NieuwsbriefAvond

Volkskrant Avond: Kabinet wil profilering op basis van persoonlijke data indammen | Acteur Rick Paul van Mulligen: ‘Ik zit ­kennelijk in het bakje vrolijke nicht’

De presentatie van het pensioenakkoord, in handen van minister Koolmees en Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER. Beeld Raymond Rutting / De Volkskrant
De presentatie van het pensioenakkoord, in handen van minister Koolmees en Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER.Beeld Raymond Rutting / De Volkskrant

Vandaag in het nieuws

Kabinet wil profilering op basis van persoonlijke data indammen
Een hogere premie voor een hypotheek omdat je gedrag op sociale media suggereert dat je niet zo best met geld omgaat? Dat moet niet meer kunnen, vindt minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming. Hij wil de vorig jaar ingevoerde privacywetgeving aanscherpen om het gebruik van dit soort profilering verder aan banden te leggen.

Wanneer krijgt u AOW? Bekijk hier wat het pensioenakkoord voor u persoonlijk betekent
De pensioenen zijn sinds 2013 op drift geraakt. Deze week werd alles opnieuw anders door het pensioenakkoord. Wat betekent dit voor u?

Vleesfraudeurs verkochten 7 miljoen nephamburgers aan Franse voedselbanken
Franse voedselbanken zijn slachtoffer geworden van een grootschalige vleesfraude. Oplichters verkochten 780 ton nepgehakt aan Franse liefdadigheidsinstellingen die eten aan de armen uitdelen; goed voor bijna 7 miljoen ‘hamburgers’ tussen juli 2018 en maart 2019.

Forum voor Democratie gaat meebesturen in Limburg
Limburg wordt de eerste provincie waar Forum voor Democratie gaat meebesturen. FvD-lijsttrekker Ruud Burlet uit Geleen wordt deputé in het Limburgse gouvernement aan de Maas. Ook de PVV levert een provinciebestuurder: Robert Housmans, eveneens uit Geleen en lijsttrekker voor zijn partij.

Onkruidbestrijder Roundup, met daarin glyfosaat. Beeld Reuters
Onkruidbestrijder Roundup, met daarin glyfosaat.Beeld Reuters

Sportvereniging moet van regering sneller stoppen met chemische bestrijdingsmiddelen
Sportverenigingen moeten van de regering sneller stoppen met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen dan zij zelf hoopten. Vanaf volgend jaar mogen middelen als glyfosaat alleen nog in uitzonderlijke gevallen worden ingezet tegen algen, woekerende planten en onkruid op sportvelden. Vanaf 2022 geldt een totaalverbod.

Video van de dag

De lente maakt het voedselbos lawaaiig
Het seizoen van snelle veranderingen en uitbundige groei: de lente. Vroeg in de ochtend en laat in de avond is het een kakofonie van tegen elkaar opbiedende vogels. Ze hebben het moeilijk en sterven uit in ons land, maar zijn nu teruggekeerd van hun overwintering in Afrika. ‘Het is een drukte van belang.’

Vanavond op televisie

Een eerbetoon aan Martine Bijl
In een speciale uitzending wordt teruggekeken op het leven en de carrière van Martine Bijl (NPO 1, 20.40 uur), die vorige week overleed. En in de eerste aflevering van Jaïr in goed gezelschap (NPO 1, 22.20 uur) volgt programmamaker Jaïr Ferwerda vastgoedondernemer Cor van Zadelhoff en kunstenaar Joseph Klibansky. Lees hier onze andere tv-tips.

Opinie

Verplicht zelfstandigen met een plan te komen voor hun pensioen
Zzp’er Hilde Grouwstra vind dat ze te laat is begonnen met nadenken over haar pensioen. Meer sturing vanuit de overheid had dat probleem kunnen voorkomen.

Hilde Grouwstra Beeld Katja Poelwijk
Hilde GrouwstraBeeld Katja Poelwijk

Aanraders van de redactie

De opmars van medische crowdfunding: vijf lessen, twaalf patiënten
Steeds minder patiënten leggen zich neer bij de diagnose ‘uitbehandeld’. Ze starten inzamelingsacties om geld op te halen voor behandelingen in het buitenland. Wat levert dit op? De Volkskrant deed onderzoek naar de opmars van medische crowdfunding. Lees hier de belangrijkste lessen en de verhalen van twaalf Nederlandse patiënten.

Hoelang is Hongkong nog veilig voor dissidenten en China-critici?
Een nieuwe uitleveringswet gaat het voor China makkelijker maken dissidenten en activisten uit Hongkong te halen. Zoals Lam Wing-Kee, die kritische boeken over Beijing verkoopt.‘Mijn lot is bezegeld.’ Voor zondag staat er een massademonstratie gepland.

Acteur Rick Paul van Mulligen: ‘Ik zit ­kennelijk in het bakje vrolijke nicht’
Met liefde propageert acteur Rick Paul van Mulligen het regenbooggezin dat hij vormt met man, vriendin en zoontje Ko. Nodig is het ook: ‘Mij wordt veel geweiger­d vanwege mijn geaardheid.’

Still uit Black Mirror Beeld
Still uit Black Mirror

Vijfde seizoen Black Mirror raakt emotionele snaar beter dan ooit ★★★★☆
Deze week zijn twee populaire series die een somber, dan wel inktzwart toekomstbeeld schetsen aan een nieuw seizoen begonnen. Die populariteit geeft aan dat we in een tijd leven waarin kijkers het gevoel hebben dat het onheil om de hoek ligt en dat wentelen in misère beter werkt dan wegkijken. Naast het derde seizoen van The Handmaid’s Tale (op Videoland) is vanaf deze week op Netflix het vijfde seizoen van de anthologieserie (losstaande afleveringen) Black Mirror te zien.

Dr. John bij een optreden in Zwitserland in 2014 Beeld EPA
Dr. John bij een optreden in Zwitserland in 2014Beeld EPA

Door Dr. John ‘the Nighttripper’ maakten witte rockers kennis met de voodoo-sounds van New Orleans
Dr. John, die door een schotwond de gitaar verruilde voor de piano, werd tot zijn dood geprezen om zijn harde boogiewoogie pianospel. Mac Rebennack, die gisteren op 77-jarige leeftijd overleed, liet liefhebbers van rock kennismaken met rhythm & blues en funk-traditie van New Orleans.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden