Volkskrant avonddonderdag 12 maart

Volkskrant Avond: Kabinet: sociale leven in heel het land moet op de rem | Trumps corona-draai: van ‘geen paniek’ tot een inreisverbod voor Europeanen

Redactie
Premier Rutte voorafgaand aan de persconferentie. Beeld ANP
Premier Rutte voorafgaand aan de persconferentie.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Kabinet: sociale leven in heel het land moet op de rem
Een groot pakket nieuwe maatregelen moet verdere verspreiding van het coronavirus door Nederland vertragen. Het kabinet verbiedt tot 31 maart alle evenementen met meer dan honderd personen. Dat geldt ook voor musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden. Iedereen met tekenen van verkoudheid dient vanaf nu ‘zoveel mogelijk thuis te blijven’. Scholen blijven ‘gewoon’ open.

Europa is het nieuwe epicentrum van de coronavirus-pandemie
Bij honderden Nederlanders is het coronavirus vastgesteld, vijf personen zijn aan de gevolgen van het virus overleden. Wereldwijd is het dodental ruim boven de 4.200 uitgekomen. Ook de beurskoersen lijden flink onder COVID-19. Het laatste nieuws leest u in dit liveblog.

Escalatie dreigt in Irak na dood twee Amerikanen en een Brit
Een geweldsescalatie dreigt in Irak na de dood van drie westerse militairen, twee Amerikanen en een Britse gewondenverzorger, woensdagavond bij raketaanvallen op een legerbasis ten noorden van de hoofdstad Bagdad. Twaalf andere militairen in de internationale anti-IS-coalitie raakten gewond.

‘Schone lei’ voor ex-kankerpatiënt bij afsluiten verzekeringen
Mensen die tien jaar kankervrij zijn kunnen onder dezelfde voorwaarden als andere burgers verzekeringen afsluiten. Nu moeten zij vaak een veel hogere premie betalen of ze worden geweigerd als ze bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering willen afsluiten die bij een hypotheek hoort.

Vanavond op tv

Zembla (NPO 2, 20.30 uur) duikt in het doen en laten van Monsanto, dat meer dan eens is beschuldigd van misleidende claims over een kankerverwekkende onkruidverdelger. In de oogstrelende documentaire Meru (NPO 3, 21.45 uur) wagen drie bergbeklimmers zich aan de moeilijkste top van de Himalaya. Liefhebbers van kunstmatige intelligentie zappen naar Ex Machina (SBS 9, 22.15 uur). Meer tips zijn hier te vinden.

Opinie

Scholen sluiten weinig zinvol tegen corona
De enige landelijke maatregel tegen het coronavirus in Nederland is de oproep om geen handen te schudden. Dat is onvoldoende, stelde hoogleraar Infectiepreventie Andreas Voss in Nieuwsuur. Maar voor de juiste maatregelen is allereerst meer kennis over afweersystemen bij kinderen en volwassenen nodig, betoogt immunoloog Hergen Spits. Het sluiten van scholen kan voorbarig zijn.

Aanraders van de redactie

Trumps corona-draai: van ‘geen paniek’ tot een inreisverbod voor Europeanen
Na wekenlang op sussende toon te hebben gesproken over het coronagevaar, drukte president Donald Trump woensdag vanuit het Oval Office de Amerikanen op het hart dat hij de crisis serieus neemt. Na dagen van slecht nieuws, dat zijn boodschap van ‘geen paniek’ ondergroef, kondigde Trump een inreisverbod aan voor reizigers uit Europa.

Gemaskerde mensen lopen langs een televisiescherm waarop Donald Trump het inreisverbod aankondigt. Seoul, Zuid-Korea. Beeld AP
Gemaskerde mensen lopen langs een televisiescherm waarop Donald Trump het inreisverbod aankondigt. Seoul, Zuid-Korea.Beeld AP

Evenementen afgelast. ‘De vraag wat de verzekering dekt, houdt iedereen in de cultuurwereld bezig’
Het verbod op evenementen met meer dan honderd aanwezigen legt het Nederlandse culturele leven voor de rest van de maand grotendeels plat, met grote financiële gevolgen.

Amerikanen op Schiphol: we willen terug, nu!
In de rij met wachtenden bij de incheckbalies op Schiphol staan opvallend veel Amerikanen. Zij nemen geen enkel risico en willen terug zijn in de VS voordat Trumps inreisverbod van kracht wordt. ‘Ticket terug kostte 2.600 euro. Veel geld maar mijn gezondheid staat voorop.’

Thuis achter de laptop vanwege het coronavirus? Zo hou je het ergonomisch
We moeten vanwege het coronavirus zo veel mogelijk thuiswerken, maar langer dan twee uur achter een laptop werken is ongezond. Hoe voorkom je een laptopbochel?

Je méént het: ironie is verdacht geworden, maar is dat terecht?
In Een oprechte ode aan de ironie verdedigt theatergroep De Warme Winkel een in ongenade gevallen stijlmiddel. Waarom is ironie verdacht geworden?

null Beeld Nastia Cistakova
Beeld Nastia Cistakova

Uitgerekend Jeroen Krabbé (75) vragen we om te kíézen. Dat hoort hij al zijn hele leven
Hij werd gevierd als internationaal succesvol acteur, maar diep van binnen ligt zijn hart bij kunst. Zijn tv-programma Krabbé zoekt... ‘is oprecht het leukste wat ik ooit heb gedaan.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden