Volkskrant Avonddonderdag 26 september

Volkskrant Avond: Kamer diep verdeeld over het boerkaverbod | Burgemeester Halsema verdedigt zich in de raad

Van links af: Jan Paternotte (D66), Harry van der Molen (CDA) en Dennis Wiersma (VVD) in gesprek tijdens de schorsing van het debat over het boerkaverbod met minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Beeld null
Van links af: Jan Paternotte (D66), Harry van der Molen (CDA) en Dennis Wiersma (VVD) in gesprek tijdens de schorsing van het debat over het boerkaverbod met minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Vandaag belangrijk

Praktische problemen of pestwet? Over het boerkaverbod is het laatste woord nog niet gezegd
Twee maanden na de invoering van het boerkaverbod roept de Tweede Kamer donderdag minister Ollongren op het matje: wordt het verbod nu veel te stringent (Denk) of veel te slap (PVV) gehandhaafd? De Kamer blijkt diep verdeeld.

Kandidaten Europese Commissie afgewezen om belangenverstrengeling
Ursula von der Leyen is nog niet begonnen als voorzitter van de Europese Commissie of ze heeft al een probleem. Twee beoogde commissarissen zijn donderdag door de juridische commissie van het Europees Parlement afgewezen.

Arrestatie zoon was volgens burgemeester Halsema een privézaak, ‘en dat had het moeten blijven’
Burgemeester Femke Halsema gaf uitleg aan de Amsterdamse gemeenteraad over de kwestie rond de arrestatie van haar zoon en het nepwapen van haar man. Ze was kortaf en verontwaardigd. ‘Ik kan u niet schetsen hoe ontwrichtend het is om als anonieme tiener zo voor de leeuwen te worden geworpen.’

Melding klokkenluider over machtsmisbruik Trump vrijgegeven, Democraten reageren ‘verontrust’ na inzage
Een selecte groep Congresleden mocht woensdag de melding van de Amerikaanse klokkenluider over machtsmisbruik van president Trump inzien. Later, op donderdag, werd de klacht openbaar gemaakt.

Welkom in de nieuwe sociale virtualrealitywereld van Facebook
Facebook presenteert: de ‘sociale virtualrealitywereld’ Horizon. Het moet, met een beetje goede wil, een combinatie worden van het Facebook zoals we dat nu kennen en de virtuele werelden die we betreden met speciale brillen

Video van de dag

Wat staat er op de zoom van het blauwe kleed van het paard dat meedoet met het steekspel op een middeleeuws toernooi in Sidney? Een heel verhaal lijkt het, maar het is twee keer dezelfde zin, non est malum hoc facere ius. Het is nooit verkeerd om het goede te doen. Ja, zo lust Hans Aarsman er nog wel een paar. Daar trappen de jonkvrouwen niet in.

Op de tv

De Keuringsdienst van waarde (NPO 3, 20.25 uur) onderzoekt de Waldkorn. Deze populaire broodsoort klinkt Duits, maar in Duitsland blijkt niemand ervan gehoord te hebben. Op NPO 1 de eerste aflevering van Earth from Space (20.40 uur), een nieuwe documentaireserie waarin grote gebeurtenissen in de natuur worden gevolgd door camera’s in de ruimte. Vanavond volgen we een olifantenfamilie die te kampen heeft met droogte. En in Close up (NPO 2, 22.55 uur) een portret van Wim Crouwel, de ‘godfather’ van de Nederlandse grafische vormgeving, die vorige week op 90-jarige leeftijd overleed. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Klimaatstaker, hou ook eens rekening met de energiebehoefte in de Derde Wereld 
Vrijdag wordt wereldwijd gestaakt voor het klimaat. Ook in Den Haag. Staakt u mee? Hierbij wat overpeinzingen van filosoof Ralf Bodelier over de energiebehoeften van de allerarmsten ter wereld.

Aanraders van de redactie

Is het einde van de e-sigaret nabij?
Nu in de Verenigde Staten gebruikers van de e-sigaret ernstige longklachten melden en er zelfs doden zijn gevallen, staat het product – waar tabaksfabrikanten hun hoop op hebben gevestigd – onder druk. 

Vrouw rookt e-sigaret in Amsterdam. Beeld null
Vrouw rookt e-sigaret in Amsterdam.

Dit is de spionagebaas die een melding van een klokkenluider achterhield over Trumps Oekraïne-telefoontje
Alle ogen in politiek Washington zijn gericht op Joseph Maguire, Amerika’s hoogste spionagebaas. Maguire werd donderdag in het Congres aan de tand gevoeld waarom hij de melding van de klokkenluider achterhield over president Trumps Oekraïne-telefoontje.

Een slimme speaker tegen eenzaamheid: ‘Alsof ik er een vriend bij heb’
In de strijd tegen eenzaamheid krijgen hulpbehoevenden en ouderen in Zuid-Korea gratis slimme speakers uitgedeeld. Bijzonder is de verbinding met een helpdesk, waar zorgspecialisten reageren op verontrustende sleutelwoorden en gedragingen.

De bijna volledig blinde Jang Ae-ja (55) met de slimme speaker in haar huis in Seoul. Beeld null
De bijna volledig blinde Jang Ae-ja (55) met de slimme speaker in haar huis in Seoul.

Zanger Tino Martin leeft zijn jongensdroom
Lang bleef Tino Martin ( 35 ) onbekend bij de massa, in het vakje ‘Nederlandstalig’. Nu staat hij in de top-40 met Zij weet het en vult hij stadions, net als zijn jeugdheld Froger. 

Mijn harde schijf liep vast – wat me restte, was een bijzonder zwáre migraine-aanval 
Jaren lang gaf Peter Buwalda dezelfde speech. En dat ging altijd goed, tot het ineens niet goed ging. Voor een volle zaal veinsde hij een migraine-aanval om gezichtsverlies te voorkomen

Podcast Van twee kanten Van wie houd je meer mam? Van zijn kinderen of van mij? 
Docenten Wouter en Cecile zijn allebei getrouwd. Hun wederzijdse verliefdheid treft hen als een blikseminslag. Ze kiezen voor elkaar. Maar allebei hebben ze kinderen uit hun eerdere relatie. Ze praten openhartig over jaloezie en zien hun tekortkomingen onder ogen, maar praten ook over de grote liefde voor elkaar. Die er nog steeds is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden