Volkskrant AvondVrijdag 15 november

Volkskrant Avond: Kabinet diep door het stof om kinderopvangtoeslag | Hoofdpiet uit Castricum zwaait af: ‘Ik had zo graag Zwarte Piet willen blijven, in al mijn onschuld’

Menno Snel, staatssecretaris van Financiën, vrijdag op het Binnenhof voor aanvang van de ministerraad. Beeld ANP - Sem van der Wal
Menno Snel, staatssecretaris van Financiën, vrijdag op het Binnenhof voor aanvang van de ministerraad.Beeld ANP - Sem van der Wal

Vandaag in het nieuws

Kabinet diep door het stof om kinderopvangtoeslag, forse schadevergoeding gedupeerden
Het kabinet gaat diep door het stof vanwege het falende toezicht van de Belastingdienst op de kinderopvangtoeslag. Honderden ouders die ten onrechte van fraude werden verdacht, krijgen nog dit jaar volledige compensatie plus een schadevergoeding van gemiddeld 25.000 euro.

Politieagenten krijgen taser standaard in uitrusting
Het kabinet trekt 30 miljoen euro uit om 17 duizend politiemensen uit te rusten met een stroomstootwapen. Daarmee is de al jaren slepende discussie over invoering van de zogenoemde taser beslecht. Wel zal het nog zeker drie tot vijf jaar duren voordat alle straatagenten de beschikking hebben over het wapen.

Topman Bram Schot alweer weg bij Audi: ‘De spirit is terug’
Amper tien maanden na zijn officiële aanstelling als hoogste baas bij Audi kondigt Bram Schot zijn vertrek alweer aan. In april volgend jaar verlaat de Nederlander het concern. Hij gaat ook weg bij moederbedrijf Volkswagen, waar hij verantwoordelijk was voor de verkopen.

Dat ene zinnetje in de biografie van Cruijff is nu al niet meer te lezen
Liet Johan Cruijff zich echt riant betalen door zijn Foundation? Zijn biograaf Auke Kok, die dit opschreef, is nu zelf gaan twijfelen.

Video van de dag

Vanavond op de televisie

Het is koud en nat, en dat blijft het heel het weekend. Perfect weer dus om een nieuwe serie te bingen. Op onze seriepagina vindt u onder andere recensies van seizoen 3 van The Crown, seizoen 2 van The End of the Fucking World, The Mandalorian, Peaky Blinders en Top Boy. Meer tv-tips vind u hier.

Hoogleraar Jeroen Jansen: ‘Het is belangrijk dat de vanzelfsprekendheid van alcohol verdwijnt.’ Beeld Ivo van der Bent
Hoogleraar Jeroen Jansen: ‘Het is belangrijk dat de vanzelfsprekendheid van alcohol verdwijnt.’Beeld Ivo van der Bent

Opinie

Alcohol als het nieuwe roken? Dat kan én moet
Hoogleraar Keel-, Neus-, en Oorheelkunde Jeroen Jansen (55) veranderde van mening over alcoholconsumptie.

Aanraders van de redactie

Menno Snel, staatssecretaris van Financiën: ‘We geven makkelijk geld en pakken het makkelijk af’
De signalen dat het misging bij het toezicht op de kinderopvangtoeslag waren er al eerder. Ze werden genegeerd. ‘Het had ons veel ellende kunnen schelen’, zo luidt nu de wijsheid achteraf van staatssecretaris Menno Snel van Financiën.

Politicoloog Cas Mudde waarschuwt voor het normaliseren van radicaal rechts
Politiek wetenschapper Cas Mudde waarschuwt in zijn boek The Far Right Today voor het normaliseren van radicaal rechts gedachtegoed. Treft ook de Volkskrant blaam?

Hoofdpiet zwaait af: ‘Ik had zo graag Zwarte Piet willen blijven, in al mijn onschuld’
Nu de publieke omroep is overgestapt op de roetveegpiet, stopt Peter Lambert – na twaalf jaar – als hoofdpiet van Castricum. ‘Ik dacht direct: het is klaar, het is over.’

Een jong stel bekijkt een nieuwbouwwoning. Beeld Hollandse Hoogte / David Rozing
Een jong stel bekijkt een nieuwbouwwoning.Beeld Hollandse Hoogte / David Rozing

Zonder financiële steun van ouders vist starter achter het net
Een derde van de starters koopt een huis met financiële hulp van zijn ouders. Met name in de Randstad staan huizenkopers zonder die steun op een achterstand. Zijn startende kinderen kansloos zonder hulp?Acht vragen over lenen van ouders.

Help, mijn kind gokt online: ‘Steeds dacht ik: nog één keer, dan maak ik een klapper. Hulp vragen kwam niet bij me op’
Een onschuldig potje online gokken kan rap uitmonden in een heuse gokverslaving. Vooral pubers zijn er gevoelig voor.

Zelfs een relatiebreuk kan tegenwoordig doorgaan voor een feministisch examen
Deze week struikelde half Nederland over de Dré-gate, de relationele lotgevallen van André Hazes, zijn ex Monique en tv-presentatrice Bridget Maasland. Loes Reijmer struikelde met name over de feministische empowerment-termen rondom verbroken relaties. ‘Het stereotype van de verlaten vrouw is ingeruild voor het stereotype van de sterke vrouw. En dus is Monique niet gewoon iemand van wie de relatie net uit is, maar boven alles een ‘sterke vrouw’. Een ‘sterke mama’ die ‘niet gebroken kan worden’.’

null Beeld Krista van der Niet
Beeld Krista van der Niet
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden