NieuwsbriefDinsdag 19 februari

Volkskrant Avond: KLM-baas Elbers mag aanblijven | Wat is er toch met uw energierekening aan de hand?

Drukte van ouders die met kinderen naar pretpark De Efteling gaan. Hondderdduizenden ouders krijgen een nabetaling van het kindgebonden budget.  Beeld Marcel van den Bergh
Drukte van ouders die met kinderen naar pretpark De Efteling gaan. Hondderdduizenden ouders krijgen een nabetaling van het kindgebonden budget.Beeld Marcel van den Bergh

Vandaag belangrijk

Honderdduizenden ouders krijgen nabetaling kindgebonden budget, tegenvaller voor kabinet van bijna half miljard euro
Systeemfouten bij de Belastingdienst leveren duizenden ouders een meevaller op. Zij krijgen over de afgelopen vijf jaar een nabetaling van het kindgebonden budget. Dit kost het kabinet 445 miljoen euro.

‘Lastige sta-in-de-weg’ Elbers krijgt toch nieuwe termijn en blijft baas KLM
Pieter Elbers staat ook de komende jaren aan het hoofd van luchtvaartmaatschappij KLM. Het bestuur van moederbedrijf Air France-KLM bevestigde onder voorwaarden akkoord te zijn met een nieuwe termijn.

Pieter Elbers. Beeld ANP
Pieter Elbers.Beeld ANP

T-Mobile belooft heel Nederland 5G in 2020 en begint in Den Haag
T-Mobile gaat in 2020 5G-internet aanbieden in heel Nederland, meldt de provider dinsdag. Te beginnen met Den Haag, zo maakten T-Mobile en de gemeente bekend. De provider, onlangs gefuseerd met Tele2, is de eerste die zulke plannen aankondigt.

Burgemeester van Warschau betuigt steun aan Poolse lhbti-gemeenschap middels ondertekening manifest
Lhbti’ers in de Poolse hoofdstad Warschau vieren feest, omdat burgemeester Rafal Trzaskowski maandag een manifest heeft ondertekend waarin hij steun en bescherming belooft aan de lhbti-gemeenschap. ‘Een mijlpaal in de geschiedenis’ en ‘een ongekende gebeurtenis’, vinden veel homorechten-ngo’s, die al jaren klagen over het vijandige klimaat in Polen.

Video van de dag

Op bezoek bij de koning van de Nigeriaanse keuken
Je moet even goed zoeken, maar in ons land kun je wel degelijk terecht voor Nigeriaans eten. Sterker nog, foodvlogger Mooncake brengt een bezoekje aan de koning van de Suya – Nigeriaanse kebab van de barbecue. Ondertussen stort zijn vrouw zich op het bereiden van vis, pounded yam en jollof rice in reusachtige pannen. Ook leuk: bij Obalade Delicious Suya eet je gewoon met je handen.

Vanavond op tv

Om 21 uur trapt Liverpool af tegen Bayern München in de achtste finale van de Champions League (Veronica). In Het geheim van de meester gaat Jasper Krabbé op zoek naar het geheim van schilder Kees van Dongen (NPO 2, 21.10 uur). Giel Beelen schuift aan bij RTL Late Night om, jawel, de sixpack te onthullen waar hij vijftig dagen voor trainde (22.30 uur, RTL 4). Laat u dat liever even aan u voorbijgaan? Bekijk dan hier onze overige tv-tips.

Morgen in de krant

Kabinet blundert met achterhaalde raming van energierekening – hoe kan dat?
Het kabinet is te optimistisch geweest over de energierekening voor gezinnen. Die valt dit jaar gemiddeld 334 euro hoger uit dan in 2018, meldde het CBS dit weekend. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken zei eerder dat de energierekening hoogstens 108 euro zou stijgen. Dat blijkt nu drie keer zoveel te zijn. Waardoor komt dit, en hoe zit het nu met de beloofde koopkrachtstijging?

Taxichauffeurs hebben het gehad met Uber: ‘Die Uber-jongens rijden in trainingspak en slippers. Dat kan niet!’
Taxichauffeurs zijn woedend over de in hun ogen oneerlijke concurrentie van Uber. Ze eisen dat de politiek paal en perk stelt aan het internetbedrijf. ‘Ik ben 30 procent van mijn inkomen kwijt’.

Martin Langereis in zijn taxi bij het Malieveld. De demonstranten willen dat er vanwege een overvolle taximarkt een tijdelijke taxistop komt en dat er een verbod komt op concurrent Uber.  Beeld
Martin Langereis in zijn taxi bij het Malieveld. De demonstranten willen dat er vanwege een overvolle taximarkt een tijdelijke taxistop komt en dat er een verbod komt op concurrent Uber.

Vier vragen: Eigen huis trekt vermogens scheef, maar hoe erg is dat?
Door de gestegen huizenprijzen zijn de vermogens van Nederlandse huishoudens gegroeid, maar de verdeling is zeer scheef. Hoe zorgelijk is dat? Vijf vragen over de vermogensongelijkheid.

Nederlandse radiotelescoop brengt noordelijke hemel ongekend nauwkeurig in kaart
Honderdduizenden nieuw ontdekte sterrenstelsels en antwoorden op raadsels die astronomen al jaren bezighouden. Dat is de eerste oogst van een grootschalig meetproject met de Nederlandse radiotelescoop Lofar. ‘We hebben in de sterrenkunde nog nooit zoveel gegevens tegelijk geanalyseerd’, zegt Huub Röttgering (Universiteit Leiden), een van de hoofdonderzoekers.

Lofar radiotelescopen in een weiland in Drenthe. Beeld Volkskrant
Lofar radiotelescopen in een weiland in Drenthe.Beeld Volkskrant

Karl Lagerfeld (1933-2019): ambachtsman die uitblonk in het heruitvinden
De in Hamburg geboren mode-ontwerper was meer een grootse heruitvinder dan een geboren vernieuwer. Zijn werk- en levenslust zijn onovertroffen.

Column Aaf Brandt Corstius: De tijd dat we terugverlangen naar ketens als Intertoys en Blokker ligt in het verschiet
Toen zowel de Intertoys als de Zeeman in de straat van Aaf de deuren sloten, kon ze daar in eerste instantie niet om treuren. ‘In de familie van mijn man is er een term voor goedkope spullen die binnen een uur uit elkaar vallen, en dat is gemalen poppenstront – en laten we wel wezen, Zeeman en Intertoys zijn grootverkopers van gemalen poppenstront.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden