Nieuwsbrief Avond

Volkskrant Avond: Jawed S. noemt Wilders als een van de redenen voor aanslag Amsterdam | Hoe leuk is studeren nog, anno 2018?

Goedenavond. Jawed S., die vrijdag twee Amerikaanse toeristen op het Amsterdamse Centraal Station neerstak, heeft de aanslag gepleegd omdat hij vindt dat de islam in Nederland wordt beledigd. Verder in de Volkskrant Avond: een nieuwe bundel met tientallen essays laat een nieuwe geschiedenis van Nederland zien. En dat is hoog nodig, vindt samensteller Lex Heerma van Voss, want Nederlanders hebben een ‘hopeloos achterhaald idee van hun geschiedenis’.

Studenten dansen en drinken een biertje tijdens de introductieweek van de Hogeschool van Amsterdam, maar hoe leuk is studeren nog anno 2018 Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Vandaag belangrijk

‘Jawed S. noemt Wilders als een van de redenen voor aanslag Amsterdam CS’
Jawed S., die vrijdag twee Amerikaanse toeristen op het Amsterdamse Centraal Station neerstak, zou de aanslag hebben gepleegd omdat hij vindt dat de islam in Nederland wordt beledigd. De Afghaan noemde tijdens zijn verhoor onder andere PVV-leider Geert Wilders als een van de redenen voor het plegen van de aanslag.

Een deel van ontruimde Amsterdam Centraal CS na de aanslag.

Verdriet en woede om afgebrand museum Brazilië: ‘Misdaad tegen ons verleden en toekomstige generaties’
De oorzaak van de brand in het Nationaal Museum van Brazilië is nog onduidelijk, maar de schuldigen zijn alvast aangewezen. Met jaren van bezuinigingen en achterstallig onderhoud heeft de overheid een ‘minachting voor historisch en cultureel erfgoed’ getoond.

Zelfmoordpoeder wordt niet verboden, minister hoopt op drempel vanuit industrie en verkoopplatforms
Zelfmoordpoeder wordt voorlopig niet verboden. Wel moet er een drempel opgeworpen zodat burgers niet zomaar poeder of andere chemicaliën kunnen aanschaffen om zelfmoord te plegen. De chemische sector, de toezichthouders en handelsplatforms als Marktplaats, moeten die drempel samen opwerpen voor de particulier.

Twentse onderzoekscampus moet tweeduizend banen en slimmere batterijen opleveren
In Twente wordt de komende vijf jaar een gloednieuwe onderzoekscampus van 17 hectare uit de grond gestampt, waar 2.000 mensen werken aan betere en slimmere batterijen. Multinational Lithium Werks richt de campus op, Universiteit Twente is nauw betrokken. Het gaat om een miljardenproject.

Video van de dag

Sinds kort schrijft Sander Donkers drie keer per week een column van 150 woorden op de voorpagina van de Volkskrant. Hoe kijkt hij tegen die nieuwe opdracht aan? ‘Het is elke keer weer spannend, want als alles een onderwerp is, wat ga je dan doen?’

Vanavond op tv

Het nieuwe tv-seizoen begint vanavond met het vernieuwde RTL Late Night, gepresenteerd door Twan Huys (RTL 4, 22.30 uur). Iets daarvoor, om 22.00 uur, begint Jeroen Wollaars op Huys’ plek als presentator van Nieuwsuur (NPO 2). Daarna, om 22.55 uur op dezelfde zender, kunt u kijken naar de nieuwe hit uit Scandinavië: Greyzone. Onze complete tv-selectie vindt u hier. 

Morgen in de krant

Taida, Sahar, Mauro: hoe verging het andere kinderen zonder verblijfsvergunning?
De dreigende uitzetting van Lili en Howick herinnert aan vergelijkbare gevallen in het recente verleden van kinderen zonder verblijfsvergunning die tot maatschappelijke en politieke discussie leiden. Hoe verging het hen?

Taida Pasić wordt bijgestaan door vriendinnen nadat bekend is geworden dat zij Nederland moet verlaten. Beeld Raymond Rutting

Vandaag begint het academisch jaar. Hoe leuk is studeren nog anno 2018?
Met de opening van het academisch jaar stapelen de problemen waarmee studenten kampen zich op. Kamernood, studieschuld en stress – het zijn geen nieuwe problemen, maar de reeks plagen die deze generatie studenten teistert lijkt omvangrijker en ingrijpender dan voorheen. Wat is er aan de hand?

Lex Heerma van Voss over de andere kijk op de vaderlandse geschiedenis en de essaybundel Wereldgeschiedenis van Nederland
De wereld heeft Nederland (mede) gevormd en Nederland de wereld. In een nieuwe bundel met tientallen essays laten historici dat zien, en bieden ze een alternatief voor ‛domme nationalistische’ geschiedenis.

Nederland moet ‘nee’ leren zeggen in Europa
De beleefde diplomatie van Nederland is in de verharde Europese Unie onhoudbaar geworden, betoogt EU-deskundige Adriaan Schout.

Ria Bremer (79) schreef tv-geschiedenis met programma’s als Stuif es in en Vinger aan de pols
Nu is ze terug op tv en vertelt ze over léven, grenzen opzoeken en de confronterende kanten van ouder zijn.

Sylvia ging naar Moskou om het terug te zien. Een kwart eeuw geleden heeft ze er jaren gewoond, met huisgenoot P
Sindsdien waren ze er nooit meer geweest. ‘Onze Moskouse vrienden van vroeger bleken respectievelijk dood, bijna dood en ontzettend rijk. Oljetska, met wie ik ooit nog zanderige peentjes heb geschrapt op de datsja, bezat opeens drie huizen, een auto waar mijn zoons het nu nóg over hebben en een tienerdochter die zojuist was weggelopen van haar dure Britse kostschool.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.