Volkskrant AvondDonderdag 23 januari

Volkskrant Avond: Jehova’s Getuigen reageren laks op meldingen van seksueel misbruik in eigen kring | Utrechters kweken slangenbeet uit een bakje

Een moment van gebed tijdens een congres van Jehovah's Getuigen in Bergen.Beeld Marcel Van Den Bergh

Vandaag in het nieuws 

Jehova’s Getuigen reageren laks op meldingen van seksueel misbruik in eigen kring
De gemeenschap van Jehova’s Getuigen treedt vaak niet goed op bij meldingen van seksueel misbruik in de eigen gelederen. Slachtoffers zijn ontevreden over de interne behandeling van hun klachten en doen nauwelijks aangifte bij de politie. Dit blijkt uit een onderzoek naar de streng religieuze gemeenschap in opdracht van minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming.

Mariniers definitief niet naar Vlissingen, kabinet steggelt nog over compensatie voor Zeeland”
Na negen jaar getouwtrek is het besluit genomen: de mariniers verhuizen niet naar Vlissingen. Nieuw-Milligen op de Veluwe, waar een grondstation van de Luchtmacht en een werkplaats van de Landmacht zijn gevestigd, is de beoogde nieuwe locatie voor hun kazerne.

Volgens Chinees onderzoek bracht een slang het Wuhanvirus over (maar niemand die het gelooft)
Een slang heeft het gedaan. Het nieuwe coronavirus dat al zeker 555 mensen in en rond China ziek heeft gemaakt en er 17 heeft gedood, zou op de mens zijn overgesprongen van een slang, stelt nieuw, Chinees onderzoek. Maar westerse experts hebben sterke twijfels.

Mondkapjes in een winkelcentrum in Wuhan.Beeld AFP

Rijkste vrouw van Afrika is in staat van beschuldiging gesteld
Isabel dos Santos, het middelpunt in onthullingen over grootschalige corruptie en zelfverrijking in Angola, is formeel in staat van beschuldiging gesteld.

Kabinet wil autobezitters bij terugroepactie verplichten tot bezoek aan garage
Het kabinet wil autobezitters verplichten met hun voertuig naar de garage te gaan als fabrikanten hun auto’s terugroepen. Aanleiding voor de maatregel is het sjoemeldieselschandaal, dat in 2015 voor het eerst aan het licht kwam bij Volkswagen.

Vanavond op de televisie 

De Keuringsdienst van waarde (NPO 3, 20.25 uur) vraagt zich vanavond af of de paella die wij in Nederland eten wel echt paella is. En stuit daarbij op het geheim van de supermarkt. In de BBC-serie Travels in Euroland (BBC 2, 22.00 uur) probeert Ed Balls uit te vinden hoe het komt dat veel Europese kiezers zich tegen de gevestigde politiek keren. Balls begint zijn reis in Nederland. En in de documentaire The World According to Radiohead (Canvas, 23.10 uur) probeert regisseur Benjamin Clavel de band Radiohead te doorgronden. Meer tv-tips vindt u hier. 

Opinie

Sylvia Borren over het klimaat: ‘Tinbergen huilt in zijn graf’
Vijftig jaar geleden was Nederland een progressief lichtbaken in de wereld. In een korte serie staat de vraag centraal: is dit nog steeds zo? In aflevering 2 Sylvia Borren over het klimaat.

Cursus digitaal bankieren in Hoorn.Beeld Eva Faché

Aanraders van de redactie 

Commissie-Borstlap hoopt vooral momentum te creëren
Een regen van kritiek daalt neer op de commissie-Borstlap. Over zzp’ers, over zelfstandigen, over het afpakken van rechten. Maar die kritiek was ingecalculeerd. Het advies moet de geesten rijp maken voor forse ingrepen op de arbeidsmarkt. Alles is gericht op de formatie van 2021.

Die bank-app? Dat is pure achteruitgang vindt de oudere cursist
Banken hebben speciale coaches in dienst die tijdens cursussen ouderen de wereld van het onlinebankieren bijbrengen. Zo ook in Hoorn. ‘Ik begin er niet aan. Ze hebben laatst zelfs Defensie gehackt.’

Slangen hoeven niet meer ‘gemolken’ om hun gif: Utrechters kweken slangenbeet uit een bakje
Voor slangengif hoeft de slang zijn bek niet meer open te doen om te worden ‘gemolken’. Wetenschappers uit Utrecht en Leiden zijn erin geslaagd een werkende miniversie te maken van de gifklier van een slang. Ideaal om aan grondstoffen voor geneesmiddelen te komen, of antiserum te maken tegen beten, aldus de wetenschappers.

Wondr, een ‘artistieke speeltuin voor volwassenen.’Beeld Annabel Miedema

Een Insta-museum zonder werk van kunstenaars, heeft dat nog iets met kunst te maken?
De ‘artistieke speeltuinen’ voor volwassenen zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden, en, opvallender, ook het verschil met ‘echte kunst’ wordt kleiner.

Andere tijden-presentator Astrid Sy: ‘Met mijn achtergrond ben ik zelf al heel divers’
Wat zijn dit voor vragen? Zes dilemma’s voor historicus Astrid Sy, de nieuwe presentator van Andere tijden.

Boomers maken een puinhoop van de ooit zo deftige Grammy’s
Het had er even alle schijn van dat het gala voor de belangrijkste muziekprijzen ter wereld in 2020 een glorieuze editie zou worden, maar nog voor de aftrap is dat al mislukt, zag Robert van Gijssel. ‘De Grammy’s 2020 een schandaal noemen, is inmiddels een eufemisme.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden