Volkskrant AvondDonderdag 24 oktober

Volkskrant Avond: Justitie ziet Syriëgangers wél graag in Nederland verschijnen | NOS-journalist gegijzeld op bevel van de rechter − mag dat?

Redactie
null Beeld AFP
Beeld AFP

Vandaag in het nieuws

Justitie ziet Syriëgangers wél graag in Nederland verschijnen
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de minister verzocht zich in te spannen om 29 Syriëgangers naar Nederland te halen, zodat ze hier hun rechtszaak kunnen bijwonen. Het kabinet heeft steeds gezegd dat het uitgereisde terrorismeverdachten niet zal terughalen en bovendien de voorkeur geeft aan berechting in de regio.

Premier Johnson wil in december verkiezingen om Brexit-akkoord erdoor te drukken
Boris Johnson gaat het Lagerhuis voorstellen om op 12 december parlementsverkiezingen te houden. Het is de derde keer dat de Britse premier verkiezingen aanbiedt, maar opnieuw willen oppositiepartijen er niet aan. Hij heeft de steun nodig van tweederde van de kamerleden.

Britse politie: containerdoden kwamen alle 39 uit China
De 39 doden die dinsdagnacht in een afgesloten koelcontainer werden gevonden in het Londense havengebied, hadden de Chinese nationaliteit. Het gaat om 31 mannen en 8 vrouwen. Dat heeft de Britse politie donderdag gemeld. De container kwam uit het Belgische Zeebrugge.

Giro gemaakt voor de tijdritbenen van Tom Dumoulin
In Milaan is het parcours van de 103de Giro d’Italia gepresenteerd. Tijdrijders zijn in het voordeel. De slotweek belooft loodzwaar te worden.

Geldproblemen en schandalen teisteren het Vaticaan
De reeks misbruikschandalen raakt het Vaticaan nu ook in de portemonnee. Donaties nemen af en bovendien worden die afnemende geldbedragen slecht beheerd. Dat stelt de Italiaanse journalist Gianluigi Nuzzi in een deze week verschenen boek. Nieuws over financieel wanbeleid en geldtekorten lijkt zijn bevindingen te ondersteunen.

Rob Jetten treedt zonder bril in de voetsporen van een reeks illustere voorgangers
Rob Jetten voerde de spanning zelf op, toen hij woensdag liet weten dat hij donderdag met een ‘nieuwtje’ zou komen. Wie hoopte op een politieke mededeling, kwam vanmiddag bedrogen uit: Jetten wilde het land slechts laten weten dat hij verder gaat zonder bril. Hij heeft zijn ogen laten laseren.

Video van de dag

Ondanks het nepgeweer is de jongeman onder de indruk van de verschijning van de oudere meneer. De jonge actievoerder heeft zijn knieën gebogen, zijn armen gespreid, ieder moment kan hij wegduiken, wegsprinten. Of heeft hij die houding om iets anders aangenomen?

Vanavond op tv

Waldemar Torenstra onderzoekt in Verborgen verleden van Nederland de geschiedenis van de Portugese Synagoge, die al sinds 1675 midden in het Amsterdamse leven staat (NPO 2, 21.05 uur). In de heerlijke comebackfilm JCVD speelt Jean-Claude Van Damme zichzelf: een uitgerangeerde filmster, hengelend naar derderangsfilmscenario’s, in de rechtszaal strijdend om de voogdij van zijn kind (RTL 7, 23.00 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Geerten Waling: ‘Geschiedenis is niet een democratie waar alle stemmen even luid gehoord moeten worden’
De tegenstellingen in Nederland openbaren zich in tal van geledingen. Waar ligt de oorsprong en waartoe zal het leiden? Aflevering 12 in een serie: historicus Geerten Waling.

Aanraders van de redactie

NOS-journalist gegijzeld op bevel van de rechter − mag dat?
NOS-verslaggever Robert Bas is op bevel van de rechter-commissaris in Rotterdam in gijzeling genomen omdat hij niet bereid is als getuige vragen te beantwoorden in een strafzaak. Is de onafhankelijkheid van de journalistiek in het geding?

Plofkraker slaat vaker toe, met steeds zwaardere explosieven
Hoe zwaarder de beveiliging van geldautomaten, hoe zwaarder ook de explosieven die plofkrakers gebruiken. Na een plofkraak op donderdagochtend staat de teller van diefstallen uit geldautomaten dit jaar al op 66. Wat moet de politie doen om de trend te keren?

Spanje rekent af met verleden: Franco herbegraven
Na jaren van fel debat heeft Spanje donderdag oud-dictator Franco uit zijn eregraf opgegraven.‘Het zou tijd worden. Hij hoorde niet in een mausoleum.’

Familieleden plaatsen buiten het monumentale Vallei der Gevallenen de kist met het lichaam van dictator Franco in een lijkwagen.  Beeld REUTERS
Familieleden plaatsen buiten het monumentale Vallei der Gevallenen de kist met het lichaam van dictator Franco in een lijkwagen.Beeld REUTERS

Nadia wordt achtervolgd door een kunstenaar. Zij weet niet wie hij is
‘Gezocht: mensen om ongezien te volgen’, adverteerde een kunstenaar in 2017. Een 53-jarige gemeenteambtenaar reageerde. Twee jaar lang wist zij niet hoe ze werd gefotografeerd – tot nu.

null Beeld

Links en rechts granaten, maar Betteke (75) moest en zou gedoopt worden
De kapelaan vond dat Betteke Tordoir gedoopt moest worden, ondanks granaten en artillerievuur. Als godvruchtige katholieken gehoorzaamden haar ouders, op die bijzondere dag tijdens de bevrijding van Vught.

Martien Meiland vind dat er geen overkill van hem moet komen en Marco Borsato houdt van pizza
Elke vrijdag belicht Aaf Brandt Corstius twee opmerkelijke celebritynieuwtjes. Deze week over: Martien Meiland en Marco Borsato.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden