NieuwsbriefVolkskrant Avond

Volkskrant Avond: Hoe de Brexit de familie van Boris Johnson spleet | Wereldleiders staan stil bij Eerste Wereldoorlog

Goedenavond. Zo’n zeventig staat- en regeringshoofden kwamen vandaag bijeen in Parijs om het einde van de Eerste Wereldoorlog te herdenken. De Franse president Macron voorzag de herdenking in zijn toespraak van een politieke lading. Verder in de Volkskrant Avond: de molenbewoners van de Kinderdijk kwamen dit weekend in actie, tegen de toeristen die ze zo hard nodig hebben.

Redactie
Donald J. Trump, Angela Merkel en Emmanuel Macron tijdens de herdenking bij de Arc de Triomphe.  Beeld AFP
Donald J. Trump, Angela Merkel en Emmanuel Macron tijdens de herdenking bij de Arc de Triomphe.Beeld AFP

Vandaag belangrijk

Macron waarschuwt voor nationalisme bij herdenking einde van de Eerste Wereldoorlog
In Parijs hebben zo’n zeventig staats- en regeringshoofden zondag het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht, honderd jaar nadat de wapenstilstand werd getekend die het einde van die ‘Grote Oorlog’ inluidde.

Dit 325 kilometer lange verlengsnoer kwam dit weekend aan in Groningen
Dit weekend kwam in de Groningse Eemshaven de COBRA-kabel aan land. Een 325 kilometer lange onderzeese stroomdraad tussen Denemarken en Nederland, volgens netbeheerder Tennet cruciaal voor de energietransitie.

Hoe de Brexit zelfs de familie van Boris Johnson heeft gespleten
De familie Johnson, bekend van euroscepticus Boris, is de spannendste politieke familie van het Verenigd Koninkrijk, maar de Brexit heeft ook hier voor splijting gezorgd. Wie zijn de leden, die politiek zo verschillend van elkaar zijn als de Spice Girls?

Verstappen loopt overwinning in GP Brazilië mis door fout achterblijver: ‘Wat een idioot!’
Max Verstappen eindigde zondag als tweede in de Grand Prix van Brazilië. Een resultaat waar hij vooraf waarschijnlijk voor had getekend, maar door een fout van achterblijver Ocon werd de overwinning hem door de neus geboord.

Video van de dag

Vrijhandel ligt onder vuur, hoe komt dat?
Vrijhandel is niet meer weg te denken uit onze wereldeconomie. Ruim 160 landen zijn lid van de World Trade Organization, en dan hebben we het nog niet eens over de handelsverdragen die landen onderling met elkaar sluiten. Toch klinkt er nu vanuit linkse én rechtse hoek flinke kritiek op vrijhandel. Wij leggen je uit hoe dat zit.

Vanavond op tv

Zondagavond, een uitstekend moment om aan een nieuwe serie te beginnen. We bundelden hier meer dan honderd aanraders. Op televisie kunt u kijken naar een vredesmis, uitgevoerd door 2.000 zangers uit 30 landen – een indrukwekkende finale van het Eerste Wereldoorlogweekend (Arte, 23.55 uur).

Morgen in de krant

Socioloog Jolande Withuis: ‘Het idee dat het leven van jou is, daar heb ik niks van meegekregen in mijn opvoeding’
Haar leven behoort aan de strijd, zo leerden haar communistische ouders haar. Maar, zegt Jolande Withuis tegen Fokke Obbema, het leven heeft geen zin. ‘Dat geeft eindeloos veel kansen.’

Jolande Withuis. Beeld Jitske Schols
Jolande Withuis.Beeld Jitske Schols

Herziening rechtsbijstand: ‘minder escalatie’ of ‘puur voor de poen?’
Minder juridische procedures, meer bemiddelingen of andere vormen van hulp om een conflict op te lossen: de plannen van staatssecretaris Sander Dekker (VVD) roepen gemengde reacties op. Tegenstanders vrezen dat de armste mensen de toegang tot het recht verliezen, voorstanders hopen op vermindering van ‘onnodige’ zaken waarbij overheden zijn betrokken.

Molenbewoners Kinderdijk komen in actie: ‘De toeristen zijn belangrijk voor het gebied, maar het worden er veel te veel’
Zonder toeristen kan de Kinderdijk niet blijven bestaan. Maar het zijn er veel te veel, zeggen de bewoners. 600 duizend bezoekers versus 60 bewoners, oftewel ‘#overtourism’. Tijd voor actie.

Bewoners van de molens in Kinderdijk flyeren om tegen de overlast van toeristen te protesteren.  Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Bewoners van de molens in Kinderdijk flyeren om tegen de overlast van toeristen te protesteren.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Een wonderlijk gezelschap, op zoek naar stukjes mens
Jagers op fossielen treffen aan de kust soms zomaar schedels, kaken en andere menselijke resten aan. Ze zijn afkomstig van een geheimzinnig prehistorisch volk dat ooit leefde op wat nu de zeebodem is. Tientallen fossielenjagers kwamen zaterdag in Leiden bijeen om hun vondsten te tonen.

Dynamisch, bedwelmend, maar vooral een feest van veelzijdigheid: dit was Le Guess Who 2018
Wie de rust vindt om even te blijven staan, wordt op Le Guess Who beloond met muzikale magie. In Utrecht is het devies: laat je meedrijven met de stroom.

Het orkest Onceim in de verlichte Domkerk. Beeld Ben Houdijk
Het orkest Onceim in de verlichte Domkerk.Beeld Ben Houdijk

Aaf heeft medelijden met de vrouw in de reclame van Fleurop
Aaf Brandt Corstius kijkt met verbazing naar de Fleurop reclame. Want wie, vraagt ze zich af, koopt er nou een Fleurop boeket voor zijn geliefde?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden