Volkskrant Avondwoensdag 22 april

Volkskrant Avond: Komen we met alleen medische experts door de coronacrisis? | Hoe het draagvlak voor de lockdown afbrokkelt nu de angst voor het virus wegebt

Premier Mark Rutte en Jaap van Dissel (RIVM) na afloop van een overleg met de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) over de noodmaatregelen vanwege het coronavirus.  Beeld ANP
Premier Mark Rutte en Jaap van Dissel (RIVM) na afloop van een overleg met de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) over de noodmaatregelen vanwege het coronavirus.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Komen we met alleen medische experts door de coronacrisis?
Premier Rutte vaart bijna blind op het Outbreak Management Team (OMT). Hij noemt de adviezen van het medische crisisteam zelfs heilig. Maar hoe ziet dat OMT er eigenlijk uit? En is de samenstelling wel divers genoeg?

Tweede Kamer hervat in Oude Zaal schoorvoetend het parlementaire werk – met 1,5 meter afstand
Een zestal groene bankjes – waar vroeger de Kamerleden op zaten – vormt het hart van een aangepast vergaderdecor. Is de zaal ook geschikt voor het vergaderen op afstand, een fenomeen dat ook in Den Haag in opkomst is?

Onderwijsinspectie: terugdringen lerarentekort door sluiting kleine basisscholen in Amsterdam en Utrecht
Het sluiten van kleine basisscholen in Amsterdam en Utrecht kan het lerarentekort met tientallen docenten terugdringen. Dat stelt de Onderwijsinspectie in haar jaarlijkse verslag De Staat van het Onderwijs, dat woensdag verscheen.

Waarom geen hele klassen naar school? – en andere openstaande coronavragen
Stapje voor stapje schuifelt Nederland in het tempo van het kabinet naar de uitgang van de coronacrisis. Bijvoorbeeld met halve klassen op de basisscholen. Maar waarom niet meteen met hele klassen? En waarom hebben we het niet wat meer over testen?

Vanavond op tv

Het Midden-Oosten kent veel kleine gemeenschappen die zich staande proberen te houden te midden van de grote krachten in de regio. In Oases in de Oriënt (NPO 2, 20.30 uur) brengt Kefah Allush een bezoek aan een aantal van deze vaak onbekende werelden. Meer tips vindt u hier.

Opinie

Eindelijk ligt euthanasie weer bij arts, met dank aan Hoge Raad
De Hoge Raad maakt duidelijk dat iemand voor zichzelf bepaalt wat ondraaglijk lijden is. Dat is een goede zaak, betoogt advocaat Tim Vis.

Aanraders van de redactie

Hoe het draagvlak voor de lockdown afbrokkelt nu de angst voor het virus wegebt
Ook premier Rutte ziet dat het drukker wordt op straat, zei hij dinsdagavond tijdens zijn persconferentie, en die waarneming klopt: een groeiende groep Nederlanders neemt het niet meer zo nauw met de coronamaatregelen van het kabinet en het RIVM.

Lokale wegen in de Bollenstreek moesten halverwege deze maand worden afgezet om de vele dagjesmensen tegen te houden die eropuit trokken ondanks de coronamaatregelen. Beeld ANP
Lokale wegen in de Bollenstreek moesten halverwege deze maand worden afgezet om de vele dagjesmensen tegen te houden die eropuit trokken ondanks de coronamaatregelen.Beeld ANP

Ondernemers na de persconferentie: ‘Wij vechten om te overleven terwijl grote bedrijven er zo doorheen fietsen’
Veel ondernemers luisterden dinsdagavond gespannen naar premier Rutte toen hij de aangepaste coronamaatregelen bekendmaakte. De Volkskrant volgt drie ondernemers die een beroep doen op de steun van het kabinet.

’s Ochtends komt de ene helft van de leerlingen, na een schoonmaak de andere helft
Basisscholen mogen van het kabinet op 11 mei voorzichtig weer open. Directeur Alieke Bel in Waardenburg begon direct roosters te maken. En toen moest het toch weer allemaal anders.

Ik wist niet dat de wind zo veel woede in me kon losmaken
Bij het opstaan gaat Stephan Sanders gewoonlijk naar zijn dak, dat uitzicht biedt over de Amsterdamse rivier: dat is ­allemaal mooi en fraai, maar sinds een paar dagen is er de wind. ‘Het is dat Noord-Nederland geen heuvels kent, maar in gedachten zie ik die wind eroverheen blazen als een föhn, een spoor van verschroeide aarde achterlatend tot aan zee.’

Van zijn eigen dood kon de Israëlische schrijver Etgar Keret zich geen voorstelling maken. Tot nu
Keret, vooral bekend van zijn korte verhalen, schreef een verhaal over afscheid en liefde. ‘Sinds de pest is uitgebroken, kan ik eindelijk mijn eigen dood voor me zien.’

null Beeld Studio V
Beeld Studio V

Animatiestudio Holy Motion werd geopend toen Nederland op slot ging
Legt corona de hele filmproductie lam? Nee, in een verbouwde garage in Arnhem wordt hard gewerkt aan de animatiefilm De wraak van Knor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden