Nieuwsbrief Avond

Volkskrant Avond: Gynaecologen: hersendode man mag geen zaad ‘doneren’ voor baby | Alarm over nieuwe, vrij verkrijgbare drug

Goedenavond. Nederlandse gynaecologen en embryologen weigeren in principe mee te werken aan het bevruchten van vrouwen die zaad willen verkrijgen uit hun overleden man. In de VS zijn al baby’s op deze manier geboren, maar wegens ethische bezwaren willen gynaecologen hier niet aan beginnen. Verder in deze nieuwsbrief: na excuses in de kamer is Stef Bloks positie in het kabinet gered, maar zijn geloofwaardigheid heeft wel een knauw opgelopen. En verslavingszorginstellingen waarschuwen voor een relatief nieuwe drug die erg verslavend kan zijn en vrij verkrijgbaar is via webshops.

Minister Stef Blok heeft spijt betuigd over zijn pessimistische blik op de multiculturele samenleving. Beeld ANP

Vandaag belangrijk

Gynaecologen: dode man mag geen zaad ‘doneren’ voor verwekken baby
Nederlandse gynaecologen en embryologen weigeren in principe mee te werken aan het bevruchten van vrouwen die zaad willen verkrijgen uit hun overleden man. In de VS zijn al baby’s op deze manier geboren en de techniek voor deze ‘postmortale voortplanting’ is relatief eenvoudig, maar wegens ethische bezwaren willen gynaecologen hier niet aan beginnen.

Microbuisjes met in vloeibaar stikstof bevroren spermacellen die worden bewaard in een spermabank. Beeld ANP

Minister Blok gered na halve excuses over multiculturele samenleving
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft woensdag in de Tweede Kamer opnieuw spijt betuigd over zijn pessimistische blik op de multiculturele samenleving. Hij noemde zijn eerdere woorden ‘ongelukkig en onzorgvuldig’. Daarmee is Bloks positie in het kabinet gered. Zijn geloofwaardigheid heeft wel een knauw opgelopen. De linkse oppositie heeft het vertrouwen in de minister opgezegd. 

Verslavingszorg slaat alarm: nieuwe drug phenibut is mogelijk enorm verslavend, en gewoon verkrijgbaar via webshops
Verslavingszorginstellingen in Noord-Brabant en Oost-Nederland waarschuwen voor een relatief nieuwe drug die erg verslavend kan zijn en vrij verkrijgbaar is via webshops die het middel aanbieden als voedingssupplement, onder meer voor bodybuilders. Het gaat om phenibut, dat chemisch verwant is aan het wettelijk verboden ghb (gamma-hydroxyboterzuur), een van de meest verwoestende en verslavende drugs van dit moment.

Fyra-afdankertjes maken zich op voor tweede leven op Italiaans spoor
Vijf jaar nadat ze in Nederland zijn uitgerangeerd, krijgen de Fyra-treinen een bestemming. Italiaanse spoorfanaten hebben de treinen gespot op het station van Napels en rijdend in de buurt van de Hitachi-fabriek in Pistoia bij Florence. De zogenoemde V250’s maken proefritten om goedgekeurd te worden voor het Italiaanse net.

Video van de dag

Verlaten fietsen, een gevallen mobieltje, een koffiedrinkend stel. Hans Aarsman ontleedt een foto van de terreurdaad op Amsterdam CS en wijst ons op zaken die vluchtige kijker ontgaan. Want zeg nou zelf: hoe lekker kan cappuccinoschuim zijn? 

tv-tips

In het verpletterende – soms wat melodramatische - Manila in the Claws of Light (1975) speurt de ietwat naïeve plattelandsjongen Julio de Filippijnse hoofdstad af naar zijn geliefde Ligaya (Arte, 23.55 uur). Tijdens de 3FM Awards worden er publieksprijzen uitgedeeld aan de Beste Groep, Beste Talent en Beste Live-act (NPO 2, 20.25 uur). En voor wie blij wordt van vier tegengestelde karakters die, gewapend met drie parachutes, een naar beneden stortende tank veilig op de grond moeten zetten is er de uitzinnige update van The A-team uit 2010 (Veronica, 20.30 uur). Meer tips vindt u hier.

Uit de krant van morgen

Een directeur, een pensionado of een student voor de klas: lapmiddelen voor het lerarentekort
De nieuwe juf woont in een hotelkamer omdat ze geen huis kan vinden. De adjunct-directeur, een onderwijsassistent en een student staan noodgedwongen voor de klas. Dit zijn de gevolgen van het lerarentekort op de P. Oosterleeschool in Den Haag.

Beeld Freek van den Bergh

‘Sociale media maken onze vriendschappen intiemer’
Hoogleraar Marjolijn Antheunis pleit voor een nieuwe definitie van vriendschap in digitale tijden: ‘Meer digitale contacten leiden tot een grotere verbondenheid tussen mensen.’

Matteo Garrone keerde voor zijn film Dogman terug naar maffiabroeinest Napels
Regisseur Matteo Garrone (49) keerde voor zijn film Dogman terug naar het door misdaad verscheurde Napels, waar hij eerder maffia-epos Gomorra maakte. De hoofdrolspeler, Marcello Fonte, vond hij ter plekke. Een revelatie.

Gaan er koppen rollen bij ING?
Met een bedrag van 775 miljoen euro heeft ING de grootste schikking in Nederland getroffen. Maar het zijn de aandeelhouders die het hardst worden gestraft, niet de bankiers. Moet de wet aangepast?

Paul Verhaeghe: ‘In Nederland heerst een gebrek aan autoriteit in alle geledingen van de samenleving’
Wat kan Nederland leren van een buitenstaander? We vragen het buitenlandse ervaringsdeskundigen. De Belgische professor Paul Verhaeghe over het antiautoritaire denken: ‘Nederlanders associëren autoriteit met een fascistoïde opvoeding: alles wat je als progressief denkende ouder niet wilt.’

In Petersburg liet Sylvia Witteman de Hermitage links liggen. Ze had hem al eens gezien, toen het daar nog Leningrad heette
‘Gaan jullie maar gezellig met papa’, riep ze tegen haar kinderen en maakte zich uit de voeten naar de ‘Kunstkamera’. Daar bewaarde Peter de Grote zijn ‘monstertjes’; misvormde embryo’s op sterk water. ‘Die wou ik wel weer eens zien.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden