Nieuwsbrief Volkskrant Avond

Volkskrant Avond: Meer dan 20 doden door instorten brug Genua, oorzaak onduidelijk | Wie staan er onder die Friese vlag die op allerlei festivals wappert?

Goedenavond. Een groot deel van het iconische Morandi-viaduct, onderdeel van een van de drukste snelwegen in Noord-Italië, is dinsdagochtend ingestort in de havenstad Genua. Daarbij vielen ten minste 20 doden. Waardoor het viaduct instortte is onduidelijk: de Italiaanse minister van Transport vermoedt gebrekkig onderhoud, wat door de private wegbeheerder ontkend wordt. Verder in deze nieuwsbrief: we postten bij een brievenbus in Schoonhoven, die vrijdag verdwijnt, om te zien wie er eigenlijk nog gebruik van maakt. En wie staan er toch onder die Friese vlag, die haast op alle grote rockfestivals van Europa te spotten is? 

Een groot stuck van het Morandi viaduct in Genua is dinsdagochtend ingestort. Beeld EPA

Vandaag belangrijk

Ten minste 20 doden na instorten hangbrug bij Genua
Een groot deel van het iconische Morandi-viaduct in de havenstad Genua, onderdeel van een van de drukste snelwegen in Noord-Italië, is dinsdagochtend ingestort. Te midden van een kortstondige maar hevige wolkbreuk vielen tonnen staal, beton en wegdek de diepte in. Daarbij vielen tenminste 20 doden. Het is vooralsnog onduidelijk waardoor het viaduct instortte. De Italiaanse minister van Transport vermoedt gebrekkig onderhoud.

Utrechtse studentenvereniging schorst lid vanwege mail met ‘racistische en seksistische opmerkingen’
De Utrechtse studentenvereniging Unitas S.R. heeft een lid geschorst nadat hij een mail vol ‘onnodig kwetsende, racistische en seksistische opmerkingen’ had rondgestuurd binnen de vereniging. 

We gaan nog 4 ongewoon warme jaren tegemoet, voorspellen wetenschappers
De warme zomer van dit jaar is nog maar het begin. Het heeft er alles van weg dat we nog eens vier ongewoon warme jaren tegemoet gaan, met liefst vier keer zoveel kans op een extreem heet jaar. Zeker tot 2022 zal de koorts aanhouden, met kans op hittegolven, droogte of extreme orkaanactiviteit; wat er daarna gebeurt, is nog niet te zeggen.

Trump noemt oud-medewerker Omarosa een ‘hond’ na boek waarin ze afrekent met de president
De Amerikaanse president Donald Trump ruziet op Twitter al dagen met zijn voormalige medewerker Omarosa Manigault-Newman, die een tell-all-boek schreef over haar tijd in het Witte Huis. Zijn twittertirades bereikten dinsdag een dieptepunt toen Trump haar een ‘hond’ noemde.

het nieuwe tell-all-boek van Omarosa. Beeld AFP

Video van de dag

Dit is hoe leiders alleenheersers worden. In zeven subtiele stappen helpen ze de democratische rechtsstaat om zeep – kijk bijvoorbeeld naar Polen en Hongarije. Los van elkaar lijken die acties niet eens zo heel gevaarlijk, maar als je ze koppelt, ontstaat een monster. 

Tv-tips

Met What If heeft u een typische romantische indiekomedie te pakken à la (500) Days of Summer, vol geestig bedoeld gehakketak en fijne chemie tussen Daniel Radcliffe en Zoe Kazan (RTL 8, 20.30 uur). Meer zin om te Netflixen? Kies dan High-Rise, net toegevoegd aan de catalogus. Fantastische vormgeving, sterk acteerwerk en geniale muziek maken deze boekverfilming van Ben Wheatley tot een feest. Meer tv-tips vindt u hier

Uit de krant van morgen

Ook de Russische roebel duikt omlaag – hoe komt dat?
De val is minder draconisch, maar net als de Turkse lira verliest de Russische roebel snel aan waarde. In de afgelopen week is de Russische munt gedaald naar het laagste niveau in twee jaar: 1 euro kost plots 76 roebel. Voor de Russische bevolking betekent dat hogere prijzen voor geïmporteerde producten en duurdere, meestal onbetaalbare, vakanties naar het Westen. Waar hebben de Russen dat aan te danken?

Graatmager, dagelijks opgesloten in een kist en mishandeld: het gruwelijke verhaal van de Duitse Jaden
De 8-jarige Jaden zal voorlopig door het leven gaan als het ‘campingjongetje’. Het bizarre verhaal over zijn mishandeling, zo blijkt uit de communicatie tussen zijn Duitse ouders, kent horrorachtige trekjes. Een reconstructie.

Wie zit er achter die Friese vlag, die al jaren op allerlei Europese festivals wappert?
Wie staan er toch onder die Friese vlag, die haast op alle grote rockfestivals van Europa te spotten is? Dat zijn dus de leden van de Frisian Party Zone, en voor wie zich afvraagt waar het feestje is, dat is daar, onder die wapperende hartjes. Pardon, pompeblêden.

Cor Tjeerdema van Frisian Party Zone. Beeld Ewout Lowie

Mechteld Geesing werd ontslagen vanwege een foto in de Panorama: ‘Je maakt ons ten schande’
Na een foto in de Panorama werd Mechteld Geesing ontslagen. Hoe leidde een op het oog onschuldige foto tot een giftige cocktail van wederzijds onbegrip, koppigheid en misschien ook jaloezie?

Voor alleen kerstkaartjes hoeft niet in iedere straat een brievenbus te staan
Duizenden ‘overbodige’ brievenbussen verdwijnen. In Schoonhoven passeert in twee uur tijd slechts een handvol brievenposters, en vrijwel allemaal hebben ze grijs haar.

Het verwijderen van de brievenbus op het Stationsplein in Schoonhoven. Beeld raymond rutting

Aaf ontdekte deze vakantie de Obamachicklit en leerde: POTUS is de leukste man van de wereld
Boeken geschreven door ex-Obama-medewerksters, Aaf verslond er twee en droomt – onmogelijk – van werken voor Obama in het Witte Huis. ‘Als je achter in de dienstauto keihard meezingt met de radio, vraagt hij na een uur pas of je daarmee wilt ophouden, om na een paar minuten te zeggen: ‘Ga maar weer door.’’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden