Volkskrant avonddinsdag 16 oktober

Volkskrant Avond: Hij werd slachtoffer van het trollenleger van de Italiaanse vicepremier | Geld verdienen aan klimaatverandering? Laat dat maar aan Nederland over

Goedenavond. De wereld redden en tegelijk geld verdienen. Zo kan Nederland het ook benaderen, bleek vandaag maar weer eens in Den Haag bij de presentatie van een speciale commissie tegen de schade door klimaatverandering. De interesse in de hier door de eeuwen heen opgebouwde waterexpertise is namelijk groot. Verder in deze nieuwsbrief: Raffaele Ariono werd het slachtoffer van het online leger van de Italiaanse vicepremier Salvini. ‘Het zijn geen fysieke knokploegen, zoals tijdens het fascisme van Mussolini, maar voor de rest lijkt het er angstvallig veel op’. En een van de ‘A5-helden’ vertelt wat hem bezielde om zijn onmogelijk lijkende reddingspoging te wagen. ‘Dikke lul, ik laat geen mensen doodgaan.’

Volkskrant Bureauredactie
Minister-president Rutte, commissievoorzitter Ban Ki-Moon en minister Van Nieuwenhuizen in de Ridderzaal bij de presentatie van de Global Commission on Adaptation (GCA). Beeld
Minister-president Rutte, commissievoorzitter Ban Ki-Moon en minister Van Nieuwenhuizen in de Ridderzaal bij de presentatie van de Global Commission on Adaptation (GCA).

Vandaag belangrijk:

Opmerkelijke daling van het aantal meldingen van euthanasie
Het aantal euthanasiegevallen stevent voor het eerst in jaren af op een opmerkelijke daling. In de eerste negen maanden van dit jaar was het aantal minder euthanasiemeldingen 9 procent minder dan in de eerste negen maanden van 2017, terwijl de aantallen daarvoor elk jaar stegen.

Geld verdienen aan klimaatverandering? Laat dat maar aan Nederlanders over
De wereld redden en tegelijk geld verdienen. Zo kan Nederland het ook benaderen, bleek dinsdag maar weer eens in de Ridderzaal in Den Haag bij de presentatie van een speciale commissie tegen de schade door klimaatverandering. De interesse in de hier door de eeuwen heen opgebouwde waterexpertise is namelijk groot.

Italiaans parlement geeft ondanks staatsschuld 37 miljard euro extra uit, en de kiezer juicht
Het Italiaanse parlement heeft zich niets aangetrokken van waarschuwingen uit Brussel, van doembeelden geschetst door financieel experts of van eerder gemaakte afspraken met wereldleiders. Het land geeft volgend jaar gewoon 37 miljard euro extra uit, ondanks de nu al gigantische staatsschuld. De twee regeringspartijen kraaiden maandagavond victorie, waarna hun populariteit in eigen land dinsdag wederom steeg.

Kinderen met twee moeders of vaders zijn net zo gelukkig als kinderen met heteroseksuele ouders
Kinderen met twee moeders of twee vaders groeien even gelukkig, tevreden en goed functionerend op als kinderen uit een gezin met een vader en een moeder. Of er wel of geen biologische verwantschap is, heeft geen invloed op de relatie tussen kinderen en hun ouders. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar homoseksueel ouderschap Henny Bos, die vrijdag haar oratie hield aan de Universiteit van Amsterdam.

Video van de dag:

Schrijver en theatermaker Babs Gons herkent onze dagelijkse onzekerheden. Zijn het deze sproeten? Is het deze buik? Is mijn nek niet lang genoeg? Mens, je bent precies goed.

Uit de krant van morgen

Relaas van redder op de A5: Dikke lul, deze vent mag niet doodgaan
Er slingert een zwarte Peugeot 3008 over de snelweg. De auto schampt twee keer een zwart busje en raakt met een klap de vangrails aan de linkerkant van de weg. Wat een mafkees, denkt Thijs Schram die er vlak achter rijdt. Hij ziet dit soort agressief rijgedrag steeds vaker, maar deze figuur maakt het wel heel bont.

Dit gebeurt er als de Italiaanse vicepremier Salvini zijn gewetenloze trollen op je afstuurt
Het online leger van de Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini is al langer berucht in Italië. Geen politicus, journalist of publiek figuur is veilig voor de pesterijen en bedreigingen. Maar ook gewone Italiaanse burgers als Raffaele Ariano zijn het slachtoffer van haatcampagnes. ‘Het zijn geen fysieke knokploegen, zoals tijdens het fascisme van Mussolini, maar voor de rest lijkt het er angstvallig veel op.’

Matteo Salvini.  Beeld Getty Images
Matteo Salvini.Beeld Getty Images

The Black Madonna, een van de meest gevraagde dj’s wereldwijd over Trump en haar moeilijke jeugd
Veelgevraagd dj, uitgesproken mening - leek ons de ideale persoon om de dancewereld eens kritisch mee door te lichten. Maar het liep anders.

The Black Madonna.  Beeld Stephanie Sian Smith
The Black Madonna.Beeld Stephanie Sian Smith

Tv-recensie Twan Huys
Volgens Twan waren er heldere afspraken gemaakt, al wéken van tevoren. Jerry zegt dat er wel afspraken zijn gemaakt, maar andere afspraken. En volgens Jenny zijn er helemaal geen heldere afspraken gemaakt. Wie liegt er? Vraagt Julien Althuisius zich af.

De Nachtwacht krijgt een opknapbeurt: publiekelijk en met de modernste technieken
Het is de 26ste restauratie in de 376 jaar dat het ‘meest ambitieuze schilderij’ van Rembrandt nu bestaat. Volgens het Rijksmuseum is het groepsportret van Amsterdamse schutters er weer aan toe. Over de onderkant van het schilderij zit namelijk een lichte waas, retouches van een eerdere restauratie (uit 1976) zijn verkleurd, en het vernis is vergeeld.

Aaf
In het huishouden van Aaf Brandt Corstius heerst een nieuwe ziekte en dat is eendagspfeiffer. Misschien ken je het niet, dat komt omdat Aaf en haar man de ziekte zelf hebben uitgevonden. Ze hebben er om en om vaak last van.

TV-tips:

Tamelijk ziek, wat er allemaal gebeurt in de intrigerende thrillekomedie Thoroughbreds - de titel betekent zowel ‘raspaarden’ als ‘welopgevoeden’. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m op iTunes. Of kijk Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, het geslaagde derde deel in de succesvolle Potterreeks, en wat grimmiger van sfeer dan de eerste twee (Net 5, 20.30 uur). Meer tv-tips vindt u hier.

Professor Sneep beschermt Hermelien, Ron en Harry Potter in The Prisoner of Azkaban. Beeld
Professor Sneep beschermt Hermelien, Ron en Harry Potter in The Prisoner of Azkaban.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden