volkskrant avonddinsdag 3 maart

Volkskrant Avond: Kamer wil minister van VROM terug voor meer greep op woningbouw | Een verplichte verzekering voor zzp’ers – dat kan nog een hele tijd duren

Redactie
Nieuwbouw in de wijk Blaricummermeent. Beeld Hollandse Hoogte / Goos van der Veen
Nieuwbouw in de wijk Blaricummermeent.Beeld Hollandse Hoogte / Goos van der Veen

Vandaag belangrijk

Kamer wil minister van VROM terug voor meer greep op woningbouw
Om het woningtekort aan te pakken moet het volgende kabinet weer een minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) krijgen. De Tweede Kamer heeft een motie daartoe van PvdA en CDA dinsdag aangenomen. De hersteloperatie moet het Rijk meer greep geven op de woningbouwprojecten.

Kabinet: alleen bij uiterste noodzaak reizen naar Noord-Italië
Het ministerie van Buitenlandse Zaken scherpt het reisadvies voor Noord-Italië aan. Wie geen strikte noodzaak heeft om daarheen te reizen, wordt nu officieel afgeraden om te gaan. Daarmee volgt minister Blok een oproep van het RIVM.

Nieuwe politiek kent grenzen: Klaver maakt Rutte het leven toch weer zuur
GroenLinks zou niet meer aan ‘scorebordpolitiek’ doen en dreigen met dwarsbomen van kabinetsplannen in de Eerste Kamer, zei Jesse Klaver in september vorig jaar. Maar nog geen halfjaar later trekt hij toch weer samen op met de andere linkse partijen.

‘Nobelprijs’ van de architectuur naar Yvonne Farrell en Shelley McNamara
De Pritzker Architectuur prijs, de grootste internationale oeuvreprijs voor architecten, is dit jaar toegekend aan de Ierse architecten Yvonne Farrell en Shelley McNamara.

4 jaar cel geëist tegen verdachte in onderzoek naar bedreiging John van den Heuvel
De Amsterdamse crimineel Yassine A. (31) speelt volgens politieonderzoek een ‘belangrijke rol’ bij de voorbereiding van een aanslag op misdaadjournalist John van den Heuvel. In A.’s kelderbox is een geladen raketwerper gevonden. Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag een celstraf van 4 jaar voor wapen- en drugsbezit.

Opinie

Vluchtelingencrisis is schandvlek voor EU
Een nieuwe Europese coalitie moet de Grieken helpen bij de herverdeling van nieuwe vluchtelingen aan de Grieks-Turkse grens betogen Kati Piri en Lilianne Ploumen, respectievelijk europarlementariër en Tweede Kamerlid voor de PvdA.

Vanavond op tv

Uitzinnige sciencefiction thriller met een gecompliceerd plot van wijlen Tony Scott (Top Gun), die zich in de jaren voor zijn vroege dood (2012) juist met succes opnieuw had uitgevonden als filmer van hyperkinetisch actiespektakel (zie ook onder meer: Domino, Unstoppable). Denzel Washington speelt in Déja Vu een FBI-agent die een terroristische bomaanslag op een veerboot moet onderzoeken. Hij wordt ingelijfd bij een wel heel bijzondere afdeling van het onderzoeksbureau, die via ingenieuze satellietverbindingen en andere digitale noviteiten tot vierenhalve dag in het verleden kan kijken (Veronica, 22.35 uur). Meer film- en tv-tips kunt u hier vinden.

Aanraders van de redactie

Een verplichte verzekering voor zzp’ers – dat kan nog een hele tijd duren
Dinsdag presenteerden vakbeweging en werkgevers hun voorstel voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Maar het kan nog lang duren voordat de voorgestelde plannen beleid zijn. Vier vragen.

Of het voorstel van een verplichte verzekering voor eenmansbedrijfjes werkelijkheid wordt, ligt in hoge mate aan de reactie van het kabinet.  Beeld Hollandse Hoogte / David Rozing
Of het voorstel van een verplichte verzekering voor eenmansbedrijfjes werkelijkheid wordt, ligt in hoge mate aan de reactie van het kabinet.Beeld Hollandse Hoogte / David Rozing

Netanyahu was te vroeg afgeschreven en weet imago als Mr Security te verzilveren
‘Het is de grootste overwinning van mijn leven.’ De langst zittende premier van Israël, Benjamin Netanyahu, liet zich maandagnacht onder een regen van confetti toejuichen door zijn aanhangers. Zijn verkiezingszege is nog geen garantie op een nieuwe ambtstermijn, maar hij is er wel dichtbij.

Turkije wil steun van Europa afdwingen, zowel financieel, militair als diplomatiek
Met het ‘openen van de poorten’ voor vluchtelingen probeert Turkije de Europese Unie onder te druk zetten. Maar met welk doel? Wat wil Ankara van Europa? Meer geld voor de 3,7 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije? Nee. Niet in de eerste plaats. Turkije wil twee, eigenlijk drie andere dingen.

Bewoners van het eiland Lesbos proberen te voorkomen dat een boot met vluchtelingen aanmeert.  Beeld AFP
Bewoners van het eiland Lesbos proberen te voorkomen dat een boot met vluchtelingen aanmeert.Beeld AFP

Ser Laarakker was een van de laatst bevrijde Limburgers
In het Limburgse Well waren Duitsers je buren en soms familieleden. Tot de oorlog dat verstoorde. De schaamte over het verleden speelt nu nog steeds in de onderlinge contacten.

‘Glokalisering’ maakt het leven groener, gezelliger en gezonder
‘De aarde, een dorp,’ schrijft columnist Marcia Luyten. Maar dit dorp is ook extreem kwetsbaar, en de gevolgen van een onhoudbaar systeem zijn nogal absurdistisch. We moeten dit dorp groot genoeg houden om te voorzien in wat we nodig hebben, maar klein genoeg om bindende afspraken te maken. Dat is ‘glokalisering’. ‘We kunnen zonder sperziebonen uit Zuid-Afrika en ook zonder 5G uit China.’

Makers Anne+: ‘Wij brengen queers naar het grote publiek zonder ze te problematiseren’
Vanuit het niets werd de web­­serie Anne+ een succes. Het tweede seizoen komt nu op tv. Scenarioschrijver Maud Wiemeijer (26) en regisseur Valerie Bisscheroux (26) zijn niet verrast: ‘We wisten dat dit heel groot kon worden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden