Volkskrant AvondDonderdag 5 december

Volkskrant Avond: Huis stelt aanklachten op tegen Trump | Hoe kom je er als moeder weer bovenop als je dochter is verkracht?

Redactie
Nancy Pelosi. Beeld Getty Images
Nancy Pelosi.Beeld Getty Images

Vandaag in het nieuws

Huis stelt aanklachten op tegen Trump, stemming over impeachment stap dichterbij
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gaat aanklachten opstellen om president Trump af te zetten vanwege het Oekraïneschandaal. De Democratische leider Nancy Pelosi heeft dit donderdag bekendgemaakt. Het laat zien dat de Democraten de afzettingsprocedure snel willen afronden.

Spoedwet stikstofmaatregelen aangenomen door Tweede Kamer, Eerste Kamer nog onzeker
De spoedwet waarmee het kabinet de stikstofimpasse wil doorbreken, is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Daarmee is de regering nog niet uit de brand. Doordat PvdA en GroenLinks tegenstemden, dreigt de wet te sneuvelen in de Senaat.

Kabinet besluit Huawei te weren uit kern 5G-netwerk
Bij de nieuwe 5G-netwerken, momenteel in aanleg, wordt apparatuur van het Chinese Huawei geweerd uit de gevoeligste onderdelen van het netwerk. Dat is het logische gevolg van het langverwachte kabinetsbesluit dat donderdag werd gepresenteerd.

Vogels in de collectie van het Field Museum in Chicago. Ze zijn doodgegaan bij botsingen met gebouwen in Chicago. Beeld Ben Marks/REUTERS
Vogels in de collectie van het Field Museum in Chicago. Ze zijn doodgegaan bij botsingen met gebouwen in Chicago.Beeld Ben Marks/REUTERS

‘Schokkende bevinding’: trekvogels steeds kleiner door opwarming aarde
Vogels in Amerika worden kleiner door de opwarming van de aarde. Dat concluderen Amerikaanse wetenschappers die gegevens hebben geanalyseerd van tienduizenden vogels die zich de afgelopen veertig jaar te pletter vlogen tegen gebouwen. Ze publiceerden hun bevindingen in Ecology Letters.

Plannen aanboren nieuwe fossiele energiebronnen maken Klimaatakkoord Parijs onmogelijk
De plannen van olie- en gasbedrijven voor het aanboren van nieuwe fossiele energiebronnen maken het onmogelijk de klimaatdoelen van Parijs te halen. De bedrijven hebben aangekondigd 1.400 miljard dollar te investeren tot 2024. Dat stellen zeventien milieuorganisaties.

De gokschuld van Patrick Kluivert staat nog gewoon open
De gokschuld van Patrick Kluivert is helemaal niet verdwenen of vergeten. Dat zei de hoofdverdachte in de wandelgangen van de rechtbank in Den Haag, waar zijn goksyndicaat zich moest verantwoorden. Volgens de man, tegen wie 30 maanden cel is geëist, is Kluivert geen slachtoffer. ‘Hij heeft gratis bij ons gespeeld.’

Vanavond op tv

In Heerlijk avondje vóór Sinterklaas (NPO 1, 20.35 uur) verrassen Dieuwertje Blok en Hoofdpiet de Goedheiligman met optredens en cadeaus. Ondertussen legt Paul de Leeuw de Sint in de watten in Sint & Paul pakken uit (20.35 uur, RTL 4). Zembla (NPO 2, 21.15 uur) onderzoekt vanavond hoe Nederlands geld betrokken is bij de schadelijke praktijken van mijnbouwfirma Vale. En in Het uur van de wolf (NPO 2, 23.00 uur) de IDFA-documentaire Margaret Atwood – De kracht van het woord, waarin de 79-jarige Canadese schrijver een jaar lang wordt gevolgd door regisseurs Nancy Lang en Peter Raymont. Hier vindt u onze complete tv-selectie.

Opinie

Europa heeft Macrons felle taal nodig
De viering van 70 jaar Navo verliep wrevelig. Macron positioneerde zich als de Europese leider. Hij is de enige staatsman met visie, maar hij riskeert zich te vervreemden van zijn bondgenoten, betoogt Dominique Moisi.

Janine met haar dochter, die als 12-jarige werd misbruikt door de buurman. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Janine met haar dochter, die als 12-jarige werd misbruikt door de buurman.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Aanraders van de redactie

Wat doet het je als moeder als je dochter is verkracht – en hoe kom je er weer bovenop?
Het is een nachtmerrie voor kinderen en hun ouders, een (groeps)verkrachting zoals de schokkende zaak die deze week in Den Bosch in het nieuws kwam. Hoe herken je signalen bij de kind? Wat doet het jezelf als ouder? En hoe kom je er als moeder weer bovenop? Janine vond steun bij een praatgroep voor lotgenoten.

Muziekleraar Herman is Sint geworden, dat mogen de kinderen best weten
Op de Bataviaschool voor kinderen die minder dan een jaar in Nederland zijn, hebben ze een bijzondere traditie: Sinterklaas kleedt zich om in het bijzijn van de kinderen. ‘Kinderen nemen het feest zoals het komt, alleen ouders doen moeilijk.’

In het paradijs van boeren en bouwers is natuur hooguit een obstakel
Columnist Jean-Pierre Geelen ziet de stapels met deprimerende rapporten over de natuur almaar groeien. Maar voor sommigen is natuur hooguit een obstakel.’Er is een overschot aan eikels die beweren dat het juist goed gaat met de natuur, want plantjes groeien zo lekker van stikstof.’

Wereldleiders zijn net mensen: zij roddelen ook
Alles wat de Amerikaanse president Trump doet op topontmoetingen ligt onder een vergrootglas. Dus toen er een video opdook waarop andere leiders hem lijken te bespotten, dook onder meer The New York Times erbovenop. Hij moest haast wel diep geraakt zijn.

Kim Kardashian in haar jurk van Manfred Thierry Mugler op het Met Ball, een demonstrant in Hongkong, Jane Fonda in haar rode jas en Yumi Ishikawa van #KuToo. Beeld
Kim Kardashian in haar jurk van Manfred Thierry Mugler op het Met Ball, een demonstrant in Hongkong, Jane Fonda in haar rode jas en Yumi Ishikawa van #KuToo.

Het modejaar van het boerkaverbod, Gucci’s blackfacecol en Kim Kardashians wetlookjurk
In het jaar dat Karl Lagerfeld stierf en Rihanna een modehuis opende, was er ook buiten de catwalks de nodige ophef over kleren. Het jaar 2019 in spraakmakende mode.

André Rieu kreeg een fan-app van Kanye West en Aladdin-acteur krijgt geen auditie
Columnist Aaf Brandt Corstius belicht twee opmerkelijke celebritynieuwtjes uit de bladen en van de sites. Deze week: André Rieu kreeg een appje van Kanye West. En acteur Mena Massoud heeft sinds Aladdin geen enkele auditie meer aangeboden gekregen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden