Volkskrant avondZondag 27 september

Volkskrant Avond: Kamerleden willen opheldering van minister Grapperhaus na verhaal broer kroongetuige | Democraten woedend over ‘Republikeinse hypocrisie’ in voordracht Amy Coney Barrett

Bloemen bij het bedrijf van Reduan B., de doodgeschoten broer van de Utrechtse kroongetuige Nabil B. Beeld ANP
Bloemen bij het bedrijf van Reduan B., de doodgeschoten broer van de Utrechtse kroongetuige Nabil B.Beeld ANP

Vandaag in het nieuws

Kamerleden willen opheldering van minister Grapperhaus over het hoogopgelopen conflict tussen het Openbaar Ministerie (OM) en de broer van kroongetuige Nabil B. Ze willen onder meer weten hoe de overheid omgaat met de familieleden die als gevolg van de kroongetuigedeal gevaar lopen.

Armenië en Azerbeidzjan weer slaags over separatistische regio Nagorno-Karabach. Daarbij zijn volgens Armeense separatisten 16 soldaten gesneuveld en meer dan 100 gewond geraakt. Azerbeidzjan rapporteert 19 gewonde burgerslachtoffers.

Nederland voetballand lag dit weekeinde onder een vergrootglas: sommige supporters hadden zich vorige week weinig aangetrokken van de geldende coronamaatregelen. Hoe ging dat deze week?

Live: Bijna drieduizend nieuwe besmettingen en nieuwe maatregelen van kracht in acht regio’s. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

De Zwitserse kiezers hebben zondag in een referendum een voorstel verworpen om de immigratie van werknemers uit de Europese Unie te beperken. Het voorstel was ingediend door de populistische Zwitserse Volkspartij (SVP). Volgens de exitpoll stemde 62 procent van de kiezers tegen.

Democraten woedend over ‘Republikeinse hypocrisie’ in voordracht Amy Coney Barrett. De Amerikaanse president Donald Trump noemde haar zaterdag tijdens een campagnerally in Middletown, Pennsylvania, een ‘briljante juridische geest’ die de ‘Godgegeven rechten en vrijheden’ van zijn toehoorders zou verdedigen.

Aanraders van de redactie

Maandenlang zeiden president Macron en premier Castex dat nieuwe coronamaatregelen niet zonder overleg met lokaal bestuur zouden worden afgekondigd. ‘Ville rebelle’ Marseille pikt niet dat de regering ineens haar cafés sluit.

De tweede keer zien we de lockdown aankomen, dus kunnen we plannen maken,’ schrijft columnist Aaf Brandt Corstius. Zoals onszelf streng toespreken. De lockdown als kans zien. ‘Ik kan me ook voorstellen dat ik op dag drie alweer te laat uit bed kom'. Want de lockdown is eigenlijk net het leven zelf.

Corona-onderzoek in de Kuip: fans en personeel onder de loep. Niet alleen door bestuurders en politici die willen weten of de voetbalfans zich coronaproof gedragen. Ook door een viroloog van het Erasmus MC die onderzoek doet naar hun gedrag. Wat zijn de effecten daarvan op de verspreiding van het virus?

Hoogleraar economie Dirk Bezemer: Schulden zijn oké als ze geld opleveren. Het taboe op hoge staatsschuld lijkt gebroken. De komende generatie hoeft echter niet de dupe te zijn.

RTL-correspondent Erik Mouthaan, nu veertien jaar in de Verenigde Staten, heeft het land zien afglijden naar totale verdeeldheid. Zijn zorgen daarover heeft hij gegoten in een documentaireserie die vanaf 30/9 te zien is op streamingdienst Videoland.

Als officier van justitie ziet Disa Jironet veel laakbaar gedrag. Maar slechte mensen bestaan er in haar optiek niet. ‘Wanneer een officier van justitie een verdachte gaat voorhouden dat hij slecht is, is dat contraproductief. Hij toont zich dan moreel superieur.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden