NieuwsbriefVrijdag 8 februari

Volkskrant Avond: Hoe YouTube rechtse radicalisering in de hand werkt | Kan het Lancet-dieet echt de wereld redden?

Rudolf II som Vertumnus door Guiseppe Arcimboldo Beeld Collectie Skokloster Castle, Zweden
Rudolf II som Vertumnus door Guiseppe ArcimboldoBeeld Collectie Skokloster Castle, Zweden

Vandaag belangrijk

Het klimaat is terug van heel vaak weggeweest. Hoe duurzaam is de aandacht ditmaal?

Er zijn al decennia goede redenen om voor milieu en klimaat de straat op te gaan. Maar de aandacht voor het thema is aan sterke schommelingen onderhevig. Hoe duurzaam is het ditmaal?

Scholieren op de klimaatdemonstratie in Den Haag. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Scholieren op de klimaatdemonstratie in Den Haag.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Reality-tv is nooit authentiek, maar nepleerlingen op een school? De grenzen zijn aan het verschuiven

Met de nepleerlingen op het Christelijk Lyceum Veenendaal maakten tv-producenten opnieuw een verkeerde inschatting, menen experts. ‘Niets lijkt meer heilig, elke situatie leent zich nu voor een mogelijk reality-programma.’

Leerlingen van het CLV protesteren tegen inzet van ‘nepleerlingen’ voor een tv-programma van RTL. Beeld Herman Stöver
Leerlingen van het CLV protesteren tegen inzet van ‘nepleerlingen’ voor een tv-programma van RTL.Beeld Herman Stöver

Het ‘andere klimaatgeluid’ krijgt eigen onderzoeksinstituut

Nederland krijgt er een opvallend onderzoeksinstituut bij. In Den Haag legt een groep gepensioneerde wetenschappers rond de Delftse emeritus hoogleraar Guus Berkhout momenteel de laatste hand aan een stichting voor klimaatonderzoek ‘op een heel andere basis dan dat van het VN-klimaatpanel het IPCC’.

Diederik Ebbinge stopt na dit seizoen met De luizenmoeder, ‘op het hoogtepunt’

In een interview in Volkskrant Magazine meldt Diederik Ebbinge aan de vooravond van de première van het tweede seizoen van de succesvolle serie De luizenmoeder, dat hij er na dit seizoen mee ophoudt. Ebbinge, die in de serie directeur Anton speelt, schreef dit nieuwe seizoen samen met Ilse Warringa (Juf Ank). Het eerste seizoen van de comedyserie was in 2018 een van de verrassingshits op de Nederlandse televisie.

Diederik Ebbinge Beeld Valentina Vos
Diederik EbbingeBeeld Valentina Vos

Video van de dag

Racisme, seksisme of andere vormen van ongelijkheid kom je helaas nog te vaak in bladen of kranten tegen. Het Instagram-account @Zeikschrift houdt dit nauwlettend in de gaten en deelt een corrigerende tik uit als dat nodig is. En ja, wij hebben er zelf ook al eens een gehad. V-vlogger Lisa Koetsenruijter sprak de vrouw achter het account, Madeleijn van den Nieuwenhuizen.

Vanavond op tv

Een goede avond om een film aan te zetten op televisie. Oorlogsfilm Jarhead (20.30 uur, SBS9), bijvoorbeeld. Of Paul Verhoevens Elle (21.20 uur, Canvas). Of Guy Ritchie-klassieker Snatch (20.30 uur, RTL7). Liever een serie kijken? Neem dan een kijkje op onze serie-pagina, waar we meer dan honderd series aan- of afraden.

Morgen in de krant

Hoe YouTube rechtse radicalisering in de hand werkt

Op YouTube krijgen gebruikers vaak filmpjes gesuggereerd die net iets extremer zijn dan ze zelf bekeken. De Volkskrant en De Correspondent onderzochten kanalen, video’s en reacties en ontdekten hoe dat ertoe kan leiden dat gebruikers steeds rechtser en radicaler worden.

Rutger Bregman: ‘Fins experiment met basisinkomen wel degelijk geslaagd’

Pleitbezorger van het basisinkomen Rutger Bregman stelt dat de Finse proef met ‘gratis geld’ voor werklozen juist veel positiefs heeft opgeleverd. ‘Deelnemers zaten beter in hun vel dan degenen die nog in het aloude bureaucratische werkloosheidssysteem verkeerden.’

‘Het is onzin om te concluderen dat het Finse experiment met het basisinkomen is mislukt. Dat is het namelijk niet’, aldus Rutger Bregman. Beeld Harry Cock / de Volkskrant
‘Het is onzin om te concluderen dat het Finse experiment met het basisinkomen is mislukt. Dat is het namelijk niet’, aldus Rutger Bregman.Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Joram van Klaveren heeft vele voorgangers met zijn ‘radicale’ ommezwaai

Zo ongebruikelijk is de beweging niet die de oud-PVV’er heeft gemaakt. Een terugkeer naar het politieke midden was opmerkelijker geweest.

Joram van Klaveren Beeld Goffe Struiksma/Lumen
Joram van KlaverenBeeld Goffe Struiksma/Lumen

Meer groenten, minder vlees: kan het Lancet-dieet echt de wereld redden?

Weinig vlees, zo min mogelijk bewerkt voedsel, veel groenten, fruit en volkorengranen. ­Zo kan de mens zich gezond voeden en de planeet redden, schreef een internationale groep wetenschappers in The Lancet. Waarna de discussie losbarstte. Drie Nederlandse experts beantwoorden de drie belangrijkste vragen.

Sluit depressieve kinderen niet op, maar geef ze liefde

We moeten af van de gesloten jeugdzorg, vindt ervaringsdeskundige Jason Bhugwandass (21). Alle regels en tucht doen kwetsbare jongeren meer kwaad dan goed.

Geen excuus: met een telefoon moet je makkelijk kunnen doorverbinden

Vaste kantoortelefoons mogen misschien ouderwets lijken, maar er zijn nog genoeg banen waarbij een telefoonnummer gekoppeld is aan een werkplek, merkte Jasper van Kuijk. Zoals bij de doktersassistent, die het helaas zonder de essentiële functie van doorverbinden moest doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden