Volkskrant AvondMaandag 13 april

Volkskrant Avond: Huisartsen gaan zelf niet-geteste coronapatiënten bijhouden | Hoe komen we de pandemie stap voor stap uit?

Redactie
Time-out overleg in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.  Beeld ETZ- Fotografie & Film / Ellen den Ouden
Time-out overleg in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.Beeld ETZ- Fotografie & Film / Ellen den Ouden

Vandaag belangrijk

Huisartsen gaan zelf niet-geteste coronapatiënten bijhouden: beter beeld van virus in Nederland

Nederlandse huisartsen slaan de handen ineen om de coronastatistieken te verbeteren. Ze gaan de ernstig zieke patiënten en over­ledenen in kaart brengen, die niet op corona zijn getest maar van wie vrijwel zeker vaststaat dat ze besmet zijn of waren met het ­virus. Gezondheidsdienst RIVM is blij met het initiatief.

Toch noodregeling voor flexwerkers die werk verliezen maar geen gewone uitkering kunnen krijgen

Ook voor flexwerkers die door de coronacrisis hun werk verliezen maar geen recht op een gewone uitkering hebben, komt een noodregeling.Op aandringen van de PvdA kunnen zij de komende tijd makkelijker bijstand krijgen.

Live: Huisartsen willen coronastatistieken verbeteren | Politie deelt 1.800 ‘coronaboetes’ uit in paasweekend

Terwijl de aantallen ziekenhuisopnames en doden zich in Nederland lijken te stabiliseren, blijven ze elders in de wereld oplopen. Volg de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus in dit liveblog.

Laagste aantal ziekenhuisopnamen sinds 19 maart, bezetting ic’s neemt af

Opnieuw minder nieuwe ziekenhuisopnamen, een lager sterftegetal en minder mensen op de ic. Ook Tweede Paasdag bevestigt het beeld van de afgelopen week.

Pakketbezorgers slepen PostNL voor de rechter om hoge werkdruk tijdens coronacrisis

Pakketbezorgers slepen PostNL voor de rechter vanwege de grote werkdruk tijdens de coronacrisis. Het postbedrijf is niet ingegaan op de eisen van de Belangenvereniging voor Pakket Distributie (BVPD), voor onder meer een hoger tarief.

Een postbezorger doet een contactloze bezorging. Bij PostNL is het deze dagen aanzienlijk drukker dan voor de coronacrisis. Beeld ANP
Een postbezorger doet een contactloze bezorging. Bij PostNL is het deze dagen aanzienlijk drukker dan voor de coronacrisis.Beeld ANP

Video van de dag

In het gezin Koek mogen Tomas (7) en Meike (9) een poosje bepalen wat zij én hun ouders eten. Vader is positief verrast door de zelfstandigheid van zijn kinderen. Al is het wel direct exit boontjes.

Vanavond op televisie

Lang voordat de hippe craft-bieren in de mode raakten, maakten Ruud van de Gevel en Johan Nijhof al ambachtelijk bier in hun eigen brouwerij in Twente. Dat werd niet meteen een succes, zo is het zien in de documentaire Ons bier (NPO 2, 20.30 uur). Op Veronica is vanaf 21.30 uur het onderhoudende actiespektakel Predator te zien, uit de hoogtijdagen van Arnold Schwarzenegger. Meer televisietips kunt u hier vinden.

Opinie

Opinie: Alleen messcherp metende apps hebben nut

Corona-apps moeten heel nauwkeurig kunnen meten, anders creëren ze veel onnodige onrust, schrijft André Knottnerus, arts-epidemioloog en oud-voorzitter van de Gezondheidsraad.

Aanraders van de redactie

Hoe gaan we de pandemiepuzzel oplossen?

In slechts een paar weken tijd zijn een lege evenementen­kalender, thuiswerken en anderhalve meter afstand houden al het nieuwe normaal geworden. Maar hoe zijn we eigenlijk in deze ‘intelligente lockdown’ beland en, belangrijker nog, hoe komen we daar de komende maanden stap voor stap weer uit?

De Leidsestraat lag er zó leeg bij in de avondzon, dat ik dacht aan de autoloze zondagen in mijn jeugd

Het fietsen door de verlaten Leidsestraat doet Sylvia Witteman terugdenken aan de autoloze zondagen in haar jeugd. Geen auto’s op de weg, wel rolschaatsende kinderen. ‘Mijn moeder zag mij al geschept worden door een ambulance’. Meedoen was dus geen optie voor Witteman. ‘Terwijl ik wrokkig aan dit alles terugdacht, schoot er vanuit de Kerkstraat opeens met een noodgang een jongen op een skateboard te voorschijn’.

‘Deze saamhorigheid is echt heerlijk. Ik heb dat nooit eerder gevoeld in een band’

Halsreikend werd naar het nieuwe album van Dool uitgekeken. Nu het uit is, kan de band van Ryanne van Dorst er niet mee op tour. Aan de Volkskrant legt ze uit wat er zo goed is aan de plaat.

Ryanne van Dorst  Beeld Ernst Coppejans
Ryanne van DorstBeeld Ernst Coppejans

Met Groenteman in quarantaine #13: Judith en Tineke Steenbrink, musici

Niet vanuit de archiefkast, maar vanuit quarantaine. Gijs Groenteman belt de komende tijd mensen om te vragen hoe het ze vergaat in deze verwarrende tijd. Tweelingzussen en klassieke muzikanten Judith en Tineke Steenbrink zitten thuis, terwijl ze anders ongetwijfeld de Matthäus-Passion ergens hadden opgevoerd. Maar echt missen doen ze het niet.

Dankzij het virus beleeft de drive-thru eindelijk zijn doorbraak in Nederland

Het coronavirus dwingt ondernemers tot creativiteit. Die bracht sommige ertoe een drive-thru te openen om hun waren te slijten. De Nederlandse automobilist sluit graag aan in de rij. De asperges van Corné Ooms uit Hoogerheide zijn niet aan te slepen dit jaar.

‘Hier sterven de patiënten soms letterlijk in mijn armen’

Het instinct laat artsen en verpleegkundigen bij de behandeling van coronapatiënten voor het eerst in hun carrière in de steek. Altijd konden ze daar op vertrouwen. Nu kan iemand ineens dood in zijn bed liggen. En dat geeft stress. Op bezoek op de covid-afdeling van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden