NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Kritisch rapport over NPO achtergehouden door omroep | Wat Nederland kan leren van krimpend Tokio

Goedenavond. De NPO heeft een kritisch rapport over zijn organisatie bewust niet openbaar gemaakt. Verder in de Volkskrant Avond: we keken mee bij het opknappen van oude NS-dubbeldekkers. Het streven daarbij: 100 procent hergebruik. Zo eindigt het oude rubber onder een klimrek. 

Beeld ANP

Vandaag belangrijk: 

Kritisch rapport over NPO achtergehouden ‘op uitdrukkelijk verzoek’ van de omroep zelf
De Nederlandse publieke omroep heeft een kritisch rapport over zijn organisatie bewust niet openbaar gemaakt. Daarin staat onder meer dat de NPO en individuele omroepen ‘rollebollend over straat’ gaan, discussies in Hilversum te veel over macht en te weinig over inhoud gaan en dat een deel van het NPO-personeel zo vastgeroest is dat frisse medewerkers na verloop van tijd gedesillusioneerd vertrekken.

Britse antiterreureenheid onderzoekt nieuw vergiftigingsgeval in Salisbury
De Britse antiterreurdienst is een onderzoek begonnen naar een nieuw vergiftigingsgeval in de buurt van de plaats Salisbury, waar in maart de overgelopen Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter werden vergiftigd met een zenuwgas. Twee mensen werden daar half bewusteloos aangetroffen met verschijnselen die lijken op de symptomen die de Skripals vertoonden.

Winnend Eurovisie Songfestivalliedje Toy onder vuur wegens plagiaat
De componisten van het winnende liedje van het Eurovisie Songfestival worden mogelijk aangeklaagd voor plagiaat. Platenlabel Universal Music Group claimt dat het nummer Toy van de Israëlische zangeres Netta te veel lijkt op Seven Nation Army van The White Stripes. Het zou vooral gaan om gelijkenissen in het ritme van beide liedjes, niet zozeer om melodie of tekst.

Romeo en Julia: onmogelijke liefde, onmogelijke examenvraag, torenhoge boete
Een Brits eindexamenbureau krijgt een boete van bijna 200.000 euro wegens een fout in het examen Engelse literatuur

Video van de dag

De natuur is prachtig, maar ook gevaarlijk. Hans Aarsman speurt in een foto van Chinese toeristen die op een ordentelijke manier lekker dichtbij een waterval kunnen komen. Zonder enige vorm van levensgevaar, maar toch voelen ze zich duidelijk niet op hun gemak.

Vanavond op tv

Even geen voetbal op tv, dus een goede avond voor een film. Wat dacht u van de thriller Sicario, over de drugsoorlog op de Amerikaans-Mexicaanse grens (Veronica, 22.50 uur)? Liever iets luchtigers? Zap dan naar RTL 7 om 22.15 uur voor This Is the End, een vrolijke komedie over, jawel, de apocalyps. Onze complete tv-selectie vindt u hier

Morgen in de krant

De noodrem doet het nog, de vloer is als nieuw: deze dubbeldekker kan weer twintig jaar mee (en het oude rubber eindigt onder een klimrek)
NS knapt 81 afgeschreven dubbeldekkers op. Het streven daarbij: 100 procent hergebruik. ‘Met 99 procent zijn we ook blij.’

Renovatie van de NS dubbeldekkers in de Remise in Haarlem.Beeld Arie Kievit

Islamitische school eist locatie in Leidsche Rijn, maar Utrecht weerspreekt ‘getreuzel’: ‘Er is gewoon nog geen plek’
Voor de Aboe Da’oed Basisschool, in 1993 de eerste Utrechtse islamitische school - in de wijk Zuilen, kwamen altijd zoveel aanmeldingen binnen van kinderen uit Vinexwijk Leidsche Rijn dat het idee ontstond daar een tweede school te openen. Het groene licht kwam vorig jaar, maar een maand voor de geplande opening is er nog altijd geen locatie. Is de school ongewenst? Of is het gewoon lastig een goede plek te vinden?

Penningmeester en woordvoerder van de stichting Islamitisch Onderwijs Utrecht, Farouk el Kodady, bij de Utrechtse basisschool De Klimroos in Leidsche Rijn.Beeld Marcel van den Bergh

Wat Nederland kan leren van krimpend Tokio
Tokio geldt al jaren als een blik op onze eigen toekomst. Van vergrijzing tot vervoer: in de megastad hebben ze die problemen al eerder getackeld. Nu de metropool met een nieuwe probleem: krimp. ‘34 procent van de winkeleigenaars is hier 70 of ouder.’ Wat kunnen we leren van een grootstad die gestopt is met groeien?

Straatbeeld van de wijk Shinjuku in Tokio.Beeld Robert Vos

Opinie: Alleen in de VS is de vermogensongelijkheid groter dan in Nederland. Tijd voor actie
De OESO presenteerde onlangs een ongemakkelijk feit: na de VS heeft Nederland de grootste vermogens ongelijkheid van alle westerse landen. Tijd voor actie volgens politiek econoom Piet Rietman: ‘Met enkele bescheiden ingrepen in onze economie kunnen we daar wat aan doen.’

Opeens is hij overal: de 50-jarige acteur Josh Brolin
Lang zat de Amerikaanse acteur Josh Brolin in het bakje ‘leuke bijrol’. Pas nu, op zijn 50ste, is hij alomtegenwoordig

Josh Brolin in Hail Caesar.

De meisjes keken braaf naar het kunstwerk, de jongens renden eromheen
In het Stedelijk Museum werd een schoolklas rondgeleid. De meisjes stonden braaf op gepaste afstand naar een kunstwerk te kijken, zag Sylvia Witteman. 'De jongens drentelden met tegenzin mee. Zachtjes bespraken ze in welke mate hun financiële draagkracht toereikend was voor de aanschaf van frikandelbroodjes bij de Aldi.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden