NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Honderden Limburgse vmbo-leerlingen krijgen geen diploma | Waarom het vaak zo misgaat bij medisch massa-onderzoek

Goedenavond. Goedenavond. Slecht nieuws voor honderden Limburgse vmbo-leerlingen: alle 354 eindexamenkandidaten van scholengemeenschap VMBO Maastricht kunnen geen diploma krijgen, doordat er bij de school fouten zijn gemaakt. Nog nooit eerder nam de Onderwijsinspectie zo'n zwaar besluit. Verder in deze avondnieuwsbrief: waarom het zo vaak misgaat bij medisch massa-onderzoek. En een profiel van George van Houts: van scherpe satiricus tot fanatieke complotdenker. Of is dat laatste allemaal één grote grap? 

Demonstranten in Pamplona. Op de papieren staat: ‘Het is geen misbruik, het is verkrachting’, en ‘Genoeg van de patriarchale justitie’.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Vrijlating op borgtocht van ‘Wolvenbende’ die jonge vrouw misbruikte in 2016 leidt in Spanje tot massale protesten
De vrijlating op borgtocht van vijf mannen die in 2016 tijdens de stierenrennen van Pamplona een jonge vrouw seksueel misbruikten, leidt overal in Spanje tot woedende protesten. De zaak was twee jaar geleden de opmaat voor een MeToo-achtige volksbeweging die opriep tot het veel strenger aanpakken van seksueel geweld.

Honderden Limburgse vmbo-leerlingen krijgen geen diploma door fouten van hun school
Alle 354 eindexamenkandidaten van scholengemeenschap VMBO Maastricht kunnen geen diploma krijgen. Er zijn bij de school zulke grote fouten gemaakt dat de Onderwijsinspectie alle examens ongeldig heeft verklaard. Nog nooit eerder nam de toezichthouder zo’n zwaar besluit.

Paulien Cornelisse en Sander Donkers nieuwe columnisten op voorpagina de Volkskrant
Paulien Cornelisse en Sander Donkers zijn de nieuwe columnisten op de voorpagina van de Volkskrant. Het duo volgt Arnon Grunberg op, die in mei van dit jaar stopte na zijn 2.500ste voorpaginacolumn.

WK-blog - Kuipers oogst lof voor terugdraaien strafschop: ‘Boek hem voor de finale’
Een WK zonder Oranje, helaas, maar op de velden in Rusland gebeurt genoeg. In dit blog vindt u de uitslagen, het laatste nieuws en faits divers over het grootste voetbaltoernooi ter wereld. 

Paulien Cornelisse en Sander Donkers.Beeld de Volkskrant/ANP

Video van de dag

Tv-kijken maakt dik. Fruit eten helpt tegen rimpels. Fijnstof is slecht voor je baby. Allemaal gebakken lucht, zoals zoveel van dit soort studies die zijn gebaseerd op massa-onderzoek onder Nederlandse vrijwilligers. Maarten Keulemans legt in deze video uit hoe deze onzin vaak toch in medische vakbladen wordt gepubliceerd.

Vanavond op tv

Wie zin heeft in een film, doet er goed aan om naar NPO 3 te kijken om 22.05 uur, waar Woody Allens Blue Jasmine begint. Een komedie, maar we kijken naar een vrouw op de rand van totale waanzin. Graham Norton ontvangt om 23.45 uur op BBC 1 zangeres Cher en actrice Christine Baranski, onder anderen. Meer tips voor een avond op de bank staan hier

Morgen in de krant

Medisch massaonderzoek bevat potentieel goud – maar in de praktijk gaat het mis
Tienduizenden Nederlanders laten zich jarenlang volgen door arts-onderzoekers in universitair medische centra. Vrijwillig en voor de wetenschap. Zulk bevolkingsonderzoek levert talloos veel metingen op, maar ook een hoop schijninzichten, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant.

Van scherpe satiricus tot fanatieke complotdenker
George van Houts (60) was cabaretier en is de bedenker en schrijver van het theatercollectief De verleiders, de groep die van maatschappelijke kwesties goedbezocht cabaretesk theater maakt. Maar de televisiekijker ziet een argwanende en verongelijkte man complottheorieën de wereld in helpen. Wat is er gebeurd met de satiricus Van Houts?

Illustratie van George van Houts.Beeld Rhonald Blommestijn

Toen Aleid Truijens zwanger werd, hoorde ze nergens meer bij: niet bij de traditionelen en niet bij de feministen
Als kersverse moeder leerde Aleid Truijens dat ze het bestaan van haar dochter beter kon verzwijgen. Zulke wijverige beuzelpraat zou haar positie schaden. ‘Alleen met jonge vaders kon ik in de pauze lekker zeuren over darmkrampjes, poepluiers en melkstuwingen.’

3D-reconstructie van gezicht Caesar: ‘Net iemand die je kunt tegenkomen bij de supermarkt’
Een nieuwe 3D-reconstructie van het hoofd van Julius Caesar laat een opmerkelijk gewone man zien. Het beeld is gebaseerd op recent onderzoek, maar laat nog veel te raden over.

De reconstructie van Julius Caesar in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.Beeld ANP

De populistische opmars wordt gevoed door de terugkomst van de migratiecrisis
Angst voor immigratie bezorgt populisten stemmen en macht. Zij voelen zich zo sterk dat zij deze weken een bliksemoffensief ontketenden tegen open grenzen. De gevestigde politiek buigt om niet te barsten.

Max van Weezel: ‘De kabinetsrol van de PvdA vind ik mesjogaas, knettergek’
Max van Weezel is de laatste van een legendarische generatie parlementaire journalisten. Nog steeds heeft hij het heilig vuur, ondanks ziekte en ontgoocheling. Hij windt zich onverminderd op - over de teloorgang van de PvdA, antisemitisme en linkse mensen bij wie hij niet zou durven onderduiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden