Volkskrant AvondMaandag 27 april

Volkskrant Avond: Kamerleden vrezen Franse nationalisatie Air France-KLM | Offensief voor meer cultuurgeld: maak investeren in kunst fiscaal aantrekkelijk

Beeld REUTERS

Vandaag belangrijk

Kamerleden vrezen Franse nationalisatie Air France-KLM
De Tweede Kamer wil meer waarborgen van minister Hoekstra dat de staatssteun voor KLM echt alleen Nederlandse belangen dient, zoals het redden van banen op Schiphol. PvdA en D66 willen niet dat een deel van de Nederlandse miljarden via het moederconcern Air France-KLM in Frankrijk belandt. Zij vragen opheldering in een Kamerdebat.

VN leveren kritiek op ‘buitensporig’ politiegeweld om corona-lockdowns af te dwingen
De Verenigde Naties slaan alarm over landen waar de politie buitensporig geweld gebruikt om lockdowns wegens het coronavirus af te dwingen. Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, waarschuwde daarnaast voor leiders die de situatie misbruiken om hun macht uit te breiden.

Saoedi-Arabië stopt met onthoofden van minderjarigen en schrapt stok- en zweepslagen als straf
Saoedi-Arabië zal mensen die hun misdaad pleegden toen zij nog minderjarig waren, niet langer onthoofden. Een paar dagen geleden werd al besloten om geen stok- en zweepslagen meer te geven, een straf die je kon krijgen voor een lange reeks van overtredingen en misdaden, zoals bijvoorbeeld het bezit van alcohol. 

Offensief voor meer cultuurgeld: maak investeren in kunst fiscaal aantrekkelijk
Het kabinet moet het kopen van kunst en het geven van opdrachten aan kunstenaars fiscaal aantrekkelijk maken. Met die oproep, binnen vier dagen meer dan duizend keer ondertekend, hopen kunstenaars minister van Cultuur Ingrid van Engelshoven te bewegen meer te doen om de kunstsector door de coronacrisis te helpen. 

Kunstenaar Katinka Simonse, alias Tinkebell, is een van de initiatiefnemers van de petitie.

Vanavond op televisie

Jurassic Park (Veronica, 21.30 uur)
(Steven Spielberg, 1993) ‘Jaws op het droge’, zo classificeerde Spielberg zijn meesterlijke dinosaurusklassieker. Vanwege de realistische verbeelding van de oerfauna geldt de film in Hollywood als gamechanger. Ontevreden met het werk van zijn vertrouwde stop-motioncrew, die gewend was op schaal nagebouwde dinosauriërs beeldje voor beeldje te filmen, besloot Spielberg gaandeweg de productie meer en meer werk uit te besteden aan het computeranimatiebedrijf van vriend George Lucas. Juist de combinatie van oude en nieuwe technieken maakte Jurassic Park tot een mijlpaal.Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Mondkapjes kunnen het theater redden
Het RIVM mag dan sceptisch zijn over mondkapjes, voor theaters biedt het gebruik ervan mogelijk een overlevingsstrategie, betogen ex-theaterdirecteur Gerard Tonen en fotograaf Dolph Kessler.

Aanraders van de redactie

Oranje binnen bleek best gezellig
Zou Nederland erin slagen Koningsdag ingetogen en vooral digitaal thuis te vieren? Het leek wel een test. Het lijkt erop dat we zijn geslaagd.

Een lege Reguliersdwarstraat in Amsterdam tijdens Koningsdag.Beeld Freek van den Bergh / De Volkskrant

Doelwit Roche: hoe een Zwitserse farmaciereus de boeman werd in de coronacrisis
Eind maart moeten werk­nemers van farmaceut Roche in ­Nederland beveiligd worden na ­bedreigingen. Roche zou de productie van coronatesten bewust belemmeren. Maar wat is er waar van dat verhaal?

Eerste groep terug uit Marokko, maar achterblijvers willen weten waarom zíj niet zijn gerepatrieerd
Eindelijk een succesje voor minister Blok: zondagnacht kon de eerste repatriëringsvlucht in meer dan zes weken uit Marokko landen op Schiphol. Een kleine driehonderd Nederlanders zijn weer thuis, maar dat levert nieuwe vragen op bij de achterblijvers. Waarom zij niet?

Laten we eens beginnen met lezen
Nu het onderwijs toch in rampenstand staat, is het een goed moment om prioriteiten te verleggen, aldus Aleid Truijens. ‘Als leeshaat en leerachterstand virulent worden, is de maatschappelijke ramp groot.’

Onlinetheater ráákt niet, want bij theater draait het om de ontmoeting tussen spelers en publiek
Fijn hoor, de restjes theater, het surrogaat dat theatergroepen online presenteren nu de zalen zijn gesloten. Maar deze voorstellingen raken thuis nauwelijks. Wat ontbreekt? De andere toeschouwers. 

Beeld Aart -Jan Venema

Wat is de lekkerste rosé van deze lente?
Voorjaar in de lucht, rosé in het glas! De roze wijn hoort inmiddels net zo bij de lente als asperges. Wat zijn de aanraders voor dit seizoen? Onno Kleyn proefde er 73. Zijn belangrijkste conclusie: koop 2019 en laat de 2018 staan. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden