Volkskrant AvondDonderdag 16 januari

Volkskrant Avond: Justitie vervolgt coffeeshopbaas voor witwassen ‘via financiële schijnconstructies’| Zo pioniert sexy Berlijn zich uit de woningnood – ook iets voor Amsterdam?

Redactie
Johan van Laarhoven Beeld justiceforjohan
Johan van LaarhovenBeeld justiceforjohan

Vandaag belangrijk

Justitie vervolgt coffeeshopbaas voor witwassen ‘via financiële schijnconstructies’

Het Openbaar Ministerie wil de Nederlandse strafzaak tegen Johan van Laarhoven zo snel mogelijk voortzetten nu de verdachte in Nederland is. Vier vragen over de zaak tegen de grondlegger van de Grass Company.

Wie nu al treurt om lege winkelstraten, kan zijn hart vasthouden: Amazon komt eraan

Amazon gaat het aanbod van producten in zijn nu praktisch lege Nederlandse webwinkel uitbreiden. Dat blijft niet zonder gevolgen, waarschuwen marktonderzoekers. We moeten ons schrap zetten voor nóg legere winkelstraten.

Stint gaat Buszy heten (maar mag nog niet de weg op)

Als de Stint weer op de openbare weg wordt toegelaten, zal dat onder de naam Buszy zijn. De naamsverandering gebeurt mede op verzoek van de nabestaanden van het spoordrama bij Oss. Edwin Renzen, eigenaar van het bedrijf dat de Stint maakt, zei dat donderdag tegen Omroep Brabant.

Ontwerp voor de aangepaste Stint, die Buszy gaat heten.  Beeld Stintum
Ontwerp voor de aangepaste Stint, die Buszy gaat heten.Beeld Stintum

Big Ben zal niet triomfantelijk beieren als de Brexit begint

De Britten zullen de Europese Unie in de late avond van 31 januari stilletjes verlaten. Premier Boris Johnson heeft donderdag bepaald dat Big Ben op dat historische moment niet zal luiden. Het zou te duur zijn om de klok, die wegens de renovatiewerkzaamheden buiten gebruik is, voor de gelegenheid te laten klinken. De brexiteers wantrouwen dit excuus.

Turkse blokkade Wikipedia na 3 jaar opgeheven

Wikipedia is sinds donderdagochtend weer beschikbaar op het Turkse internet. Toegang tot de encyclopedische website was bijna drie jaar afgesloten door de autoriteiten.

Lucinda Riley domineerde de Nederlandse boekenmarkt – en andere trends in 2019

De CPNB heeft de lijst van bestverkochte boeken gepubliceerd.

Vanavond op televisie

Om een Michelinster te winnen is alleen goed kunnen koken niet genoeg, blijkt in Michelin Stars – Tales from the Kitchen (NPO 3, 22.40 uur). Deze documentaire duikt onder de huid van de chef-koks die een Michelinster op hun naam hebben staan en voor wie voedsel een obsessie is. Tim Hofman volgt in Over mijn lijk (NPO 1, 21.25 uur) vijf mensen van rond de 30 met een kankerdiagnose. En op Canvas de documentaire The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years (23.05 uur), met nieuwe beelden en met gerestaureerd geluid van The Beatles tussen 1963 en 1965. Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

De binnensteden veranderen in warzones door de fietsterreur

De fietser heeft de binnenstad in bezit genomen. Koeriers en pedelec’ers, über-assertieve sportfietsers en bakfietsmoeders maken er de dienst uit. De auto? Die kan een rotschop krijgen. Maak plaats, aan de kant, weg jij. Hoe lang gaat dit nog goed, vraagt Mirjam Schöttelndreier zich af.

Aanraders van de redactie

Zo pioniert sexy Berlijn zich uit de woningnood – ook iets voor Amsterdam?

Berlijn is zo in trek, dat de woningnood er onhoudbaar is geworden. En dus heeft het stadsbestuur radicale maatregelen genomen om wonen betaalbaar te houden. Huren worden bevroren, woningen opgekocht.Iets voor in Nederland?

'Lause', een pand in Berlijn-Kreuzberg. In 2006 werd het door een investeerder gekocht van de gemeente. Hij wil het verkopen, maar de huurders verzetten zich daartegen.  Beeld Waldthausen Marlena
'Lause', een pand in Berlijn-Kreuzberg. In 2006 werd het door een investeerder gekocht van de gemeente. Hij wil het verkopen, maar de huurders verzetten zich daartegen.Beeld Waldthausen Marlena

Deze Nederlandse voorspelt het gedrag van de bosbranden in Australië

De bosbranden in Australië razen met zo’n geweld over het land, dat bestrijden ervan zinloos lijkt. Toch is dat wat Saskia Grootemaat dag en nacht doet. De Nederlandse is vuurgedragsanalist in Australische dienst. Van elke plant en boom kent zij de ontvlambaarheid. ‘Kronenvuur, dat is gevaarlijk.’

Maagballon nieuwe stijl: doorslikken en afvallen maar

Een wondermiddel van vierduizend euro tegen overgewicht? De nieuwe versie van de maagballon is makkelijker in te slikken en helpt vier maanden bij het afvallen. Maar: ‘Als je denkt: ik slik eens in de zoveel jaar een maagballonnetje en hoef verder niets te doen, dan heb je echt verkeerde verwachtingen.’

Volle maagballon (rechts) en daarnaast de lege ballon die via de natuurlijke weg het lichaam verlaat. Rond de volle ballon ligt de ballon in pilvorm die moet worden ingeslikt samen met het flexibele buisje, waardoor de vloeistof naar de ballon stroomt.  Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Volle maagballon (rechts) en daarnaast de lege ballon die via de natuurlijke weg het lichaam verlaat. Rond de volle ballon ligt de ballon in pilvorm die moet worden ingeslikt samen met het flexibele buisje, waardoor de vloeistof naar de ballon stroomt.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Even geduld a.u.b.: het mooiste programma op het IFFR gaat over wachten

Een fascinerend onderdeel van het IFFR is het programma Wait and See: over wachten en talmen in films, en hoe verslavend dat kan werken.

Saskia Temmink: ‘Huidhonger is een heel mooi woord’

Wat zijn dit voor vragen? Naar aanleiding van haar solovoorstelling Doet sneeuw pijn: zes dilemma’s voor actrice Saskia Temmink.

Het is wellicht gedaan met James Bond, en Jennifer Lopez droomt van jam op brood smeren

De grote berg celebritynieuwtjes wordt iedere week doorgespit door Aaf Brandt Corstius, die met een scherp oog zoekt naar merkwaardigheden. De oogst van deze week: het is misschien wel gedaan met James Bond en Jennifer Lopez is waarschijnlijk heel moe, want ze kan alleen nog maar over jam op brood smeren dromen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden