Volkskrant AvondDinsdag 22 oktober

Volkskrant Avond: Johnson krijgt Brexitakkoord in eerste aanleg door het Lagerhuis | Voor het eerst kondigt farmaceut geneesmiddel tegen alzheimer aan

Redactie
Een arbeider aan het werk bij Tata Steel in IJmuiden, een van de modernste hoogovens van de wereld. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Een arbeider aan het werk bij Tata Steel in IJmuiden, een van de modernste hoogovens van de wereld.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Terwijl u sliep

Van grafietregens tot Trumps importheffingen: waarom Tata Steel in nood verkeert
Tata Steel moet zwaar bezuinigen in Europa. Dit zijn de bedreigingen voor het bedrijf, waarvan de eerste drie structureel, en de laatste drie conjunctureel van aard zijn.

Johnson krijgt Brexitakkoord in eerste aanleg door het Lagerhuis
De Britse premier Boris Johnson heeft de eerste stemming over het Brexitakkoord met de Europese Unie gewonnen. Het Lagerhuis stemde met 329 tegen 299 stemmen in met de verdere behandeling van het nieuwe akkoord.

Gesprek Poetin en Erdogan, terwijl nieuwe strijd in Koerdisch-Syrië dreigt
President Poetin en Erdogan zijn in gesprek, terwijl een staakt-het-vuren in noordoostelijk Syrië vanavond om 20.00 uur afloopt. De Turkse invasie van het gebied heeft tot nu toe zeker 220 burgers het leven gekost. Meer dan 200 duizend mensen zijn gevlucht.

Het Libanese verzet lijkt een massaal volksfeest, maar het is serieus
Toen de regering mensen wilden laten betalen voor WhatsApp was het genoeg geweest: Libanezen gingen de straat op, en nu willen ze een revolutie en een nieuwe regering.

Voor het eerst kondigt farmaceut geneesmiddel tegen alzheimer aan
De weg naar de patiënt is nog lang en vol obstakels, maar een Amerikaanse farmaceut meldt goed nieuws in de strijd tegen alzheimer. Biogen denkt als eerste bedrijf een medicijn op de markt te kunnen zetten dat de ziekte van alzheimer kan afremmen: aducanumab.

Gemeenten moeten jeugdzorginstellingen beter betalen van rechter
Tien gemeenten in de Haagse regio moeten van de rechter jeugdzorginstellingen hogere tarieven gaan betalen voor de zorg die ze leveren. Dat heeft de rechtbank Den Haag dinsdag bepaald in een kort geding, dat was aangespannen door de instellingen.

Video van de dag

Wie denkt dat de Japanse keuken beperkt blijft tot sushi, moet eens naar restaurant Ishii in Amstelveen. Onze foodvlogger Mooncake krijgt een kijkje in de keuken: ze leert hoe je echte okonomiyaki (Japanse pannekoek) maakt en proeft er gefrituurde kip waar fastfoodreus KFC jaloers op kan zijn.

Vanavond op tv

Een zeldzame guilty pleasure, de ouderwetse avonturenfilm met b-film-trekjes Big Game. Samuel L. Jackson stort als president van de VS neer met zijn Air Force One en moet zien te overleven in de Finse wildernis (RTL 7, 20.30 uur). Voor wie er tegen kan is er de zenuwslopende horrorfilm Eden Lake (SBS 9, 22.30 uur). Of kijk de slotaflevering van Sterren op het doek, waarin Özcan Akyol in Rotterdam een ontmoeting heeft met zanger Lee Towers (NPO 2, 20.25 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

‘Registratieplicht sekswerkers heeft averechts effect’
Een nieuw wetsvoorstel beoogt een vergunningsplicht voor sekswerkers. Dat is een slecht idee, schrijft Marjan Wijers.

Morgen in de krant

Terwijl de politiek worstelt met miljoenen toeristen, zet Lonely Planet Nederland op de kaart
De internationale ‘iconische’ reisgids Lonely Planet tipt Nederland als vakantiebestemming. De positieve reisrecensie zal het toeristenaantal ongetwijfeld verder doen toenemen. Moeten we dat wel willen?

De molens in Kinderdijk. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
De molens in Kinderdijk.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Meer aandacht voor gezondheidsrisico’s klimaatplannen: ‘Het is slecht voor je gezondheid. Noemen we dat duurzaam?’
Bij het uitvoeren van klimaatplannen moet meer rekening worden gehouden met de effecten van die maatregelen op de volksgezondheid, betogen de gemeentelijke gezondheidsdiensten (ggd’s) in een brief aan minister Wiebes van Klimaat.

Worden profvoetballers eerder dement door het koppen?
Het klinkt als alarmerend nieuws over een van de meest beoefende sporten: Schotse oud-voetballers gaan veel vaker dood aan dementie dan de gemiddelde bevolking. De cijfers, gepubliceerd in vakblad The NEJM, zwengelden onmiddellijk de al jaren durende discussie aan over de kopbal.

Op Caspars balkon kregen de wormen ten onrechte nog geen aandacht
De winter komt eraan, maar op het balkon krioelt het nog van leven. In de grond zijn nog zeker honderd soorten bodembeestjes aan te treffen.

10 jaar na het faillissement draait DSB Bank als een tierelier
DSB Bank leeft en woont in Wognum. Tien jaar na het faillissement innen de curatoren nog maandelijks rente en aflossing bij klanten, die vanwege hun financiële situatie vaak moeilijk wegkomen.

Te pas en nog veel vaker te onpas gebruik ik het woord ‘huts’
Aaf Brandt Corstius gebruikt het woord ‘huts’, wat natuurlijk eigenlijk jongemensentaal is, vaak. ‘Ik gebruik het zelfs zo vaak dat ik vermoed dat het onder jonge mensen al helemaal niet meer gebruikt wordt, want zo gaat dat. Zij voelen dat oude mensen hun woord gaan gebruiken, en willen er dan zo snel mogelijk van af.’

Woekerend groen en het insectenhotel op Caspar Janssens balkon. Beeld Najib Nafid
Woekerend groen en het insectenhotel op Caspar Janssens balkon.Beeld Najib Nafid
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden