Volkskrant Avond 18 november 2018

Volkskrant Avond: Hoogleraar: voorstanders Zwarte Piet denken dat dreigen helpt | SP wil onderzoek naar de vraag of klassenjustitie voorkomt

Goedenavond. In Zaanstad verliep de landelijke intocht van Sinterklaas rustig, op andere plekken in het land leidde de intocht tot ongeregeldheden. Hoe kan het eigenlijk, dat burgemeesters zich genoodzaakt voelden de geplande protesten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) af te blazen of te verplaatsen? Die vraag stellen we aan hoogleraar Jan Brouwer. Verder in deze avondnieuwsbrief: het enorme succes van Japanse kunst op kunstbeurs PAN, en waarom de SP een onderzoek wil naar of er klassenjustitie voorkomt in ons land. 

Sinterklaas komt aan in Zaanstad. Beeld EPA

Vandaag belangrijk

Hoogleraar Jan Brouwer: ‘Door de ervaringen in Friesland denken voorstanders van Zwarte Piet dat dreigen met geweld loont’
Zaterdag kwamen op tal van plaatsen geplande demonstraties van de protestbeweging tegen Zwarte Piet niet of nauwelijks van de grond. Aanleiding waren dreigementen van voorstanders van Zwarte Piet. Burgemeesters voelden zich hierdoor genoodzaakt de geplande protesten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) af te blazen of te verplaatsen. Hoe kon dit gebeuren?

Ongeregeldheden bij de intocht van Sinterklaas in Eindhoven. Beeld ANP

Amnesty en Ombudsman: Kick Out Zwarte Piet onvoldoende beschermd door politie en burgemeesters
Amnesty International, de Nationale Ombudsman en het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid vinden dat politie en burgemeesters slecht zijn omgegaan met demonstraties rond Zwarte Piet dit weekeinde. Ze noemen het een ongewenste boodschap dat demonstraties van tegenstanders werden ingeperkt of verboden. Dat gebeurde omdat de openbare orde in het geding zou zijn geweest.

Zoektocht naar verdwenen onderzeeër na een jaar geslaagd, nabestaanden eisen opheldering
De vermiste Argentijnse onderzeeboot San Juan is gevonden. De vraag is nu wat er precies is gebeurd en wie de boot en omgekomen bemanning gaat bergen. 

Het wrak van de ARA San Juan onderzeeër op de bodem van de Atlantische Oceaan. Beeld AFP

Twijfel over echtheid in Roemenië gevonden Picasso
In Roemenië is mogelijk een werk van Picasso gevonden dat in 2012 werd gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam. Het doek is zaterdagavond in de woning van de Nederlandse ambassadeur in Boekarest overhandigd aan de Roemeense autoriteiten, zo heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. Maar deskundigen twijfelen.

Video van de dag

Gewoon een broek en een shirt, het podiumpak van cabaretier Alex Ploeg.Maar wel een pak waar over is nágedacht. Want dat streepje op de schouder komt dus mooi wel terug in zijn broek. En herkennen we nou onze nationale kleuren in dit tenue? Dat sluit dan weer mooi aan op zijn nuchtere Hollandse mentaliteit – die broek strijkt hij immers zelf backstage. 

Vanavond op televisie

Hartverscheurend en toch met mededogen gefilmd is Rabot (Canvas, 21.50 uur), een portret van een groep bewoners van een te slopen woontoren in de wijk Rabot, de armste buurt van Gent. Op Veronica is om 22.50 uur de film Speed te zien, de claim to fame van de Nederlandse cameraman Jan de Bont.  Meer tips voor een avond voor de televisie zijn hier te lezen.

Morgen in de krant

Ondanks verdeeldheid rustige intocht Sint in Zaanstad
De intocht van Sinterklaas in Zaanstad is rustig verlopen. Ook de demonstraties van voor- én tegenstanders van Zwarte Piet, die op vier aangewezen plekken plaatsvonden. ‘Ik ben er trots op dat we vandaag iedereen de ruimte geven om zijn mening te uiten.’

Duizenden Noren de straat op om te protesteren tegen inperking abortusrecht
Om de noodzakelijke steun van een kleine christelijke partij te houden, dreigt de Noorse regering te gaan morrelen aan de abortuswetgeving. Het bracht zaterdag veel demonstranten op de been.

Duizenden mensen protesteerden afgelopen zaterdag in Noorwegen tegen de mogelijke aanpassing van de abortuswet. Beeld RV

Voor verzamelaars op kunstbeurs PAN is elke schele acteur uit Japan een puzzel en een raadsel
Er zijn misschien wel anderhalf miljard Japanse prenten gemaakt, maar puntgave houtsnedes zijn zeldzaam. Op kunstbeurs PAN weten liefhebbers precies wat ze zoeken. Maar waarom kijken die kabukiacteurs zo scheel?

Honderdduizenden ‘gele hesjes’ blokkeren Franse wegen: ‘Macron, aftreden!’
Fransen zijn in groten getale de straat opgegaan na oproepen op sociale media om het land plat te leggen uit protest tegen het regeringsbeleid. President Macron is de kop van jut, maar ‘het is al veertig jaar hetzelfde liedje’. 

Teun van de Keuken: Wie verzint het om ‘water van restaurantkwaliteit’ te verkopen?
Chef-kok Freek van Noortwijk maakt al een tijdje reclame voor flessenwater, maar nu hij zijn product op posters aanprijst als ‘water van restaurantkwaliteit’, hebben mensen er genoeg van. Reden genoeg voor Teun van de Keuken om deze flauwekul nogmaals een halt toe te roepen. ‘Al zo vaak heb ik geschreven dat je beter kraanwater kunt drinken dan flessenwater, maar nog even benadrukken dat onze Freek onzin verkoopt, kan geen kwaad. Opdat u nooit zijn water koopt.’

Beeld RV

SP wil onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar of klassenjustitie voorkomt
Een onafhankelijk, wetenschappelijk onderzoek moet uitwijzen of klassenjustitie voorkomt in Nederland. SP-Kamerlid Michiel van Nispen wil de omvang van het probleem in kaart laten brengen: ‘Alleen dan kunnen we het aanpakken.’ Hij wil het onderzoek deze week in de Tweede Kamer afdwingen tijdens de begrotingsbehandeling van Justitie en Veiligheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden