Volkskrant AvondDinsdag 5 mei

Volkskrant Avond: Kabinet geeft waarschijnlijk morgen zicht op meer ruimte | Bevrijdingsdag zonder festivals

Op het Marktplein in Wageningen staat normaal het grote podium tijdens de bevrijdingsfeesten. Nu is het er stil.Beeld Marcel van den Bergh

Vandaag belangrijk 

Kabinet geeft waarschijnlijk morgen zicht op meer ruimte

De druk op het kabinet om de coronamaatregelen te versoepelen neemt toe. Premier Mark Rutte en vicepremier Hugo de Jonge willen woensdag een tijdpad voor de komende maanden uit de doeken doen, inclusief enkele verruimingen op de korte termijn. Te beginnen met kappers, fysiotherapeuten en andere ‘contactberoepen’.

Live: Groene investeringen beste uitweg uit coronarecessie volgens economen | Ic-bezetting verder gedaald

Het coronavirus heeft ruim vijfduizend Nederlanders het leven gekost. Wereldwijd zijn er bijna een kwart miljoen personen gestorven aan het virus. Lees het laatste nieuws over de coronacrisis in dit liveblog.

Fransman lijkt al vóór Kerst besmet met coronavirus

Als het waar is, gaat het om een medisch raadsel. Al half december lijkt een 43-jarige Parijzenaar besmet te zijn geraakt met corona. Slechts enkele weken eerder dook het virus voor het eerst op in Wuhan. Een maand eerder maakte de Wereldgezondheidsorganisatie het bestaan van het virus bekend.

Bevrijdingsdag zonder festivals: goedbedoelde ‘vrijheidstracks’, leegte en troosteloosheid

De bedoelingen zijn goed, maar resultaat werkt averechts. In het Utrechtse park Transwijk, waar het elk jaar gezellig is bij het Bevrijdingsfestival, schilderen parkwachters van de gemeente rond twaalf uur ’s middags grote witte letters op het vers gemaaide gras: ‘75 jaar vrijheid’. Maar het zijn schrille letters, op een troosteloos leeg grasveld.

Vanavond op televisie

Het Concert aan de Amstel is een van de vaste tradities op Bevrijdingsdag, maar door de coronamaatregelen kan dat dit jaar geen doorgang vinden. In plaats daarvan presenteert de NOS een uitzending vanuit de foyer van Theater Carré (NPO 1, 20.35 uur), met een muzikale terugblik op 75 jaar bevrijding en hoogtepunten van 5 mei-concerten uit voorgaande jaren. Meer tips vindt u hier

Opinie

Laat gevluchte kinderen niet aan hun lot over

We moeten onze Europese beloften nakomen en ons solidair tonen met Griekenland, betogen de fractievoorzitters van het Utrechtse college van gedeputeerde staten.

Aanraders van de redactie 

‘Niet wegkijken’, zei de koning. Wat staat ons te doen?

Koning Willem-Alexander riep de Nederlandse bevolking op ‘niet weg te kijken’. Waar doelde hij op? ‘Ik denk dat de koning waarschuwt voor discriminatie en haat, maar ook voor andere grote vraagstukken.’

Koning Willem-Alexander spreekt tijdens de Nationale Dodenherdenking op een lege Dam.Beeld Martijn Beekman

‘We zijn niet bang meer voor corona. We hebben al te veel ellende meegemaakt’

De coronacrisis maakt het leven voor illegale migranten in Istanbul nog onzekerder dan het al was. Inkomsten vallen weg, je zit met z’n allen vast op een veel te krappe kamer, en bij de preventie van corona val je voor de overheid buiten beeld.

Trump stuurt VS op conservatieve koers met ‘rechters-project’

Terwijl iedereen bezig is met de misstappen en de onbehouwen tweets van Donald Trump, is er één project van de president dat volledig volgens plan verloopt: het ‘rechters-project’. Trump benoemt conservatieve rechters bij de bosjes, en dreigt daarmee de juridische koers van het land voor de komende decennia te veranderen. In conservatieve richting.

Hoe Nelly de Duitsers op de dag van de bevrijding voor haar karretje spande

De bevrijding van Utrecht staat Nelly van Eimeren (94) nog helder voor de geest: ze regelde diezelfde dag nog een lift van de Duitsers – met een klein beetje misleiding.

Nelly Ramaekers-Van Eimeren.Beeld Sabine van Wechem

De hoekbank is inmiddels de hoeksteen van de hoeksteen van de samenleving

Iedereen die een hoekbank heeft weet: er kan maar één persoon zo lekker ligzitten, dus woedt er een aanhoudende, bloedige oorlog in elk gezin om die plek. Daarom heeft Aaf Brandt Corstius een suggestie voor Ikea: ‘Grote, vierkante banken, formaat tweepersoonsbed, waarop we halfliggend kunnen vegeteren tot de wereld weer gaat draaien.’

Videovergaderen voor vergevorderden: een checklist

De meeste vergaderingen zullen voorlopig nog wel even via het beeldscherm verlopen. Hoe kom je daarbij zo goed mogelijk over, zowel qua uiterlijk als qua presentatie? Een checklist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden