Volkskrant AvondWoensdag 13 november

Volkskrant Avond: Het anti-stikstofplan: verleidelijk of aangekondigde mislukking? | Hoe speelt Renée Zellweger een geweldige zangeres terwijl ze zelf maar matig kan zingen?

Minister-president Mark Rutte en ministers Carola Schouten (Landbouw), Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) geven een toelichting op het pakket maatregelen voor de stikstofproblematiek in de woningbouw- en infrastructuursector en voor de PFAS-problematiek. Beeld ANP
Minister-president Mark Rutte en ministers Carola Schouten (Landbouw), Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) geven een toelichting op het pakket maatregelen voor de stikstofproblematiek in de woningbouw- en infrastructuursector en voor de PFAS-problematiek.Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Het anti-stikstofpakket: verleidelijk plan of aangekondigde mislukking?
Gedwongen door de rechter treft het kabinet maatregelen om de stikstofuitstoot in te perken. Anders mocht er amper meer gebouwd worden en zou de landbouw een fikse veer moeten laten. Kunnen bouwers en boeren nu voort?

Overvolle cellen, kakkerlakken en wapengeweld: gevangenis Sint Maarten ‘onmenselijk’
Ondanks afspraken tussen Nederland en Sint Maarten zijn de detentieomstandigheden op het eiland nog steeds ernstig onder de maat. Gedetineerden in gevangenis Point Blanche op Sint Maarten kampen met wapengeweld en ernstige agressie. De gevangenisdirectie erkent de misstanden.

Onze correspondent: ‘Deze verhoren kunnen bepalen of Trumps presidentschap aan een zijden draad hangt’
Alle ogen zijn vandaag gericht op de eerste openbare verhoren in het impeachmentonderzoek naar president Trump. De historische tv-beelden zullen herinneren oproepen aan de impeachmentverhoren van de presidenten Nixon en Clinton. Amerika-correspondent Michael Persson is erbij.

Fout op fout gemaakt bij begeleiding metrosteker
Meerdere instanties hebben fouten gemaakt bij de begeleiding van een psychiatrische patiënt die in 2017 een 38-jarige man doodstak. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid.

Station Venserpolder, Metro 53 Beeld Waldthausen Marlena
Station Venserpolder, Metro 53Beeld Waldthausen Marlena

Kabinet werkt aan maatregelen om de verlaging van pensioenen volgend jaar te voorkomen
Het kabinet werkt aan maatregelen om verlaging van de pensioenen volgend jaar te voorkomen. Fondsen die de toegezegde pensioenen voor 90 procent kunnen dekken met hun vermogen, zouden dan niet hoeven ingrijpen. De pensioenverlagingen zijn dan bij vrijwel alle pensioenfondsen van de baan.

Vanavond op televisie

De makers van Kingsman: The Secret Service (Veronica, 20.30 uur) laten geen moment onbenut om aan hun eigen filmgenre te refereren. Die ironische toon wordt op een gegeven moment wat flauw, maar de film blijft plezierig door Firths zelfverzekerde spel en de stijlvaste regie. 50 jaar Turks fruit (NPO 2, 20.25 uur) gaat in op de beroemde verfilming uit 1973. Arnon Grunberg spreekt regisseur Paul Verhoeven, scenarist Gerard Soeteman en actrice Monique van de Ven. Klik hier voor meer tips voor een geslaagde avond voor de televisie.

En de buurmannen maar kijken alsof er niets aan de hand is
Hier in het Britse Bentley zijn ze wel gewend aan overstromingen. Maar het hoge water vormt voor deze huizen niet het enige gevaar, ziet fotodetective Hans Aarsman.

Opinie

Haat tegen Haga Lyceum heeft veel weg van een hetze
Waarom blijft het Rijk jagen op het Haga Lyceum? Het lijkt erop dat artikel 23 niet geldt voor moslims, betoogt Martien Schreurs.

Video van de dag

Aanraders van de redactie

Waarom wil de consument niet aan diervriendelijk varkensvlees?
De sector is er klaar voor, maar waarom wil de consument niet aan diervriendelijk varkensvlees? In een serie verhalen onderzoekt de Volkskrant Nederland varkensland. Aflevering 4: de consument koopt met zijn tong, niet met zijn geweten.

Dit ging er mis in de begeleiding van de man die Joost Wolters doodstak in de metro
In juli 2017 werd Joost Wolters doodgestoken in de Amsterdamse metro. De dader was Philip O., een psychiatrisch patiënt op proefverlof. Had de dood van de 38-jarige vader voorkomen kunnen worden? Uit onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid blijkt een opeenstapeling van fouten.

Zolang de wereld een zootje is, blijft regisseur Ken Loach (83) filmen. Zoals ‘Sorry We Missed You’ over de uitbuiting van pakketbezorgers
De gelauwerde regisseur (I, Daniel Blake) sprak chauffeurs in het geheim. ‘Eén koerier reed gewoon door met een gebroken enkel.’

Kris Hitchen en Katie Proctor in ‘Sorry We Missed You’. Beeld
Kris Hitchen en Katie Proctor in ‘Sorry We Missed You’.

Luieren of to-dolijst afwerken: hoe je een vrije dag het best kunt besteden om weer op te laden
Misschien herken je het wel: je hebt eindelijk een vrije dag en zit vol ideeën met hoe je die dag gaat besteden. Eindelijk die klusjes in huis doen, je oma bezoeken, winkelen of dat ene boek lezen. Maar aan het eind van de dag blijk je bar weinig van je to-dolijst te kunnen afstrepen. Is dat erg? En – belangrijker – hoe kun je een vrije dag nu het beste besteden om weer op te laden voor je werk?

Renée Zellweger over haar rol als Judy Garland: ‘Ik kom natuurlijk niet in de buurt van haar zang’
In Judy kruipt actrice Renée Zellweger (50) in de huid van de tragische diva Judy Garland. Hoe speel je een grandioze zangeres als je zelf maar matig kunt zingen?

Wat is stikstof? Hoe schadelijk is het? En vier andere vragen om het stikstofdebat te begrijpen
De Raad van State oordeelde eerder dit jaar dat projecten die door hun nieuwe uitstoot van stikstof de neerslag daarvan op een natuurgebied verhogen, voortaan niet zomaar zijn toegestaan. Sindsdien liggen veel bouwplannen in Nederland stil. In de politiek gaan stemmen op om de veestapel te beperken. Hoe schadelijk is stikstof eigenlijk? Zes vragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden