Volkskrant AvondMaandag 8 juni

Volkskrant Avond: In een vliegtuig zitten, hoe veilig is dat? | Michael Jordan meldt zich in frontlinie strijd tegen racisme met megadonatie

Een man zit alleen in een vliegtuig vanwege de coronamaatregelen.Beeld Getty Images

Vandaag belangrijk

1,5 meter in bus, tram en metro, maar niet in het vliegtuig? Kamer snapt daar niks van
In bus, tram en metro geldt overal de 1,5-meterregel, maar in het vliegtuig niet. De Tweede Kamer snapt daar niks van en eist duidelijkheid.

Opvallend hard rapport over stikstofcrisis: kabinet doet te weinig en maakt dezelfde fouten
In haar vierde en laatste rapport over de stikstofcrisis is de commissie-Remkes maandag opvallend hard: het kabinet doet te weinig, maakt opnieuw dezelfde fouten en zoekt uitwegen met slimmigheidjes.

DNB voorspelt economische crisis: honderdduizenden verliezen baan, huizenprijzen zullen dalen
De coronacrisis kost waarschijnlijk honderdduizenden Nederlanders hun baan en zet de economische vooruitgang jaren terug. Dat voorspelt De Nederlandsche Bank (DNB), die voor dit jaar alleen al rekent op de sterkste krimp van de werkgelegenheid sinds de jaren zeventig. Ook de huizenprijzen gaan komende jaren waarschijnlijk dalen.

Live: Israël ziet ‘zeer scherpe stijging’ nieuwe coronagevallen | EU verdubbelt wereldwijd coronahulppakket
Sinds het begin van de corona-uitbraak zijn wereldwijd meer dan 7 miljoen besmettingen vastgesteld en meer dan 400 duizend personen overleden aan covid-19. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom de coronacrisis.

Vanavond op tv

Voorzitter van politievakbond Gerrit van de Kamp schuift aan bij Op 1 (22.20 uur, NPO 1), om te praten over een nieuwe wet die politiegeweld minder zwaar straft. Om 21.30 uur kunt u op Veronica kijken naar Bridge of Spies, een uitstekende spionagefilm, geregisseerd door Spielberg met een scenario van de Coen broers. Onze complete tv-selectie vindt u hier.

Opinie

Ga loten als je iets wil doen aan ongelijkheid
De eerlijkste manier om discriminatie te lijf te gaan, is loten voor studie, huizen en banen, betoogt Han van der Maas.

Aanraders van de redactie

Hoe veilig is opeengepakt in een vliegtuig zitten nu?
Daar waar de theater- en bioscoopzalen nagenoeg leeg moeten blijven, stijgen vanaf Schiphol vliegtuigen op die tot op de laatste plaats bezet zijn. Wat zegt wetenschappelijk onderzoek over de besmettingsgevaren van corona tijdens het vliegen?

Een stewardess geeft instructies tijdens een van de eerste vluchten die vanuit Milaan weer mochten worden uitgevoerd sinds de coronacrisis. Op 3 juni verzachtte Italië voorzichtig zijn strenge coronamaatregelen.Beeld Getty Images

In Mexico doodt corona naast het lichaam ook het afscheidsritueel
In Mexico wordt voor overledenen doorgaans een wake gehouden rond het lichaam – van soms wel drie dagen. Het coronavirus, dat er zijn piek bereikt, bedreigt die traditie: het lichaam vormt nu een besmettingsgevaar. 

Opvangcentra en dierenambulances kunnen toestroom jonge dieren amper aan
Tijdens de coronacrisis hebben mensen meer tijd om zich te ontfermen over ‘hulpeloze’ dieren. Gevolg: opvangcentra kunnen het aanbod amper aan. ‘Mensen bedoelen het goed, maar weten vaak niet hoe de natuur in elkaar steekt.’

De 100 miljoen dollar van Michael Jordan
Jarenlang toonde basketballegende Michael Jordan volgens critici een gebrek aan maatschappelijke betrokkenheid. Met een megadonatie voor de strijd tegen racisme nam hij afstand van zijn reputatie.

Waarom heb ik zoveel meer mannen geïnterviewd dan vrouwen, vroeg interviewer Sara Berkeljon zich af
Van Volkskrant-interviewer Sara Berkeljon verschijnt donderdag De man van nu, een bundel interviews met mannen. Waarom zijn haar interviews met mannen vaak beter, vraagt zij zich af, en: maakt het daarbij verschil dat ze een vrouw is?

Beeld Martyn F Overweel

‘Wat is er toch, mijn sjnuurveltje sjnierveltje sjnavelaar?’, zei ik nog maar eens
Tijdens de verjaardag van haar oude vader in een Brabants dorpje, besloot Sylvia Witteman een stukje te gaan wandelen met de chagrijnige baby van haar zus. ‘Ik liep en ik liep en ik liep’. Toen de oogjes van de baby eindelijk dicht leken te vallen, kwam er een reusachtige zwarte hond het erf op rennen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden