Volkskrant Avond24 februari 2020

Volkskrant Avond: Harvey Weinstein schuldig aan aanranding en verkrachting | Ongeveer dertig gewonden door automobilist die opzettelijk inrijdt op carnavalsoptocht in Duitsland

Redactie
Weinstein arriveert maandag bij de rechtbank in New York. Op de voorgrond rechts zijn advocaat Donna Rotunno. Beeld REUTERS
Weinstein arriveert maandag bij de rechtbank in New York. Op de voorgrond rechts zijn advocaat Donna Rotunno.Beeld REUTERS

Vandaag belangrijk

Harvey Weinstein schuldig aan aanrandig en verkrachting
Harvey Weinstein is schuldig bevonden aan aanranding en verkrachting. Tot dat oordeel kwam de twaalfkoppige jury maandag, op de vijfde dag van hun beraadslagingen in het Hooggerechtshof in Manhattan.

Ongeveer dertig gewonden door automobilist die opzettelijk inrijdt op carnavalsoptocht in Duitsland
Een 29-jarige Duitse man is vandaag met zijn auto ingereden op een carnavalsoptocht in het Duitse plaatsje Volkmarsen. Er zijn volgens de plaatselijke politie ongeveer dertig mensen gewond, van wie er zeven ernstig aan toe zijn.

Liveblog - Dodental Italië blijft oplopen, Rode Kruis mag bij uitzondering Noord-Korea in
Het coronavirus dat begon in de Chinese miljoenenstad Wuhan verspreidt zich door heel China – en de rest van de wereld. Niet alleen mensen worden erdoor geraakt, ook de economie krijgt een knauw. Het laatste nieuws houden we bij in dit liveblog.

Mensen met maskers op in Pyongyang, Noord-Korea. Beeld AP
Mensen met maskers op in Pyongyang, Noord-Korea.Beeld AP

VNO-NCW krijgt met Ingrid Thijssen voorzitter met ‘groen’ profiel
De grootste ondernemerslobby, VNO-NCW, krijgt een vrouw met een uitgesproken ‘groen’ profiel als voorzitter. Ingrid Thijssen (1968) wordt door de sollicitatiecommissie voorgedragen om Hans de Boer op te volgen als voorzitter.

Vanavond op tv

Suspense voor fijnproevers bij Merci pour le chocolat met Isabelle Huppert (TV 5, 23.00 uur), het vreemde, abstracte en hypnotiserende Solaris met George Clooney (Arte, 21.50 uur) of testosteron, grof geweld en cynische humor in Sin City (RTL 7, 22.10 uur): er is genoeg te kiezen vanavond. Maar er is nóg meer, en wel hier.

Opinie

Mijn vader Frits Böttcher was geen klimaatscepticus
Frits Böttcher is zaterdag ten onrechte in de Volkskrant beschreven als ‘aartsvader van de klimaatscepsis in Nederland’, betoogt zijn zoon Gerard Böttcher. ‘Ik weet uit eigen waarneming hoe hij dag en nacht streed voor de boodschap van de Club van Rome.’

Aanraders van de redactie

De laatste pygmeeën van Oeganda zijn uit hun woud verdreven, want toeristen willen de gorilla’s zien
Ze zijn met nog maar 6.700, de Batwa in Oeganda, ook bekend als pygmeeën. Ze zijn verdreven uit het woud dat ze deelden met de berggorilla’s. De reden: witte toeristen betalen miljoenen om de gorilla’s te zien, een pygmee past niet in dat beeld.

Buitenlandse toeristen trekken door Bwindi National Park, samen met Rangers en dragers, opzoek naar berg gorillas. Ze mogen een uur bij de gorillas zijn en foto’s maken. Beeld Sven Torfinn.
Buitenlandse toeristen trekken door Bwindi National Park, samen met Rangers en dragers, opzoek naar berg gorillas. Ze mogen een uur bij de gorillas zijn en foto’s maken.Beeld Sven Torfinn.

Deze zwarte vrouwen hielpen NASA getallen te kraken
Katherine Johnson is op 24 februari 2020 op 101-jarige leeftijd overleden. Zij was een van de vrouwen die eind jaren vijftig ingewikkelde berekeningen maakten bij NASA — en aan wie de film Hidden Figures in 2017 een ode bracht. Wie waren deze vrouwen in werkelijkheid?

Hoe een buurt ontwaakt na het plotse ontslag van haar populaire pakketbezorger Sait
Postbezorger Sait bezorgt geen pakketten maar cadeautjes, zeggen ze in Keverdijk, een wijk met rijtjeshuizen en laagbouw flats aan de rand van Naarden. ‘Hij straalt erbij alsof je jarig bent.’ Maar nu is hij ontslagen, en komt de buurt in opstand.

Bosbranden Australië willen maar niet een ‘klimaatramp’ worden
De verwoestende bosbranden in Australië willen maar niet de klimaatramp worden die de buitenwereld erin ziet. Terwijl de horrorbeelden van de megabranden wereldwijd symbool kwamen te staan voor klimaatellende, lukt het de wetenschap niet om de branden goed te koppelen aan het opwarmende klimaat.

Brandweerman in New South Wales, december 2019. Beeld AFP
Brandweerman in New South Wales, december 2019.Beeld AFP

Murda wil met zijn muziek de taalbarrière slechten. Hij stond op 1, 2 en 3 in de Turkse hitparade
Rapper Murda (36) maakt furore in Turkije. Nederlandse luisteraars hoeven zich niet gehinderd te voelen dat hij in het Turks rapt. Want ook zonder de woorden te begrijpen, kun je de vibe van zijn muziek ondergaan.

Teun van de Keuken volgde een maand het ketodieet, met resultaat: bijna vijf kilo eraf, maar ook een hoger cholesterol
Teun van de Keuken volgt dit jaar elke maand een ander dieet (met tussenpozen van twee weken). Valt hij af? En kan hij universele lessen trekken uit al die diëten? Maand 1: keto.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden