Nieuwsbrief Avond

Volkskrant Avond: Is dit het einde van de Haagse vreugdevuren? | Steenkolenengels is met deze app verleden tijd

De wind waait Scheveningen in en zorgt voor veel brandgevaar. Het plein aan het eind van de tramhalte aan het strand veranderde in een vuurzee. Beeld Nederlandse Freelancers

Vandaag belangrijk

Haagse burgemeester: de bouwers van de vuurstapels hebben de afspraken ‘met voeten getreden’

De bouwers van de vuurstapels op Scheveningen en in Duindorp hebben de afspraken met de gemeente ‘met voeten getreden’. Dat heeft burgemeester Krikke van Den Haag zondagavond gezegd. ‘Ze hebben in de nacht extra hout op de stapels gelegd. Dat was absoluut niet de bedoeling.’ 

Eerste prominent meldt zich voor race tegen Trump in 2020: de linkse senator Elizabeth Warren

De spraakmakende senator Elizabeth Waren (69) heeft zich maandag kandidaat gesteld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020.Zij is de prominentste Democratische politicus die tot nog toe heeft aangekondigd Donald Trump te willen uitdagen.

Elizabeth Warren. Beeld REUTERS

Nederland bereid ‘evenredig deel’ van vluchtelingen reddingsschip Sea-Watch 3 op te nemen

Nederland heeft zich bereid verklaard mogelijk een deel op te nemen van de 32 Afrikaanse vluchtelingen die aan boord zijn van het reddingsschip Sea-Watch 3, die onder Nederlandse vlag voor de kust van het eiland Malta dobbert. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid is Nederland in overleg met andere Europese landen om tot een evenredige verdeling te komen van de Sea-Watch-3-opvarenden.

Jaarwisseling: twee doden door vuurwerk, fatale schietpartij in Rotterdam

Het aantal geweldsincidenten tegen de politie tijdens de jaarwisseling is meer dan verdubbeld. Er was sprake van 59 geweldsdaden tegen politieagenten, tegen 27 vorig jaar. In de meeste gevallen ging het om het gericht bekogelen van agenten met vuurwerk. ‘Dit is onacceptabel’, aldus plaatsvervangend korpschef Henk van Essen. Er werden 328 aanhoudingen verricht, 41 minder dan vorig jaar.

Video van de dag

De 8 meest bijzondere filmpjes uit de wetenschap van 2018

In 2018 leerde de lamme lopen, zagen we het leven groeien en begonnen robots te praten. Je geloofde je ogen niet, maar het was echt waar. Dit zijn de acht meest bijzondere filmpjes uit de wetenschap van 2018.

Vanavond op tv

Van verlies kan je niet betalen, een portret van de oudste groenteboeren van Nederland, ziet u om 21.15 uur op NPO 2. Liever wat meer spanning? Zap dan om 23.00 uur naar BBC 2, voor het overlevingsepos The Revenant, met een Oscarwinnende rol voor Leonardo Dicaprio. Al onze tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Is dit het einde van de vreugdevuren in Den Haag?

Tijdens oudejaarsnacht regende het gloeiende blokken houtskool in Scheveningen. Dat roept de vraag op of er nog wel ruimte is voor de steeds groter wordende vreugdevuren. Aan een verbod kleven ook nadelen. ‘Als je pech hebt, brandt het dorp af.’

Schade op de Boulevard door vliegende vonken afkomstig van het grote vreugdevuur op het strand. Beeld ANP

Kijkend naar het skischansspringen, zweven we nog even tussen het oude en nieuwe jaar

Volgens tv-recensent Julien Althuisius kijken we tijdens het skischansspringen op Nieuwjaarsdag niet naar de springers, maar vooral naar onszelf. ‘Hoe wij zelf bovenaan de helling van het oude jaar staan en onszelf afvragen hoe we daar zijn gekomen. Als we naar beneden kijken zien we het nieuwe jaar in al zijn duizelingwekkende diepte voor ons liggen. Maar we kunnen niet meer terug. Dus zetten we ons af, vragen God ons bij te staan en glijden de afgrond tegemoet.’

In Tilburg knal je nu keurig buiten de vuurwerkvrije zone

Na ‘nachtmerrieachtige’ jaarwisselingen werd de Kempenaarplaats in Tilburg dit jaar door bewoners uitgeroepen tot Vrijwillig Vuurwerkvrije Zone. Hoe handhaaf je zo’n vrijblijvend vuurwerkverbod, zonder toezicht van politie en gemeente?

Uitspraakcoach-app van Radboud Universiteit moet Nederlander behoeden voor ‘plies’ en ‘Linkut-in’

Een door taalexperts van de Radboud Universiteit ontwikkelde app moet Nederlanders helpen hun Engelse uitspraak te verbeteren. Deze uitspraakcoach moet het niveau van het Engels op de universiteit opkrikken. 

Appelsaptest: over appeligheid en een dik mondgevoel

Minder zoet na de feestdagen? Frisdrank en vruchtensap zijn notoire dikmakers,maar sap met minder suiker is niet de lekkerste oplossing, vindt het V-panel.

Liefde in Hilversum

Nico Dijkshoorn keek online naar het Top 2000 Café. Zes uur lang. En het was alles wat hij er zich van had voorgesteld. ‘Stromende sappen. Armpjes de lucht in. Gehos. Verbroedering.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden