Volkskrant avondvrijdag 9 augustus

Volkskrant Avond: Hebben de spijtoptanten van Facebook, Google en 8chan boter op hun hoofd? | Hoe vicepremier Matteo ‘Selfini’ Italië om zijn vinger windt

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg legt in 2011 op een bijeenkomst in San Francisco uit hoe zijn netwerk in elkaar zit.  Beeld Getty Images
Facebook-oprichter Mark Zuckerberg legt in 2011 op een bijeenkomst in San Francisco uit hoe zijn netwerk in elkaar zit.Beeld Getty Images

Vandaag belangrijk

Techbedrijven moeten steeds vaker aanzien hoe hun creaties door kwaadwilligen worden gebruikt
Internetforum 8chan bleek vorig weekeinde de broedplaats voor de ideeën van de aanslagpleger in El Paso. De bedenker betuigde, te laat, spijt. Hebben techbedrijven eigenlijk wel een idee wat ze kunnen veroorzaken?

China’s pandadiplomatie heeft succes: pandatweeling geboren in België
Reuzenpanda’s Baby Girl en Baby Boy zijn de nieuwste inwoners van het Belgische dierenpark Pairi Daiza. Moeder Hao Hao beviel donderdag van de tweeling. Bijzonder, want panda’s zijn maar enkele dagen per jaar vruchtbaar.

‘Mensen met Russisch accent’ bestoken thuisfront Nederlandse F-16-piloten met telefoontjes
Vrouwen van F-16-piloten die in 2017 in de Baltische landen opereerden, hebben ‘onprettige telefoontjes’ gekregen van ‘mensen met een Russisch accent’, meldde De Telegraaf vrijdag. Deze ‘telefoonterreur’ begon volgens de krant nadat de piloten met hun Nederlandse mobieltjes naar huis hadden gebeld.

Republikeinen overwegen strengere wapenwet na schietpartijen in El Paso en Dayton
Het lijkt erop dat de schietpartijen in El Paso en Dayton de deur op een kier hebben gezet voor strengere wapenwetgeving in de VS. President Trump vroeg het Congres voor de hand liggende maatregelen te nemen. De Republikeinse leider in de Senaat lijkt strengere achtergrondcontroles te overwegen.

Een potentiële koper bekijkt halfautomatische wapens op een wapenshow in Kentucky. Op dergelijke shows hoeft de verkoper de achtergrond van een koper niet na te trekken. Daar komt mogelijk verandering in.  Beeld AFP
Een potentiële koper bekijkt halfautomatische wapens op een wapenshow in Kentucky. Op dergelijke shows hoeft de verkoper de achtergrond van een koper niet na te trekken. Daar komt mogelijk verandering in.Beeld AFP

Vanavond op televisie

Het is bewonderenswaardig hoe Quentin Tarantino in The Hateful Eight de aandacht drie uur lang vast weet te houden. De claustrofobische cowboyfilm is vanaf 20.30 uur te zien op NPO 3. Joël Broekaert onderzoekt in De smaak van Joël (NPO 2, 21.10 uur) gist. Niet alleen belangrijk voor bier en brood, maar ook voor vegaburgers. Wie meer tips voor een avond voor de televisie wil lezen (waaronder een briljante Vietnam-film), klikt hier.

Opinie

Wit zelfmedelijden is een gevaarlijke kracht geworden
‘De witte mens was ooit de heer en meester op aarde’, schrijft Peter Giesen. Maar aan het begin van de 21ste eeuw zijn de rollen omgedraaid, en uit alle delen van de wereld komen immigranten naar rijke landen in het Westen. Ten gevolge wentelen tegenstanders van immigratie zich in een slachtofferrol, stelt Giesen. Ze verlangen naar een homogene samenleving. Een gevaarlijke wens, wat blijkt uit de acties van Patrick Crusius in El Paso.

Aanraders van de redactie

Na 40 jaar toenadering ziet China nu vooral een kwaadwillende rivaal in Amerika
De spanningen tussen de VS en China zijn deze week razendsnel opgelopen. Na veertig jaar van toenadering en economische samenwerking is een tijdperk van strategische competitie aangebroken. Er wordt al voorzichtig gerept van een nieuwe Koude Oorlog. Is dat terecht?

Demonstranten tegen de uitleveringswet op het vliegveld van Hongkong. Volgens Beijing zijn de protesten door ‘buitenlandse krachten’ uitgelokt.  Beeld REUTERS
Demonstranten tegen de uitleveringswet op het vliegveld van Hongkong. Volgens Beijing zijn de protesten door ‘buitenlandse krachten’ uitgelokt.Beeld REUTERS

Hoe vicepremier Matteo ‘Selfini’ Italië om zijn vinger windt
De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini heeft geen vertrouwen meer in het huidige kabinet en dringt aan op nieuwe verkiezingen. De veelbesproken leider van de rechts-nationalistische Lega lijkt af te stevenen op het premierschap.

Dreiging complotdenkers neemt toe: ‘Door sociale media is het steeds makkelijker complottheorieën te verspreiden’
De dag voor het bloedbad in El Paso lekte een FBI-document uit. Het beschrijft de groeiende dreiging van wit-nationalistische complotdenkers door de opkomst van de sociale media. Met bovendien een belangrijke rol voor de Amerikaanse president Trump.

De slag om een Woerdense zonneweide: ‘Als je een steiger plaatst, dan weet je toch dat daar jongeren op afkomen?’
Een groenstrook aan de Cattenbroekerplas leidt tot spanningen in Woerden. Op warme dagen trekken jongeren massaal naar ‘het strandje’ en zijn steiger, maar volgens omwonenden is de overlast ‘totaal uit de hand gelopen’.

Geef rokers de ruimte om van de norm af te wijken
In haar vorige column schreef Marian Donner ook over roken. Over de vrijheid om keuzes te maken en dus ook de vrijheid om ervoor te kiezen om een sigaret te roken. Daarmee haalde zij zich heel wat boze lezers op de hals. ‘Een slechte moeder’ en een ‘propagandist van de dood’ werd ze genoemd. Toch schrijft Donner deze week opnieuw een column over roken en de huidige maatschappelijke tendens om het individu onder controle te houden.

Wie verdienen aan het massatoerisme in Amsterdam?
Miljoenen toeristen bezoeken jaarlijks Amsterdam. Dat geeft ergernis. Maar wat de één aanstootgevend vindt, is voor de ander een kans. Vier verdienmodellen achter het toerisme in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden