Volkskrant Avond: Hoe nieuw antisemitisme opspeelt in Europa | Drie gezinnen over hoe zij doden herdenken

Goedenavond. Is antisemitisme in opkomst in Europa? Onderzoeken geven een diffuus beeld, met statistieken die voortdurend veranderen. Het probleem is oud, en nieuw, en vooral veelkoppig. Vijf correspondenten doen verslag van antisemitisme in hun land. Verder in de Volkskrant Avond: In het hele land kwamen mensen bij elkaar voor de jaarlijkse twee minuten. Uit gewoonte, traditie en overtuiging. We bezochten drie gezinnen in Hoorn, Emmen en Moerdijk en zagen hoe ze de kinderen hier nadrukkelijk bij betrekken.

De familie Leetink. Beeld
De familie Leetink.

Vandaag belangrijk

Topman Air France-KLM Janaillac stapt op na stakingen, personeel wijst loonvoorstel af

Topman Jean-Marc Janaillac van Air France-KLM stapt op. De Fransman verbond zijn lot aan een stemming van het personeel van Air France over een loonvoorstel van de luchtvaartmaatschappij. Een meerderheid van ruim 55 procent wees het eindbod af.

Geen Nobelprijs voor Literatuur door crisis Zweedse Academie

De literaire wereld moet het dit jaar doen zonder winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur.De Zweedse Academie, de organisatie achter de literatuurprijs, verkeert in een existentiële crisis en vindt zichzelf op dit moment niet waardig genoeg om 's werelds meest prestigieuze prijs uit te reiken.

Tom Dumoulin wint eerste etappe Giro d'Italia

Wielrenner Tom Dumoulin is uitstekend begonnen aan de Ronde van Italië. De titelverdediger won de eerste etappe van de Giro, een tijdrit over 9,7 kilometer in Jeruzalem.

Handelsoverleg VS en China levert ondanks 'goede gesprekken' niets op

Een handelsoorlog tussen de twee grootste economieën in de wereld is nog niet van de baan. Het overleg dat de Verenigde Staten en China de afgelopen dagen in Beijing voerden heeft geen akkoord opgeleverd. Na afloop was er geen gezamenlijk communiqué. Wel publiceerden beide landen apart een wensenlijst.

Video van de dag

V-vlogger Lisa ontdekt de aangrijpende verhalen van bewoners van de Rapenburgerstraat in het Stadsarchief Amsterdam, en laat zich in het Verzetsmuseum Amsterdam meeslepen in een tentoonstelling die voelt als een spannende speelfilm. Een cultuurvlog in het kader van de Week van de Vrijheid.

Vanavond op tv

Wie de Dodenherdenking graag filmisch omlijst, kan vandaag een keuze maken: Paul Verhoevens Zwartboek, bijvoorbeeld (20.30 uur, RTL 8) of, als u snel zapt, Schindler's List (20.05, SBS 6). Ook op non-fictiegebied is er genoeg: In Mijn vader was fout is er aandacht voor kinderen die in de Tweede Wereldoorlog foute ouders hadden (21.05 uur, NPO 2). En in operatie D-Day treden drie jonge gamers in de voetsporen van soldaten en leren zo het ware verhaal achter hun games kennen (22.00 uur, NPO 1). Meer tv-tips vindt u hier.

Morgen in de krant

Antisemitisme leek een plaag uit het verleden, maar steekt in nieuwe vorm in diverse Europese landen weer de kop op

In Amsterdam worden de ruiten van een Joods restaurant ingegooid. Een 21-jarige jongen die een keppeltje draagt wordt op straat in Berlijn met een riem geslagen. Een 85-jarige Joodse vrouw, overlevende van de Holocaust, wordt in Parijs doodgestoken, waarna haar appartement in brand wordt gestoken. Is antisemitisme in opkomst in Europa? Vijf correspondenten doen verslag van antisemitisme in hun land.

'Herdenk wie je wilt, maar laat een ander altijd in zijn waarde'

Niet alleen de Waalsdorpervlakte en de Dam in Amsterdam zijn herdenkingsplaatsen op 4 mei. In het hele land komen mensen bij elkaar voor de jaarlijkse twee minuten stilte. Uit gewoonte, traditie en overtuiging. De Volkskrant keek in Hoorn, Emmen en Moerdijk.

'Zo lang je nodig bent, leef je'

Nadat hij met zijn boek De tolk van Java de Libris-prijs won, stortte schrijver Alfred Birney in. 'Echt iets voor mij: heb ik laaiend succes, komen de goden me treiteren.'

Deze psycholoog verklaart het gedrag van kinderen vanuit de evolutie

Van huilbaby's via late volwassenwording naar tienerzwangerschap: ontwikkelingspsycholoog Annemie Ploeger verklaart kinderkwesties vanuit de evolutie.Dat is niet onomstreden.

Omarm de loser, want hij durft uit de ratrace te stappen

We moeten succesvol zijn, sporten, gezond eten en aan yoga en mindfullness doen.Wie daar niet aan kunnen of willen meedoen, worden als losers beschouwd. Maar volgens Marian Donner zijn zij juist degenen die het lef hebben niet mee te doen aan het spel dat alles altijd beter en mooier moet zijn.

Amy Schumer in I FEEL PRETTY Beeld
Amy Schumer in I FEEL PRETTY

Amy Schumer is leuk en scherp. Maar in I Feel Pretty geeft ze de foute boodschap

Normaliter zou de opmerking me niet eens zijn opgevallen. Zwangere vrouwen zijn het gewend oordelen over hun voorkomen over zich uitgestrooid te krijgen. In het aangezicht van een andere zwangere vrouw doe ik daar zelf trouwens enthousiast aan mee. Het valt niet mee om iets te zeggen over een zwanger lichaam. En toch doen we het de hele dag.

Plusteken achter een artikel? Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €2,50/week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden