Volkskrant Avonddonderdag 10 oktober

Volkskrant Avond: Koerden van alle kanten onder vuur | Dit weten we van de Duitse schutter

Syrische vluchtelingen in Turkije.  Beeld REUTERS
Syrische vluchtelingen in Turkije.Beeld REUTERS

In het nieuws

Erdogan dreigt miljoenen vluchtelingen naar Europa te sturen. Durft Nederland terug te dreigen?
Terwijl een Turks offensief tegen de Koerden in Syrië in volle gang is, opent president Erdogan een ‘tweede front’ tegen Europa. Hij dreigt ‘de poorten open te zetten’ naar Europa voor de 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije, als de EU haar kritiek op de inval niet inslikt.

Trump neemt niet Erdogan, maar Koerden onder vuur: ‘Ze hielpen ons niet in Normandië’
Terwijl de boosheid onder Democraten en Republikenen aanzwelt, reageert president Donald Trump opvallend lauw op de Turkse inval in Noord-Syrië. Trump nam wel de moeite de Koerden flink onder vuur te nemen, al jaren een trouwe bondgenoot van de VS.

Nobelprijswinnaar Handke: ‘Mijn ideaal is in stilte denken en kijken’
Enfant terrible Peter Handke (1942) krijgt de Nobelprijs voor Literatuur van 2019 toegekend. De dichter, essayist en toneelschrijver verkent volgens de jury ‘de periferie en de specificiteit van het menselijk bestaan’ met zijn taalkundige vindingrijkheid. ‘Schrijven is een eenmansexpeditie in een onbekend land, elke keer weer.’

Akkoord over ‘schokfonds’ is slap aftreksel van origineel idee, tot opluchting van minister Hoekstra
De Eurogroep heeft woensdagavond een akkoord bereikt over een stabilisatiefonds om economische schokken op te vangen. Iedereen riep zichzelf uit als winnaar van de onderhandelingen, maar met de uitgeklede versie van het schokfonds is vooral Wopke Hoekstra echt tevreden.

Nederlaag Macron: Europees Parlement stemt Franse kandidaat weg
Het Europees Parlement heeft de Franse president Macron een gevoelige nederlaag bezorgd. Het stemde zijn kandidaat voor de nieuwe Europese Commissie weg. Sylvie Goulard was voorgedragen voor de post van Interne Markt, maar ze wist de parlementariërs niet te overtuigen. Zij is de derde kandidaat-Commissaris die sneuvelt. Macron beticht het parlement van ‘politieke spelletjes’.

Niks knusse oertijd: eerste boeren hadden mogelijk importbruiden en slaven
Zó knus was het bij de Flintstones thuis dus niet. Prehistorische boeren in Europa hadden geen homogene, hechte gezinnen; ze haalden importbruiden in huis en hielden misschien zelfs slaven.

Een in 2016 in Duitsland gevonden boerengraf uit de bronstijd, vermoedelijk van 2000 voor Christus.  Beeld EPA
Een in 2016 in Duitsland gevonden boerengraf uit de bronstijd, vermoedelijk van 2000 voor Christus.Beeld EPA

Op tv

Om 20.45 uur is in de Rotterdamse Kuip de aftrap van het EK-kwalificatieduel tussen Nederland en Noord-Ierland (RTL 4). Het Nederlands elftal van bondscoach Ronald Koeman staat derde in groep C, drie punten onder de Noord-Ieren. In Zembla (NPO 2, 21.15 uur) het tweeluik ‘De ramp op het wad’ over het vrachtschip MSC Zoe, dat begin dit jaar tijdens een storm 342 containers verloor bij de Waddeneilanden. Rederij MSC beloofde de schade te vergoeden, maar komt die belofte vooralsnog niet na. En in Close up (NPO 2, 23.10 uur) een portret van fotograaf Harry Gruyaert (78). Meer tips vindt u hier.

Opinie

Thunbergs woede is niet genoeg voor een Nobelprijs
Ze zijn niet te benijden, de vijf leden van het Noors comité dat de Nobelprijs voor de Vrede moeten toekennen. Een winnaar kiezen die goed past in de historie van de vredesprijs. Greta Thunberg is goed in het wekken van schaamte. Verandering vergt meer, betoogt Iñaki Oñorbe Genovesi.

Aanraders van de redactie

Wie zijn de Koerden en waarom bemoeit de hele wereld zich nu met hun lot?
Het Westen is schatplichtig aan de Koerden om hun cruciale aandeel in de strijd tegen IS. Wat is dit voor volk, en waarom heeft Turkije het op hen gemunt?

Koerdische Peshmerga strijders overzien de positie van Islamitische Staat tijdens hevige gevechten ten oosten van Mosul in 2016.  Beeld AP
Koerdische Peshmerga strijders overzien de positie van Islamitische Staat tijdens hevige gevechten ten oosten van Mosul in 2016.Beeld AP

Dit weten we over de schutter in Halle en het verborgen antisemitisme in Duitsland
De opgepakte dader van de schietpartij in het Duitse Halle bij een synagoge blijkt net als de neonazi in het Nieuw-Zeelandse Christchurch een manifest te hebben achtergelaten. Wat weten we over hem en het verborgen antisemitisme in Duitsland?

Nobelprijswinnaar Olga Tokarczuk: ambachtsvrouw voor het scheppen van andere werelden
De Nobelprijs voor Literatuur 2018 is toegekend aan de Poolse auteur Olga Tokarczuk (57), een kleurrijke vrouw die tussen de sombere tijdgenoten haar eigen verbeelding aan het woord laat. Karol Lesman vertaalde haar boeken uit het Pools en onderzoekt haar mythische wereld. ‘Niet voor niets wordt Tokarczuks proza het Poolse magisch realisme genoemd.’

Aanstaand burgervader Sjors Fröhlich: ‘Als burgemeester mag je ook soms op de radio, maar meestal is er dan iets mis’
Hij was de eerste presentator van Stand.nl (Radio 1) en Cappuccino (Radio 2), hij deed achter op de motor verslag van de Tour de France (Tourflits) en was hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio. Nu gaat voor Sjors Fröhlich (52) een heimelijk gekoesterde jongensdroom in vervulling. Hij wordt burgemeester van Vijfheerenlanden, een fusiegemeente van 55 duizend inwoners.

Rembrandt en Velázquez: zo’n verschillende achtergrond en toch zulke gelijkende schilderijen
Hoewel Rembrandt van Rijn en Diego Velázquez elkaars werk waarschijnlijk nooit hebben gezien, zijn er overeenkomsten genoeg, is te zien in het Rijksmuseum. Dat terwijl de schilders zulke verschillende levens leidden.

Recensie Stanley H.: Vlotte crimeserie belicht ook de verbijsterende methode van justitie (drie sterren)
Wie is Stanley Hillis? Hij is in ieder geval de crimineel die televisiegeschiedenis schreef door zich in 1985 in de populaire talkshow van Sonja Barend te laten interviewen na zijn zoveelste ontsnapping uit de Bijlmerbajes, met pruik en zonnebril. De vierdelige serie Stanley H. duikt in zijn leven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden