Volkskrant avondVrijdag 4 oktober

Volkskrant Avond: Het kabinet omarmt de natuur – omdat het moet | Advocaat Derk Wiersum herdacht

Redactie
Boeren en hun kinderen demonstreerden dinsdag massaal op het Maliveld. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Boeren en hun kinderen demonstreerden dinsdag massaal op het Maliveld.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Het kabinet omarmt de natuur – omdat het moet
Deze vrijdag is een markante dag in het politieke bestaan van het kabinet-Rutte III. De premier, die tien jaar geleden van zijn ‘vroem-partij’ elke flirt met milieu- en natuurbeleid moest afzweren, kondigt de grootste natuurhersteloperatie sinds mensenheugenis af. Wat is er gebeurd?

Advocaat Derk Wiersum herdacht: ‘Ik koester het vertrouwen in de weerbaarheid van onze rechtsstaat’
De op 18 september doodgeschoten advocaat Derk Wiersum is vrijdag in Amsterdam herdacht door zijn collega’s, aanklagers en rechters. ‘We voelen de dreiging. Wat betekent dit voor ons?’

Sms’jes tonen dat Amerikaanse diplomaten Oekraïne onder druk zetten om Trumps rivaal te onderzoeken
President Trump is verder in de verdrukking gekomen door sms’jes waaruit blijkt hoe Amerikaanse diplomaten Oekraïne onder druk zetten om een corruptie-onderzoek naar Joe Biden te starten. Een van de diplomaten suggereert zelfs dat militaire hulp als drukmiddel wordt gebruikt.

Drie doden in twee jaar door met listeriabacterie besmette vleeswaren
Er zijn de afgelopen twee jaar drie doden gevallen als gevolg van de consumptie van vleeswaren die besmet waren met de listeriabacterie. Eén vrouw heeft een miskraam gekregen, zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het vlees kwam van producent Offerman.

Proces tegen motorbende Caloh Wagoh: ‘Een koehandeltje in het vermoorden van mensen’
Op derde voorbereidende zitting, vrijdag, van het liquidatieproces ‘Eris’ rond motorbende Caloh Wagoh, blijkt dat het aantal verdachten en doden nog steeds groeit en dat er verbanden zijn met Ridouan T. Daarmee wordt Eris het grootste moordproces dat Nederland ooit heeft gevoerd. Wat maakt dit proces zo uitzonderlijk?

Johnson gaat toch om uitstel Brexit vragen als er op 19 oktober nog geen deal is
Boris Johnson zal de Europese Unie om uitstel van Brexit vragen als er op 19 oktober, na de Europese top, geen akkoord ligt over het vertrek van de Britten uit de Unie. Dat staat in documenten die de regering heeft aangeleverd bij het Schotse gerechtshof.

Vanavond op tv

Ivo Niehe doet vanavond verslag van het Nederlands Film Festival (NPO 1, 21.25 uur), waar de Gouden Kalveren worden uitgereikt. Zin om een Gouden Kalf-winnaar te zien? Kijk dan Black Butterflies (NPO 2, 00.05 uur), een biografisch drama over de jong gestorven Zuid-Afrikaanse dichter Ingrid Jonker, met een glansrol voor Carice van Houten. Meer tips leest u hier.

Video van de dag

Terror Jaap, Charlie Lownoise, Baas B, Abel, de ‘Dikke BMW’-mevrouw – hoe zou het nu met ze gaan? Thomas Hogeling werd semi-constant geplaagd door die vraag, betreffende een breed scala aan BN’ers, kindsterren en oud-viralsensaties, en besloot op zoek te gaan naar antwoorden.

Opinie

Nederlanders, wees trots op de taal van Multatuli
Sinds zijn komst naar Amsterdam, bijna dertig jaar geleden, verbaast Fouad Laroui zich over het Nederlandse gebrek aan interesse voor de eigen taal en cultuur. Is het minachting of onverschilligheid, vraagt hij zich af.

Morgen in het nieuws

‘Succesfoto’ van Boyan Slats plasticvanger baart biologen zorgen
De foto moest succes uitstralen – éindelijk werkt de plasticvanger van Boyan Slat – maar mariene biologen zien vooral de dieren die tussen het gevangen plastic drijven.

En toen was ebola te genezen. Hoe kregen Anthony Fauci en zijn collega’s dat voor elkaar?
En toen was er een medicijn tegen ebola. Een keerpunt in de bestrijding van infectieziekten, zegt immunoloog Anthony Fauci (78), die het middel hielp ontwikkelen. Hoe kwam deze doorbraak tot stand?

Jodi Kantor vertelt over de ontmaskering van Harvey Weinstein: ‘#MeToo is onderdeel geworden van ieders leven’
Journalisten Jodi Kantor en Megan Twohey ontmaskerden Harvey Weinstein, waarmee zij de #MeToo-beweging ontketenden. Nu delen ze met iedereen hoe zij dat voor elkaar kregen.

Bekende Nederlanders schrijven het ene na het andere kinderboek, maar talent is geen vereiste
Bekende Nederlanders schrijven het ene kinder­boek na het andere, want zo moeilijk kan het toch niet zijn? Publiciteit gegarandeerd, talent is geen vereiste. En dat is best zuur, zeggen de hardwerkende professionals.

Hoe komt Sifan Hassan plotseling zo goed? Verdient ze het voordeel van de twijfel?
Sifan Hassan maakt zaterdag kans op haar tweede wereldtitel. Na de 10.000 kan ze ook de 1.500 meter winnen. Hoe komt ze plotseling zo goed? Vijf theorieën.

Sifan Hassan in haar halve finale op de 1.500 meter. Beeld AFP
Sifan Hassan in haar halve finale op de 1.500 meter.Beeld AFP

Boeren, de nieuwe knuffeldieren van populisten
Het was een bewogen week voor Geert Wilders, stelt Loes Reijmer. Zo schaarde hij zich achter de boze boeren, ‘nobele harde werkers op hun mediagenieke tractoren’. En dat terwijl zijn partij eerder niet op een uitgebreid landbouwstandpunt te betrappen was.‘Voor nu maken de boeren de populistische puzzel compleet,’ bemerkt Reijmer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden