Volkskrant avondDinsdag 6 november

Volkskrant Avond: Komen de IS-kinderen ooit nog terug uit het kalifaat? | Amerikanen naar de stembus: lees alles terug over de midterms

Goedenavond. De politie Oost-Nederland is erin geslaagd een netwerk van versleutelde telefoons van criminelen binnen te dringen, waardoor zij live konden meekijken bij chatberichten. Daarin werden afspraken gemaakt over handel in wapens en drugs. Verder in deze nieuwsbrief: de zorgen nemen toe over de 175 kinderen van Nederlandse IS-vrouwen in Syrië en Irak. Dit zijn de dilemma’s van een terugkeer uit het kalifaat. En de stemlokalen voor de tussentijdse verkiezingen in de VS zijn open: lees hier alles terug wat we over de midterms schreven.

Redactie
Egyptische moeder met haar twee dochters in het vluchtelingenkamp Al Roj in de autonome Koerdische regio de Democratische Federatie van Noord-Syrië.  Beeld Hollandse Hoogte / The New York Times Syndication
Egyptische moeder met haar twee dochters in het vluchtelingenkamp Al Roj in de autonome Koerdische regio de Democratische Federatie van Noord-Syrië.Beeld Hollandse Hoogte / The New York Times Syndication

Vandaag belangrijk

Politie breekt met succes in op versleuteld netwerk van criminelen en noemt het een doorbraak bij de opsporing
De politie Oost-Nederland is erin geslaagd een netwerk van versleutelde telefoons van criminelen binnen te dringen. Door de server te kraken waarop het encryptieprogramma van de telefoons staat, kon de politie live meekijken bij chatberichten. Daarin werden afspraken gemaakt over handel in wapens en munitie en over drugsleveranties.

 Aart Garssen, hoofd regionale recherche tijdens een persconferentie over het onderscheppen en ontcijferen van versleutelde telefoons uit het criminele circuit. Door deze doorbraak heeft de politie vele criminele acties tijdig kunnen verijdelen.  Beeld ANP
Aart Garssen, hoofd regionale recherche tijdens een persconferentie over het onderscheppen en ontcijferen van versleutelde telefoons uit het criminele circuit. Door deze doorbraak heeft de politie vele criminele acties tijdig kunnen verijdelen.Beeld ANP

Westerse VN-lidstaten roepen op tot toegang tot Xinjiang om massale detentie van Oeigoeren
China moet een einde maken aan de massadetentie van de Oeigoeren in Xinjiang en VN-waarnemers en journalisten toelaten tot het gebied. Die oproep hebben westerse landen gedaan aan China tijdens de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Het ontketende een felle ontkenning van de Chinese delegatie.

Komen de IS-kinderen ooit nog terug?
De zorgen nemen toe over de 175 kinderen van Nederlandse IS-vrouwen in Syrië en Irak. Minister Grapperhaus praat morgen met de Kamer over hun situatie. Tot nog toe is de lijn: niet repatriëren. De dilemma’s van een terugkeer uit het kalifaat.

Zelfs Fox News doet omstreden ‘aanvalsvideo’ Trump in de ban
Een campagnevideo van president Trump tegen illegale immigratie is vlak voor verkiezingsdag zelfs zijn favoriete zender Fox News te gortig geworden. Nadat CNN het al had bestempeld als ‘racistisch’, hebben Fox News, NBC en Facebook besloten de omstreden zogeheten aanvalsvideo niet meer uit te zenden.

Video van de dag

Welkom in deze interactieve video van Rusty Lake. Vaar een eindje mee en ontdek hoe twee Amsterdamse jongens met deze mysterieuze game een miljoenenpubliek wisten te bereiken.

TV-tips

Zo dadelijk op tv: Haar naam was Sarah (RTL 8, 20.30-22.45), de verfilming van de gelijknamige bestseller van Tatiana de Rosnay. De film begint met een even overtuigend als confronterend in beeld gebrachte razzia in het Parijs van 1942, waarbij de Franse politie, zonder hulp van de Duitsers, duizenden joden oppakte. Meer in de stemming voor iets lichters? Op SBS 9 speelt Nicolas Cage in Matchstick Men (SBS 9, 20.30-22.45) weer eens een door dwangneuroses geplaagd personage, die niet alleen lijdt aan smet- en straatvrees, maar ook onophoudelijk mensen móét afpersen. Voor andere tv-tips klikt u hier.

Nicolas Cage in Matchstick Men.  Beeld geen
Nicolas Cage in Matchstick Men.Beeld geen

Uit de krant van morgen

Congresverkiezingen VS
Bij de tussentijdse verkiezingen op 6 november in de Verenigde Staten gaat de strijd om de macht in het Congres. De uitslag bepaalt in hoeverre president Donald Trump zijn gang kan blijven gaan, de komende twee jaar.

‘Het was pure naïviteit van zijn dochter om naar IS-gebied te vertrekken’, vertelt Moustafa
Zijn dochter en hij weten dat ze bij een eventuele terugkeer uit het kamp Al Roj de gevangenis in zal moeten. Daarom zal hij de kleinkinderen opnemen.

Contact tussen ouders op een gemengde school is extra belangrijk en deze school pakt dat goed aan
Leerlingen van diverse afkomsten lijken op de Amsterdamse Indische Buurt School, in weerwil van wat het cliché wil, soepel te mengen. Twee moeders, Elizabeth Venicz en Mirjam Bosgraaf, onderzochten hoe dit komt. Ouders met lichte dwang met ­elkaar in contact brengen blijkt de essentie.

Let een beetje op de dieren, maar laat ze wel met rust
Het is de mode in natuurbeheer om runderen en paarden vrij rond te laten lopen. Dat leidt soms tot ongelukken -dan valt zo’n grazer een bezoeker aan. Hoe voorkom je dat? ‘We zijn er zo aan gewend dat alles aaibaar is.’

Konikpaarden ontdekken een auto om mee te spelen.  Beeld Marcel van den Bergh
Konikpaarden ontdekken een auto om mee te spelen.Beeld Marcel van den Bergh

Kom op Jesse Klaver, je bent toch geen klimaatontkenner?
Het is tijd voor milieuminnend links om water bij de ideologische wijn te doen, betoogt wetenschapsredacteur Maarten Keulemans van de Volkskrant. Want zonder kernenergie houden we de opwarming van de aarde nooit onder de 2 graden.

De Belgische kerncentrale Doel. Beeld ANP
De Belgische kerncentrale Doel.Beeld ANP

Column Aaf Brandt Corstius
De geldautomaat, dat is toch een archaïsch apparaat dat enkel gebruikt wordt door bejaarden en toeristen? Daarom vindt Aaf het een wonder dat er moeite is gestoken in een geldautomaat nieuwe stijl: de Geldmaat. ‘Die moet je vooral zien als een sociale voorziening. Een verzamelplek voor mensen uit het dorp. Een gedenkplek voor fysiek geld.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden