Volkskrant avondWoensdag 22 januari

Volkskrant Avond: Macht tegen macht: dat is de boodschap van Bouterse aan de Krijgsraad | Tanja Nijmeijer, oud-guerrillastrijder en vredesonderhandelaar, stapt uit de FARC

President Desi Bouterse loopt naar het gerechtsgebouw om voor de Krijgsraad te verschijnen.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
President Desi Bouterse loopt naar het gerechtsgebouw om voor de Krijgsraad te verschijnen.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Vandaag in het nieuws

Macht tegen macht: dat is de boodschap van Bouterse aan de Krijgsraad
Het was een uiterst korte zitting van de Surinaamse Krijgsraad woensdag. Maar president Bouterse verscheen wél en bevestigde dat hij in beroep gaat tegen het vonnis van twintig jaar cel dat hem is opgelegd.

Jongeren willen vooral ‘oude’ beroepen
Digitalisering en automatisering hebben de arbeidsmarkt de afgelopen twee decennia onmiskenbaar veranderd. Toch ambiëren tieners nog vrijwel dezelfde banen als twintig jaar geleden.

Wuhan sluit vliegveld en stations vanwege coronavirus: nu meer dan 500 patiënten en 17 doden
Zeker 540 mensen zijn getroffen door het nieuwe coronavirus dat in december opdook in de Chinese miljoenenstad Wuhan. Het dodental is inmiddels gestegen naar 17. Dat heeft de Chinese krant China Daily, spreekbuis van de overheid, bekendgemaakt.

Een patiënt met wellicht het nieuwe virus wordt verplaatst naar het ziekenhuis in Hongkong. Beeld Getty Images
Een patiënt met wellicht het nieuwe virus wordt verplaatst naar het ziekenhuis in Hongkong.Beeld Getty Images

Tanja Nijmeijer, oud-guerrillastrijder en vredesonderhandelaar, stapt uit de FARC
De Nederlandse ex-guerrillastrijder Tanja Nijmeijer, die jarenlang in de Colombiaanse jungle vocht voor de marxistisch-leninistische beweging Farc, heeft haar lidmaatschap van de partij opgezegd. Dit melden Colombiaanse media die citeren uit een brief aan haar kameraden.

Vanavond op de televisie

King of the Road, Hollow Man en het Musical Award Gala 2020
Bij het Musical Award Gala (NPO 1, 20.35 uur) worden vanavond de beste musicals en musicalsterren van het afgelopen jaar geëerd. Bij de grote musicalproducties gaat de strijd tussen Kinky Boots, Lazarus en Anastasia. Geen musical- of awardshowliefhebber? Dan vindt u vast iets anders van uw gading tussen de overige film- en tv-tips.

Opinie

Tom Egbers en de handgeschreven brief van Churchill
In de aanloop naar de Brexit publiceert de Volkskrant vier brieven van anglofielen. In de derde aflevering schrijft presentator Tom Egbers over de tweespalt binnen zijn Britse familie.

Een fietshandhaver verwijdert een Swapfiets bij het Centraal Station in Amsterdam. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Een fietshandhaver verwijdert een Swapfiets bij het Centraal Station in Amsterdam.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Aanraders van de redactie

230 duizend fietsen werden vorig jaar weggeknipt: ‘Waarom doen jullie dit?’
Honderden achtergelaten fietsen belanden dagelijks in de grote steden in het fietsdepot: verzameld door fietshandhavers, die voortdurend worden uitgekafferd. Waarom zijn Nederlanders zo emotioneel over hun fiets?

Waad Al-Kateab (29) filmde de oorlog in Syrië: ‘Je moet doorfilmen, hoe erg het ook is’
Tussen de bommenregens door filmde de Syrische journalist Waad Al-Kateab haar prille gezinsgeluk in belegerd Aleppo. Haar voor een Oscar genomineerde documentaire For Sama is een overrompelend portret van de Syrische oorlog.

Terry Jones was de omnivoor van Monty Python
Gisteren overleed Terry Jones, een van de oprichters van Monty Python en regisseur van de latere succesvolle Pythonfilms, op 77-jarige leeftijd. Hij was wellicht het bescheidenste lid van de legendarische comedygroep Monty Python, maar hij had nog geen jurk aangetrokken en een hoofddoek strak om zijn hoofd geknoopt of hij veranderde in een spectaculair vrouwspersoon met een stem waarmee je een boom kon vellen.

Het verhaal van deze Taiwanese dansgroep is het verhaal van Taiwan
Cloud Gate is een van de befaamdste gezelschappen in de hedendaagse dans en de trots van Taiwan – er is zelfs een nationale Cloud Gatedag. De geschiedenis is nauw verweven met die van het eiland.

Op het ijzige perron van Krommenie hoorde ik een klap en een wanhopige kreet
Twee Duitse vrouwen brachten Sylvia Witteman op het idee naar de Zaanse Schans te gaan. Het bleef bij een idee, want kille mistflarden waren een stuk minder aantrekkelijk dan de warme trein. Tót ze in Krommenie aankwam, waar een wanhopige kreet klonk. ‘Ik bereidde me voor op het ergste. Het kwam.’

Met iets minder bonen dan de gebruikelijke 20 gram, zet je de beste espresso, stellen chemici en wiskundigen. Beeld Getty Images
Met iets minder bonen dan de gebruikelijke 20 gram, zet je de beste espresso, stellen chemici en wiskundigen.Beeld Getty Images

Chemici brouwen een superieur kopje espresso
Hoe zet je de perfecte espresso? Chemici en wiskundigen beantwoorden die vraag woensdag in het vakblad Matter. Hun conclusie: barista’s moeten de bonen iets grover malen en er minder van gebruiken. Alleen dan zet je een bakkie waarin alle smaken goed vertegenwoordigd zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden