Volkskrant Avondzondag 21 juni

Volkskrant Avond: Meer dan honderd aanhoudingen bij demonstratie Malieveld | Kaag wil lijsttrekker worden. En premier

Demonstranten zoeken de confrontatie met de politie bij Den Haag Centraal. Beeld Arie Kievit
Demonstranten zoeken de confrontatie met de politie bij Den Haag Centraal.Beeld Arie Kievit

Vandaag belangrijk

Politie maakt einde aan onrustige demonstratie Malieveld, meer dan honderd aanhoudingen
Nadat de sfeer op het Haagse Malieveld was omgeslagen, maakte de politie een einde aan de demonstratie tegen de coronamaatregelen in Den Haag.

Live: Aantal nieuwe besmettingen loopt iets op | Lichte daling ic-bezetting
Volg de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus in dit liveblog.

Sigrid Kaag (D66) wil lijsttrekker én premier worden
In een brief aan de leden en een gesprek op de site evajinek.nl maakte Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zondagmiddag bekend dat ze zich kandideert als lijsttrekker van D66 voor de komende verkiezingen.

Dodelijke steekpartij in Britse Reading was terreurdaad
De terrorist die zaterdag drie willekeurige parkrecreanten heeft doodgestoken in het Engelse Reading blijkt een politiek vluchteling uit Libië te zijn. Dat heeft de politie bekend gemaakt. De 25-jarige Khairi Saadallah was acht jaar geleden de Libische burgeroorlog ontvlucht, naar eigen zeggen uit angst voor jihadisten.

Vanavond op tv

Volgende maand moet de nieuwe brug worden geopend die het oosten en westen van Genua met elkaar verbindt. De oude Morandibrug stortte op 14 augustus 2018 tijdens een heftige regenbui in. In Na de klap (NPO 2, 20.45 uur) reist Tom Kleijn naar de wijk waar de brokstukken terechtkwamen. Hij spreekt er met de rouwende familie van een jongeman die tijdens de ramp op de brug reed, ontmoet enkele reddingswerkers en vraagt zich af of de nieuwe brug oude wonden zal helen. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Een beetje Grieks en Latijn is goed voor elke leerling
Moet het gymnasium toegankelijker worden? Geef Latijn en Grieks in de brugklas van heel het vwo, bepleit docent Maarten Labooy.

Aanraders van de redactie

Als de hooligans komen, slaat op het Malieveld de sfeer om
De demonstratie op het Malieveld tegen de coronamaatregelen werd verboden, maar toch kwamen er enkele duizenden mensen naar Den Haag. Dat ging goed tot hooligans en herrieschoppers de confrontatie met de politie zochten.

De demonstratie op het Malieveld tegen de coronamaatregelen werd verboden. Toch kwamen er enkele duizenden mensen naar Den Haag. Beeld Arie Kievit
De demonstratie op het Malieveld tegen de coronamaatregelen werd verboden. Toch kwamen er enkele duizenden mensen naar Den Haag.Beeld Arie Kievit

‘Het is hier in Spanje een soort Bevrijdingsdag’
In Spanje zijn na een lange en strenge lockdown de grenzen vandaag weer open gegaan. Volgens correspondent Maartje Bakker voelt het als Bevrijdingsdag. ‘Ik kan weer naar de zee.’

#Viruswaanzin: wat klopt er van de argumenten?
Anderhalve meter afstand houden, winkelwagentjes ontsmetten: nergens voor nodig. Actiegroep ‘Viruswaanzin’ meent zeker te weten dat we het coronavirus helemaal verkeerd aanpakken. Hebben ze een punt? Drie kernbeweringen gewogen.

Op safe spelen was nog nooit zo onveilig
Het meest angstaanjagend van drie maanden corona is hoezeer de mentaliteit van de massa is aangetast, schrijft columnist Sander Schimmelpenninck. ‘Hoe logisch het ook klinkt om veiligheid voor alles te roepen, het is waanzin om het begrip veiligheid te beperken tot het simpele niet-krijgen van corona. Een land van liberale wildplassers is opeens roomser dan de Paus en voelt zich daar nog dapper over ook.’

Tim Fransen is door de crisis wat illusies armer
In de Volkskrant-podcast Beschaving: de nabeschouwing beschouwde cabaretier en filosoof Tim Fransen afgelopen maanden de crisis. Een nabeschouwing.

Tim Fransen in zijn deuropening.  Beeld Ivo van der Bent
Tim Fransen in zijn deuropening.Beeld Ivo van der Bent

‘Kiezen voor nieuwsgierigheid is meer dan bevredigend’
‘Ieder antwoord roept nieuwe vragen op, elk inzicht nieuwe onduidelijkheden.’ Toch laat de mens zich niet uit het veld slaan door die almaar durende onwetendheid, zegt Alexander Rinnooy Kan. Dat zegt alles over de betekenis die mensen aan het leven willen geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden