Volkskrant AvondMaandag 14 september

Volkskrant Avond: Is er leven op Venus? Mogelijk wel | Deze Kamerleden beleven morgen hun laatste Prinsjesdag. ‘Het parlement staat onder druk’

In de bovenste laag van de atomosfeer van onze buurplaneet Venus schuilt mogelijk leven. Beeld NASA/JPL-Caltech
In de bovenste laag van de atomosfeer van onze buurplaneet Venus schuilt mogelijk leven.Beeld NASA/JPL-Caltech

Nieuws

Mogelijk teken van leven ontdekt op Venus
Astronomen hebben in de atmosfeer van Venus fosfine ontdekt, een chemische verbinding die op aarde alleen door bacteriën of in fabrieken wordt gemaakt; mogelijk het eerste bewijs dat we niet alleen zijn in dit heelal.

Steeds meer regio’s zien snelle toename besmettingen
Het RIVM meldt maandag 1.300 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Het aantal besmettingen blijft snel stijgen, en dat terwijl veel mensen lang moeten wachten op een test.

Tata Steel Europe draait bijna 1 miljard verlies: FNV wil afsplitsing Nederlandse tak
De FNV wil zo snel mogelijk het Nederlandse deel van Tata Steel afsplitsen van het Britse deel. FNV houdt het Britse deel voor ‘80 à 85 procent’ verantwoordelijk voor de verliezen die zijn opgelopen tot 925 miljoen euro.

Paul Rusesabagina, held van Hotel Rwanda, aangeklaagd voor terrorisme
Paul Rusesabagina (66), de voormalige hoteleigenaar uit Rwanda die tijdens de genocide in 1994 meer dan 1.200 vluchtelingen in zijn hotel opving, is maandag officieel aangeklaagd voor terrorisme en verschillende andere misdaden.

Ondanks de crisis houdt vakbond FNV vast aan looneis van 5 procent
Vakbond FNV heeft vandaag, traditiegetrouw de dag voor Prinsjesdag, de cao-eisen voor komend jaar gepresenteerd. De bond blijft vasthouden aan de looneis van 5 procent, zij het alleen in vitale sectoren en sectoren waar het goed gaat.

Deze Kamerleden beleven hun laatste Prinsjesdag en blikken terug. Van links af Sadet Karabulut (SP), Joël Voordewind (ChristenUnie), Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) en Erik Ziengs (VVD). Beeld Jiri Büller
Deze Kamerleden beleven hun laatste Prinsjesdag en blikken terug. Van links af Sadet Karabulut (SP), Joël Voordewind (ChristenUnie), Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) en Erik Ziengs (VVD).Beeld Jiri Büller

Aanraders

Deze Kamerleden beleven morgen hun laatste Prinsjesdag. Hoe kijken zij terug?
Voor vier ervaren politici is het hun laatste Prinsjesdag. Zij blikken terug op hun jaren in de Tweede Kamer. Wat hebben ze bereikt? Wat is er veranderd? Wat adviseren zij hun opvolgers? ‘Het parlement staat onder druk’

Chaos en onvrede over No Deal Brexit: wat is er aan de hand?
De Britten zijn niet meer bang voor een No Deal en spelen de onderhandelingen met de EU zo hard als ze kunnen. Met dank aan covid-19, dat zo erg is dat de schade van een No Deal straks niet eens meer opvalt.

‘Veel ruimte’ in publieke debat, maar reacties op Gargards livestream Sint-intocht gingen justitie te ver
‘Bom erop’, ‘zwarte hoer’, ‘allemaal aan het gas’. De livestream die NRC-columnist en anti-racisme-activiste Clarice Gargard tijdens de intocht van Sinterklaas in 2018 op Facebook zette, maakte haar het mikpunt van ‘een ware toetsenbordpogrom’. Verschillende reaguurders stonden vandaag voor de rechter.

Oracle winnaar in verrassende TikTok-ontknoping. Wat heeft Trump met Oracle?
Niet Microsoft maar Oracle gaat er met TikTok vandoor. Het Amerikaanse techbedrijf krijgt de populaire videodienst niet in handen, maar gaat nauw samenwerken. Zes vragen over de deal beantwoord.

Het laatste interview in de reeks Land van afkomst, met Khadija Arib: ‘Mensen herkennen dat ik moet vechten’
Niet alle partijen zagen Khadija Arib (59) als Kamervoorzitter. Ook haar eigen PvdA niet. ‘Ik heb gezegd dat ik het toch wilde doorzetten. En uiteindelijk heeft de overgrote meerderheid van de Kamer voor mij gekozen.’

Column: Ik ben geen boomer, maar ik woon wél in dat verfoeide, felbegeerde Amsterdam
Sylvia Witteman twijfelde heel even of het wel eerlijk was om in Amsterdam te blijven wonen, en zo een plek bezet te houden die studenten misschien beter kunnen gebruiken. Maar ze houdt van de stad, waar je om 9 uur ’s ochtends tegen een echtpaar oploopt dat liefdevol ruziet over loempia’s.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden