NieuwsbriefAvond

Volkskrant Avond: Mag u nu eerder met pensioen? - en andere vragen over het pensioenakkoord | DNB ziet acuut risico vanwege almaar groeiende schuldenberg

Redactie
De presentatie van het pensioenakkoord, in handen van minister Koolmees en Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER. Beeld Raymond Rutting / De Volkskrant
De presentatie van het pensioenakkoord, in handen van minister Koolmees en Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER.Beeld Raymond Rutting / De Volkskrant

Vandaag in het nieuws

Mag u nu eerder met pensioen? Zes vragen over het pensioen nieuwe stijl
Als de vakbondsleden instemmen met het dinsdag afgesloten pensioenakkoord, gaat er veel veranderen aan de pensioenen. Hoewel cruciale details nog niet vastliggen, is veel al wél duidelijk. Antwoorden op zes belangrijke vragen.

Waarom heeft de kliniek in Den Dolder de ontsnapping van een ‘levensgevaarlijke’ patiënt verzwegen?
Wederom is de forensisch-psychiatrische kliniek in Den Dolder in opspraak, waar Michael P. (de moordenaar van Anne Faber) verbleef. Een psychiatrische patiënt is zaterdag tijdens een verlof ontsnapt. De burgemeester van Zeist, Koos Janssen, is gepikeerd dat hij daarover niet is ingelicht door de kliniek. Ook minister Dekker (Rechtsbescherming) wil opheldering. Zeven vragen over dit nieuwe incident.

Tsjechische premier Babis in het nauw na beschuldiging van fraude met EU-gelden
‘Actie van ontevreden burgers’ (ANO) heet de anti-corruptiepartij waarmee de Tsjechische miljardair Andrej Babis in 2013 op het politieke toneel doorbrak. Zes jaar later wordt Babis, inmiddels premier, zelf beschuldigd van fraude en zelfverrijking. Dinsdag gingen tienduizenden mensen in Praag de straat op om zijn aftreden te eisen.

Demonstratie in Praag tegen de Tsjechische premier Andrej Babis. Beeld AFP
Demonstratie in Praag tegen de Tsjechische premier Andrej Babis.Beeld AFP

De Nederlandsche Bank ziet ‘acuut risico’ op financiële instabiliteit vanwege almaar groeiende schuldenberg
Donkere wolken pakken zich samen boven de financiële markten. De Nederlandse Bank ziet ‘acuut risico’ op ‘een scherpe marktcorrectie’ in de financiële sector, die ook de Nederlandse verzekeraars en pensioenfondsen flink zou kunnen treffen.

Jos B. heeft schriftelijke verklaring afgelegd over de zaak-Verstappen, maar ‘die kaart wil ik achter de hand houden’
Jos B. heeft een schriftelijke verklaring afgelegd over de zaak-Nicky Verstappen, die hij echter nog niet wil delen met de rechtbank en de politie. ‘Die kaart wil ik achter de hand houden’, zegt de 56-jarige verdachte woensdag tijdens de derde pro-formazitting in de Maastrichtse rechtbank.

Video van de dag

Waarom een pop aan de kerktoren van Sainte-Mère-Église hangt
Vannacht 75 jaar geleden werden op D-day 15000 Amerikaanse parachutisten boven de Franse kust gedropt. Er ging iets goed mis met de navigatie: beneden bleek geen weiland te liggen, maar een kerkplein. Door het lichte vuur op de achtergrond werd het prijsschieten voor de Duitsers. Maar wat doet die pop daar nu nog?

Vanavond op televisie

Op RTL 7 is vanaf 20.30 uur de monumentale oorlogsfilm Saving Private Ryan te zien. Met de film schreef alleskunner Stieven Spielberg filmgeschiedenis, als heruitvinder van de wijze waarop oorlogsgeweld wordt verbeeld. Vooral de extreem lange opening is briljant, klassiek en huiveringwekkend. En een noviteit in cabaretland: op de avond van het Suikerfeest brengen komieken Najib Amhali, Rayen Panday en Anuar de allereerste ‘Ramadan Conference’. Hierin bespreken zij op komische wijze de islamitische vastenmaand en alles wat daarbij komt kijken. (NPO 1, 20.35 uur) Meer tips voor een avond voor de televisie zijn hier te vinden.

Opinie

Er schuilt niet alleen veel waars, maar ook veel onwaars in het mythische karakter van D-day
Over de schaduwzijden van de geallieerde strategie en de drama’s in Oost-Europa wordt gezwegen bij de D-day-herdenking, betoogt Frank van Vree.

Aanraders van de redactie

null Beeld

Hoe onze correspondent verzeild raakte in een Amerikaanse (zelf)moordzaak
De 21-jarige Willie Jones werd begin dit jaar hangend aan een boom gevonden in een bos in Mississippi. Michael Persson, VS-correspondent van de Volkskrant, vond dat er iets niet klopte en ging onderzoek doen, met een riskante ontknoping als gevolg. Was het moord of zelfmoord? Vanuit New York hoor je hem in deze nieuwe aflevering van het Volkskrantgeluid.

Filmrecensie An Elephant Sitting Still
De dwingend verbeelde uitzichtloosheid in An Elephant Sitting Still is pijnlijk, wetende dat cineast Hu nog vóór de wereldpremière zijn leven beëindigde.

Apocalypse Now-setfotograaf Chas Gerretsen: van de Vietnamoorlog via Hollywood naar een zwervend bestaan
Oorlogsfotograaf, avonturier en Groninger Chas Gerretsen (75) werkte in 1976 op de beruchte set van Francis Ford Coppola’s Vietnamepos Apocalypse Now. Nu is er een expositie in Kino Rotterdam ­– met bijbehorende wilde anekdotes.

Shell wil fundamenten olieplatforms in Noordzee na gebruik laten staan
Shell wil de betonnen fundamenten en de poten van drie olie- en gasplatforms in de Noordzee na gebruik laten staan. In de onderzeese tanks blijft dan nog 11 duizend ton chemicaliën en olie achter. De Britse regering is van plan om Shell daarvoor toestemming te geven. Duitsland heeft een formeel bezwaar ingediend tegen dat plan.

Waarom is Woody Allen niet gewoon lekker met pensioen gegaan?
In het kader van ‘hoe is het nu met…?’ even aandacht voor Woody Allen.

Opvoeden: thuiswerken met kinderen: hoe zorg je dat het geen drama wordt?
Anna van den Breemer schrijft elke week over een alledaags opvoedkundig probleem waarvoor ze een oplossing zoekt. Deze week: gaan kinderen en thuiswerken wel samen?

null Beeld Claudie de Cleen
Beeld Claudie de Cleen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden