Volkskrant AvondWoensdag 8 augustus

Volkskrant Avond: Hoe de superrijken steeds vaker hun eigen natuurpark opzetten | Wat is de kracht van een goede muziekdocu?

Goedenavond. Het aantal filantropen dat zelf een natuurreservaat opzet neemt toe, blijkt uit een rondgang door de Volkskrant en Wageningen University. Het gaat om een kleine groep zeer vermogenden die vinden dat ze sneller, efficiënter en gedurfder werken dan natuurorganisaties. Deskundigen zijn er blij mee, maar zelfoverschatting ligt op de loer. Verder in deze avondnieuwsbrief: deze week verschijnen twee muziekdocumentaires, over Whitney Houston en Grace Jones. Eerder raakten we al massaal geboeid door de docu’s over Amy Winehouse en Avicii. Wat maakt een film in dit genre nou zo goed?

Redactie
null Beeld Marlena Waldthausen
Beeld Marlena Waldthausen

Vandaag belangrijk

Dodental Lombok loopt op naar 347, meer dan 156.000 mensen dakloos
Het dodenaantal door de aardbeving op het Indonesische eiland Lombok is opgelopen naar 347. Dat meldde het persbureau Antara woensdag op gezag van de autoriteiten in het getroffen gebied. Meer dan 156 duizend mensen zijn dakloos, ongeveer 2.500 liggen met ernstige verwondingen in het ziekenhuis. Volgens een woordvoerder van de nationale Indonesische rampenbestrijdingsdienst loopt het aantal slachtoffers waarschijnlijk verder op.

Reddingswerkers dragen het lichaam van een slachtoffer van de aardbeving in het noorden van Lombok. Beeld AP
Reddingswerkers dragen het lichaam van een slachtoffer van de aardbeving in het noorden van Lombok.Beeld AP

Congo haalt opgelucht adem: president Kabila gaat toch niet voor derde termijn
De Congolese president Joseph Kabila doet niet mee aan de verkiezingen in zijn land die gepland staan op 23 december. Dat heeft een regeringswoordvoerder woensdag bekendgemaakt in Kinshasa, de hoofdstad van Congo. De in spanning afgewachte aankondiging volgt op een lange periode van onduidelijkheid over Kabila’s plannen, een periode waarin onrust ontstond in brede delen van het land.

Uit het niets springt Celine van Duijn van de toren naar Europees goud
Nederland kende in de sportgeschiedenis een schoonspringer die in 1991 wereldkampioen op de 1-meterplank werd: Edwin Jongejans. Zijn befaamde zus Daphne veroverde in 1987 de Europese titel op de 3-meter. Sinds woensdag heeft het land ook een kampioen van de 10-metertoren. Haar naam is Celine van Duijn, een 25-jarige oud-turnster uit Amersfoort.

Celine van Duijn met haar net veroverde gouden plak. Beeld Marc Atkins / Getty
Celine van Duijn met haar net veroverde gouden plak.Beeld Marc Atkins / Getty

Appelsientje vervangt puur sap deels door water, maar de prijs blijft vrijwel gelijk: hoe kan dat?
Vruchtensappen mogen dan van nature suikers bevatten, de hoeveelheden blijven te hoog. En dus bedacht Appelsientje een slimmigheidje: vervang eenderde van het sap door water en er zit omgekeerd evenredig minder suiker in. Maar waarom blijft de prijs dan wel nagenoeg gelijk?

Video van de dag

Kantoortuin Concert: Togo All Stars
De Togo All Stars kwamen langs op de redactie. Tussen de bureaus en de pantry lieten ze hun funky voodoomuziek, gemixt met highlife en afrobeat, horen. Kijk hier mee! Benieuwd naar welke bands nog meer in onze kantoortuin hebben opgetreden? Bekijk ze hier allemaal.

Vanavond op tv

Eindelijk koel genoeg om weer eens voor de televisie te zitten. En u valt met uw neus in de boter met The Breakfast Club, de klassieker die tienerfilm op een hoger plan tilde (Net 5, 20.30 uur). Voor wat meer spanning kijkt u naar Angels & Demons, de vlotte verfilming van Dan Browns bestseller Het Bernini Mysterie, waarin de pausverkiezing het startsein is voor een serie lugubere moorden (RTL 7, 20.30 uur). Meer tips vindt u hier.

Morgen in de krant

De nieuwste wildernis, hoe de superrijken steeds vaker hun eigen natuurpark opzetten
Een kleine groep zeer vermogende filantropen ­creëert liever eigen natuurparken dan geld te schenken aan natuurorganisaties. Zij werken sneller, efficiënter en gedurfder, vinden ze zelf. Deskundigen zijn blij met de extra natuur, maar zelfoverschatting en een neokoloniale houding liggen op de loer.

Pas als lijk is deze Amerikaanse veteraan weer welkom in de VS
Op de grens met Mexico hangt een bijzonder legertje oud-militairen rond. Als niet-Amerikanen waren ze bereid geweest te sterven voor de VS. Ze dienden in het Amerikaanse leger en zouden als beloning het staatsburgerschap krijgen. Het tegenovergestelde gebeurde: ze werden uitgezet. 'Verbannen uit het land waarvan zij houden.'

Oud-marinier Roman Sabal en zijn vriendin Charlene in het opvanghuis in Tijuana. Beeld Cynthia van Elk
Oud-marinier Roman Sabal en zijn vriendin Charlene in het opvanghuis in Tijuana.Beeld Cynthia van Elk

Het geheim van het populairste filmsubgenre van het moment: de muziekdocumentaire
Amy Winehouse, Avicii, Nina Simone, allemaal sterren aan wie een documentaire is gewijd. Deze week verschijnen er weer twee, over Whitney Houston en Grace Jones. De Volkskrant ontleedt het genre. Wat maakt zo’n film echt goed?

Elon Musk creëert paniek op de beursvloer met zijn Twitteraccount. Een doordacht plan of uiting van een stoornis?
Elon Musk zorgde dinsdag voor de nodige paniek met een tweet waarin hij het einde van Tesla’s beursavontuur aankondigde. Zit er een doordacht plan achter, of is het een uiting van een mogelijke stoornis? Het is in elk geval niet de eerste keer dat de excentrieke topman zichzelf in opspraak brengt.

Deze natuurbranden breken records omdat hun voorgangers werden geblust
Ze zijn lang niet altijd slecht, worden op een verrassende manier door klimaatverandering veroorzaakt en ontstaan meestal door toedoen van de mens. Vier wetenswaardigheden over de natuurbranden die deze dagen wereldwijd bossen en woonwijken vernietigen.

Een brandweerman in Californië haast zich om een huis te beschermen tegen de natuurbrand. Beeld AP
Een brandweerman in Californië haast zich om een huis te beschermen tegen de natuurbrand.Beeld AP

Sylvia Witteman: Wat voor haar zou die nieuwe Barbiepop met hoofddoek toch hebben?
‘De hittegolf is eindelijk voorbij, dus nu kan ik me weer met écht (on)belangrijke zaken gaan bezighouden, zoals de Barbiepop met hoofddoek’, zegt Sylvia Witteman. ‘Ik heb geen mening over hoofddoeken, niet bij vrouwen en niet bij poppen, maar nieuwsgierig ben ik er wel naar.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden