Volkskrant AvondDonderdag 18 juni

Volkskrant Avond: Hugo de Jonge meldt zich als lijsttrekker CDA: ‘Regeren met Forum? Dat gaat niet gebeuren’ | Gezondheidseconomen kraken coronabeleid: ‘Desastreus voor de economie’

Minister Hugo de Jonge van VWS. Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge van VWS.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Hugo de Jonge meldt zich als lijsttrekker CDA: ‘Regeren met Forum? Dat gaat niet gebeuren’
Hugo de Jonge (42), vicepremier en minister van Volksgezondheid, heeft donderdagmiddag bekendgemaakt dat hij solliciteert als lijsttrekker bij de volgende verkiezingen en partijleider van het CDA.

Opvallende koerswijziging: Nederland toch bereid tot terughalen IS-ganger
De Nederlandse regering verzet zich niet langer tegen het overbrengen van een vrouwelijke IS-verdachte uit een Syrisch kamp naar Nederland. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) is bereid tot ‘actieve repatriëring’ van de vrouw zodra de veiligheidssituatie in Syrië dat toelaat.

Live: ‘Aanzienlijk meer besmettingen in Amsterdam dan een week eerder’
Het aantal coronabesmettingen is wereldwijd de grens van acht miljoen gepasseerd. In Afrika is het aantal bevestigde besmettingen sinds 1 juni bijna verdubbeld. Volg in dit liveblog het belangrijkste nieuws over de coronacrisis.

Opnieuw nederlaag voor Trump: Hooggerechtshof voorkomt afschaffing bescherming ‘Dreamers’
Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft donderdag bepaald dat president Trump de bescherming van 650 duizend jonge immigranten tegen deportatie niet mag afschaffen. Het vonnis is een gevoelige nederlaag voor Trump. Het einde van de bescherming van deze immigranten was een belangrijke verkiezingsbelofte.

Tegenstanders van afschaffing van de bescherming van jonge immigranten voeren donderdag actie voor het Hooggerechtshof in Washington. Beeld EPA
Tegenstanders van afschaffing van de bescherming van jonge immigranten voeren donderdag actie voor het Hooggerechtshof in Washington.Beeld EPA

Vanavond op tv

De ploeg van de eeuwige verliezers
Next Goal Wins (NPO 2 Extra, 22.50 uur) volgt het nationale elftal van het eilandje Amerikaans-Samoa, dat al sinds mensenheugenis onderaan de Fifa-lijst bungelt (200 goals tegen, 0 voor). Hoe vergaat het hen in de aanloop naar het WK Brazilië 2016? En de tweedelige documentaire Laurel Canyon (Canvas, 23.10 uur) schets de muziekscene in en rond Los Angeles in de jaren zestig en zeventig, en de impact van Woodstock en de Manson-moorden. Meer tv-tips zijn hier te vinden.

Opinie

Hoe overbruggen we de kloof tussen ‘zwart’ en ‘wit’?
In het debat over racisme en het Nederlandse slavernijverleden gaat het er soms fel aan toe. Hoe zorgen we ervoor dat ‘wit’ en ‘zwart’ elkaar blijven vinden?

Aanraders van de redactie

Gezondheidseconomen kraken huidige coronabeleid: ‘Desastreus voor de economie’
Het Nederland van na de zomer is opgedeeld in coronaregio’s en wordt bestuurd door een overheid die zo zelfverzekerd optreedt tegen het virus dat het consumentenvertrouwen opveert. Zo zouden gezondheidseconomen Xander Koolman en Jochen Mierau het graag zien, want ‘flattening the curve, wat we nu doen, is eigenlijk deepening the crisis’.

Uitzicht op de Akropolis, maar de terrassen blijven leeg in Griekenland
Na tien jaar economische crisis kreeg Griekenland met de coronacrisis een nieuwe klap. Toeristen moeten het zomerseizoen redden. Dat heeft het land harder nodig dan nieuwe bezuinigingen vanuit Brussel.

Wisseling van de wacht in Huize Windsor. Kroonprins Charles neemt steeds meer taken op zich
Tijdens zijn eendaagse bezoek aan Londen voor de verzetsherdenking is de Franse president Emmanuel Macron donderdag welkom geheten door kroonprins Charles en diens vrouw Camilla. Normaal gesproken zou koningin Elizabeth de gastvrouw zijn geweest, maar het 94-jarige staatshoofd komt Windsor Castle voorlopig niet uit.

Kroonprins Charles kreeg vandaag bezoek van de Franse president Emmanuel Macron. Beeld REUTERS
Kroonprins Charles kreeg vandaag bezoek van de Franse president Emmanuel Macron.Beeld REUTERS

Niet een hek, maar een commissie moet wolf uit Friesland weren
Geen grensmuur, raster of slotgracht, maar een commissie moet voorkomen dat de wolf de Friese provinciegrens oversteekt. Daartoe riep een meerderheid in Provinciale Staten woensdagavond op.

‘Popkleding’ aan en meeblowen – Hoe undercoveragenten op Kralingen een oogje in het zeil hielden
Wat doe je als undercoveragent tussen de hippies? Hup, ‘popkleding’ aan en meeroken. Op ‘Kralingen’ zag het gedoogbeleid het licht.

Aaf leest sterren: Dave Roelvink vindt zijn Lamborghini-crash vooral leip en Lil’ Kleine ontvolgt
Dat Dave Roelvink een Lamborghini crashte was voor Aaf Brandt Corstius (uw wekelijkse sterrenkijker) niet eens zo schokkend. De reactie erop wel: geen ‘sorry’, maar ‘leeeeeeeeeip.’ En hij was zelfs nuchter. ‘Dan kún je op het woord ‘sorry’ komen. Maar misschien is dat niet leip.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden