Volkskrant AvondDinsdag 14 april

Volkskrant Avond: IMF waarschuwt voor grootste crisis sinds Depressie in de jaren dertig | Kritiek uit alle geledingen over haasttraject corona-app

null Beeld DPA
Beeld DPA

Vandaag belangrijk

Liveblog – IMF waarschuwt voor grootste crisis sinds Depressie in de jaren dertig
De wereld gaat de grootste crisis sinds de Grote Depressie uit de jaren dertig van de vorige eeuw beleven, zo heeft het Internationaal Monetair Fonds dinsdag gezegd in zijn economische voorspelling. De wereldeconomie zal dit jaar 3 procent krimpen, voordat hij in 2021 weer zal opveren met 5,8 procent, zo verwacht het instituut.

Kamer wil dat elke groep wordt geholpen in deze crisis
De Tweede Kamer wil dat minister Koolmees en staatssecretaris Van Ark de noodmaatregelen voor het bedrijfsleven zodanig verfijnen dat allerlei groepen die nu buiten de boot vallen, er ook gebruik van kunnen maken. Koolmees beloofde zijn best te doen, maar waarschuwde dat een aparte regeling voor elke specifieke groep onuitvoerbaar is.

Grote zorgen bij leraren over opengaan scholen
Ze willen zeker weten dat ze hun werk veilig kunnen doen. Een groot deel van de leraren maakt zich grote zorgen over de risico’s, mochten de scholen straks weer opengaan.

Nieuw beleid voor biologen moet de vleermuizen zélf beschermen tegen besmetting coronavirus
Het lijkt de omgekeerde wereld voor vleermuisonderzoekers: zij hoeven voorlopig niet te rekenen op de benodigde ontheffing om vleermuizen te vangen en beet te pakken. Niet om de onderzoekers tegen het coronavirus te beschermen, maar juist de vleermuizen. De Zoogdiervereniging heeft het toekennen van vergunningen voorlopig opgeschort.

Nederlandse klant krijgt voucher, maar in Israël betaalt KLM reissom wel meteen terug
KLM is in Israël begonnen met het terugbetalen van de kosten van geannuleerde vliegreizen. Dat is opmerkelijk, omdat de luchtvaartmaatschappij in Nederland gedupeerde klanten alleen een omboeking aanbiedt of een voucher, die ze kunnen gebruiken om een nieuwe vlucht te boeken.

Hillary Swank en Tommy Lee Jones in The Homesman van Tommy Lee Jones. Beeld
Hillary Swank en Tommy Lee Jones in The Homesman van Tommy Lee Jones.

Vanavond op tv

De aanrader voor vanavond: de feministische western The Homesman, waarin Mary Bee Cuddy (Hilary Swank) anno 1854 met een handvol doorgedraaide vrouwen en vrijbuiter George Briggs vanuit de droge vlakten van Nebraska naar het geciviliseerde oosten reist. Aan de roman van Glendon Swarthout geeft Jones een eigen draai aan de klassieke western – alleen al omdat er zoveel vrouwen in voorkomen. Toch liever iets anders? Bekijk de andere tips hier.

Opinie

Straf hufterig gedrag van grote retailers af
Kleine ondernemers worden gedupeerd door grote bedrijven, omdat deze betalingen eenzijdig uitstellen, betogen Remy Ludo Gieling en Hans Biesheuvel.

Aanraders van de redactie

Kritiek uit alle geledingen over haasttraject corona-app
Bedrijven hadden tot dinsdagmiddag 12 uur de tijd om bij het ministerie van VWS voorstellen in te dienen voor apps die moeten helpen bij het traceren van besmettingen. En over een paar dagen moet al een eerste versie klaar zijn. Haastwerk, vinden critici.

In Zuid-Korea voert men campagne met de ontsmettingsspuit in de hand
Een lockdown kent Zuid-Korea niet, maar afstand houden is wel geboden. Dat bemoeilijkt campagne voeren voor de parlementsverkiezingen. Kandidaat Lee Sung-heon heeft een vernuftige oplossing gevonden. ‘Veel mensen komen naar me toe om me te bedanken.’

Kandidaat Lee Sung-heon van de Gezamenlijke Toekomst Partij desinfecteert de fitnesstoestellen in het Dongnim-park. Beeld WOOHAE CHO
Kandidaat Lee Sung-heon van de Gezamenlijke Toekomst Partij desinfecteert de fitnesstoestellen in het Dongnim-park.Beeld WOOHAE CHO

Hoe corona een ‘turboleven’ uitdoofde en verdriet door Velsen deed rollen
Achter de dagelijkse stroom kille cijfers over doden en ziekenhuisopnames zit een even grote stroom verdrietige verhalen. Zoals hoe het ‘turboleven’ van Gertjan Huijbens doofde op de ic van een Haarlems ziekenhuis.

Op de eerste dag dat Wenen weer open gaat, heerst nog de stilte van een vroege ochtend
Na een maand bijna volledige lockdown mochten in Oostenrijk dinsdag de kleinere winkels weer open. Het is daarmee een van de eerste landen die een exitstrategie in de praktijk brengt. In Wenen kijken de inwoners nog de kat uit de boom – behalve bij de bouwmarkten.

Het blijft behelpen met de nieuwe rituelen bij geboorte, huwelijk en dood
Dood en geboorte trekken zich niets aan van de nieuwe sociale omgangsvormen. We passen de rituelen die dergelijke grote gebeurtenissen in het leven markeren zo goed en zo kwaad als het gaat aan.

En hop, ik had weer een zwak voor Boris Johnson
‘Als je lang met elkaar opgesloten zit en je hebt weinig te doen (denk schoolkamp, denk te lang doorgegaan feestje, denk corona), ga je vanzelf gênante bekentenissen doen’, stelt Aaf Brandt Corstius. Haar bekentenis: ze had lange tijd een zwak voor Boris Johnson.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden