Volkskrant AvondDonderdag 21 november

Volkskrant Avond: Israëlische premier aangeklaagd voor fraude | Slaapliedjes overal ter wereld even slaapverwekkend

Redactie
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Beeld Reuters
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu.Beeld Reuters

Vandaag belangrijk

Israëlische premier Netanyahu aangeklaagd voor fraude, omkoping en bedrog
Voor het eerst in de geschiedenis van Israël wordt een zittende premier aangeklaagd. Donderdag werd bekendgemaakt dat Benjamin Netanyahu wordt vervolgd wegens fraude, omkoping en bedrog.

Britse Labourpartij presenteert radicaalste verkiezingsprogramma in decennia
De Britse Labourpartij heeft donderdag haar radicaalste verkiezingsprogramma in decennia gepresenteerd. Als premier zal Jeremy Corbyn nutsbedrijven nationaliseren, ambtenaren 5 procent salarisverhoging geven en ruim 100.000 nieuwe sociale huurwoningen bouwen. De kosten hiervoor zullen worden gedragen door de rijkste Britten en multinationals.

Nieuwe Griekse regering neemt migratiebeleid op de schop
Griekenland wil niet langer de Europese ‘parkeergarage voor migranten’ zijn, heeft het land deze week duidelijk gemaakt met een pakket drastische maatregelen. Voor het eind van het jaar moeten 20 duizend migranten van de overvolle opvangkampen op de eilanden naar het vasteland zijn gebracht. Nieuwe migranten moeten vanaf midden volgend jaar in detentiekampen hun versnelde asielbeslissing afwachten.

Russische krant: leden Russisch huurlingenleger martelden en onthoofdden Syrische deserteur
Leden van het Russische huurlingenlegertje Wagner hebben volgens de oppositiekrant Novaja Gazeta in 2017 een Syrische man gemarteld, onthoofd en zijn lijk in brand gestoken. De krant achterhaalde de identiteit van een van de daders aan de hand van videobeelden die de militairen zelf van de gruwelijke moordpartij maakten.

Openbaar Ministerie: geen Hitlergroet bij FC Den Bosch
De FC Den Bosch-supporter die zondag met gestrekte arm in beeld kwam, bracht niet de Hitlergroet, maar maakte een wegwerpgebaar. Dat concludeert het Openbaar Ministerie na onderzoek van de tv-beelden en een gesprek met de man. Het OM zal hem niet vervolgen wegens racisme.

Slaapliedjes overal ter wereld even slaapverwekkend
Laat een Ghanees luisteren naar een slaapliedje uit Japan en hij zou zomaar kunnen herkennen dat het een slaapliedje is. En als iemand uit Finland een Zuid-Afrikaans liefdesliedje beluistert, dan is er een aanzienlijke kans dat die Fin hoort dat het om een liefdesliedje gaat. Een groep muziekwetenschappers van Harvard toont zo met een grootschalige nieuwe studie, vandaag gepubliceerd in vakblad Science, hoe universeel muziek is.

Beeld uit The Intern (2015), vanavond te zien op Net 5.  Beeld
Beeld uit The Intern (2015), vanavond te zien op Net 5.

Vanavond op tv

Coen Verbraak spreekt in Onze jongens op Java (NPO 2, 20.25 uur) met veertien Nederlandse veteranen die vochten in de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. Onder wie Joop Hueting, die in 1969 als eerste melding maakte van Nederlandse oorlogsmisdaden. De toekomst is fantastisch (NPO 3, 21.00 uur) schetst een toekomst waarin niemand nog dood gaat. Wetenschappers werken aan organen die je kunt printen en aan de mogelijkheid om je brein eindeloos door te laten denken op een computer. En in Het uur van de wolf (NPO 2, 22.55 uur) aandacht voor de keerzijde van het succes van de Nederlandse trompettist Maite Hontelé, die in Colombia uitgroeide tot een superster. Onze complete tv-selectie vindt u hier.

Opinie

John Leerdam: ‘Helft van Antillianen wil hier eigenlijk niet zijn. Zorg dat ze terug kunnen naar waar zij zich happy voelen’
De tegenstellingen openbaren zich in tal van geledingen. Waar ligt de oorsprong en waartoe zal het leiden? Aflevering 14 van De Kloof: John Leerdam, voorzitter van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders.

Aanraders van de redactie

Uitzonderlijke taferelen in Hongkongse rechtbank: gearresteerde activisten massaal voor de rechter
Nu de traangaswolken wat optrekken in Hongkong zitten de gevangenissen vol gearresteerde activisten. Die moeten komende dagen allemaal voor de rechter komen. Velen hangt tot tien jaar gevangenisstraf boven het hoofd, maar hoeveel er werkelijk worden veroordeeld, is nog de vraag. De zware aanklachten lijken vooral een juridische tactiek om het protest te smoren.

Politieke advertenties aan banden gelegd - wat mag straks nog wel/niet op Twitter, Google en Facebook?
Na Facebook en Twitter heeft nu ook Google bekend gemaakt wat het gaat doen om uitwassen van politieke advertenties tijdens verkiezingen tegen te gaan. Wat mag nog wel en wat niet op de netwerken?

IDFA-documentaire Push toont ‘een geldmonster onze steden opslokt’
Huur- en huizenprijzen in grote steden rijzen de pan uit. De documentaire Push volgt Leilani Farha, VN-rapporteur ‘huisvesting als mensenrecht’, in haar strijd voor betaalbare woningen in de grote stad. Zondag gaat Push in première op documentairefestival Idfa, in aanwezigheid van de hoofdrolspeler. Hoe ernstig is de situatie, in de ogen van twee kenners van de Nederlandse huizenmarkt?

Rammstein-frontman Till Lindemann en metalgitarist Peter Tägtgren (Pain) over hun gruwelijke sprookjesalbum
Over zijn band Rammstein wil Till Lindemann nauwelijks praten. Wél over het lugubere sprookjesalbum dat hij en vriend, metalgitarist en liedschrijver Peter Tägtgren uitbrengen onder de naam Lindemann. De Volkskrant sprak ze in Sint-Petersburg.

De nieuwe Coldplay intrigeert, irriteert en blijft ten slotte net overeind ★★★☆☆
Volkskrant-recensent Gijsbert Kamer is niet bepaald laaiend over het nieuwe album van de Britse band Coldplay. Het album moest heel iets anders worden dan fans van de band zouden verwachten. Hoewel dat is gelukt, resulteert het ook in een plaat die alle kanten op schiet.

Column: ‘Na wallen, rimpels, knieën, poriën en vet, mag een celebrity nu ook geen knokkels meer hebben’
Elke week belicht Aaf Brandt Corstius twee opmerkelijke celebritynieuwtjes. Vandaag over de verkoop van Gordons huis en een nieuwe trend onder beroemdheden: het weg photoshoppen van knokkels.

Fotograaf Cigdem Yuksel spreekt in de serie Jong in Israël leeftijdsgenoten over hun land. Wat klopt er van haar beeld, en wat niet? ‘Mensen nemen beslissingen over jou en jij bent slechts een soldaatje in dit spel.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden