rijkere leeftijdgenoot.Beeld Rein Janssen

Aanraders

Arme mensen gaan zes jaar eerder dood – waarom doen we daar niets aan?
De gezondheidsverschillen tussen bewoners van ‘goede’ en ‘slechte’ wijken zijn gigantisch. Lageropgeleiden leven maar liefst 15 jaar minder in goede gezondheid dan hogeropgeleiden. De ongelijkheid groeit, en de coronacrisis maakt dat nog eens erger. Waarom wordt er niet veel meer ingezet op preventie?

Wat is de prognose voor een 74-jarige man met overgewicht als hij covid-19 krijgt, zoals Donald Trump?
President Trump heeft corona en dus dringt een ongemakkelijke vraag zich op. Wat is eigenlijk de prognose voor een 74-jarige man met overgewicht, die besmet is geraakt met het virus?

Memphis Depay, de enige BN’er van Moordecht
Van Moordecht naar Barcelona, het kan nog. De transfermarkt sluit pas dinsdag. Daarbij: als 4-jarige voorspelde Memphis Depay al dat hij voor Barcelona ging voetballen.Hoe een vechtersbaas groot werd in Zuid-Hollands dorp.

Hoe de (e-)sigaret uit Nederland verdwijnt
Hoe lang zal het nog duren tot de sigaret definitief uit Nederland verdwijnt? En wordt dan ook de e-sigaret naar de asbak verbannen? Lees hier de mooiste verhalen en dilemma’s over roken, anti-roken en het grijze gebied daar tussenin.

Alles komt aan de orde in de biografie van Hans Wiegel – soms iets te uitvoerig ★★★☆☆
Biograaf Pieter Sijpersma schrijft met gevoel over oud-politicus Hans Wiegel. Ontroerend zijn de passages over de grote tragedies in zijn bestaan. Maar dikwijls zit de auteur zijn verhaal in de weg: hij wil te veel vertellen.

Literatuur bij de Happy Meal? Op naar McDonald’s dan maar
McDonald’s geeft, in het kader van de Kinderboekenweek, een boekje cadeau bij elk kindermenu, schrijft Sylvia Witteman. ‘Weldenkend Nederland was in rep en roer. Literatuur, in die smerige obesitasfabriek?!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden